Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
ŠampanjacŠampanjac
22. avgust
Prema istoriji, dom Perinjon je slučajno došao do etape druge fermentacije i tako je šampanjac dobio ime po njemu. Do danas se dom Perinjon smatra pićem "bogoizabranih ljudi"....
Bakina i dekina gozbaBakina i dekina gozba
20. januar
Gozba će vaš dom ispuniti apetitnim i neodoljivim mirisom i vratiće vas u detinjstvo, kada je najukusnije bilo kod bake i deke....
Kratke i originalne poruke za sreću u pitiKratke i originalne poruke za sreću u piti
15. feb.
Nova godina već kuca na vrata, a i svi znamo da ne možemo bez sočne pite sa porukama za sreću koje će nam reći šta nas očekuje. Dobro bi bilo da se poruke za sreću biraju prema društvu sa kojim ćete dočekati Novu godinu...
Šta je konvekcijska rerna?Šta je konvekcijska rerna?
26. sep.
Svi znamo da kada idemo u kupovinu električnih uređaja za dom, uključujući rerne, prodavci nam uvek nude one uređaje koji imaju više funkcija i koji su skuplji. Danas ćemo pričati o tome šta je konvekcijska rerna i...
Detoksikacija organizma kod kućeDetoksikacija organizma kod kuće
24. feb.
Redovno čišćenje organizma omogućava čoveku da održi dobro zdravlje dugi niz godina, a i da uživa u produženoj mladosti i lepoti. Štetne materije u organizam najčešće dospevaju kroz želudac, a takođe i kroz pluća, kožu...
Šta možemo da pripremimo sa dunjama?Šta možemo da pripremimo sa dunjama?
28. sep.
Dunje su izuzetno ukusni i aromatični jesenji plodovi. One su jedan od poslednjih darova jeseni, posle njih se beru samo mušmule. Međutim, čak i potpuno zrele dunje nisu pogodne za direktnu konzumaciju. Šta onda možete da...
Primena štapića cimetaPrimena štapića cimeta
29. nov.
Štapići cimeta su veoma aromatični i u isto vreme traju mnogo duže od cimeta u prahu. Čvrsto zatvoren, daleko od svetlosti i vlage, cimet zadržava svojstva do šest meseci, dok se štapići cimeta mogu čuvati godinama. Ako...
Da li je korisno piti čaj ujutru na prazan stomak?Da li je korisno piti čaj ujutru na prazan stomak?
14. dec.
Priprema čaja je istinski ritual, od početka pripreme, kada ga prelijete vodom do njegovog služenja. Ova procedura podleže strogim pravilima. Ali, pravila važe samo za njegovu pripremu, ali ne i za njegovo konzumiranje....
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićKojim jelima treba dodati muskatni oraščić
14. mart
Muskatni oraščić se još naziva i indijsko orašče, morsko orašče. Predstavlja sušenu košticu ploda zimzelenog drveta iz porodice mirti. Dom muskatnog oraščića su arapske zemlje, tačnije - Molučka ostrva. U Evropu...
Gajenje bosiljka u saksijiGajenje bosiljka u saksiji
07. mart
Bosiljak je začinska biljka, koja se koristi u mnogim jelima. Poznato je oko 150 vrsta biljke. Susreću se i jednogodišnji i višegodišnji predstavnici ove vrste. Na Balkanu je rasprostranjen jednogodišnji bosiljak....
Pogledajte zašto je važno da ne dezinfikujete kuću izbeljivačem i preparatima sa hlorom!Pogledajte zašto je važno da ne dezinfikujete kuću izbeljivačem i preparatima sa hlorom!
04. avgust
Razmišljanje o zdravlju u ovoj važnoj fazi - borbi protiv koronavirusa je obavezno. Sledeći naše preporučene mere za brobu protiv koronavirusa, pravimo veoma značajnu grešku, koje nismo svesni. Pod čistimo izbeljivačem...
Šta se dešava ako pas ili mačka jedu čokoladuŠta se dešava ako pas ili mačka jedu čokoladu
03. dec.
Ljudi vole čokoladu i ona je slatko iskušenje ne samo u detinjstvu već i za odrasle. Zbog toga skoro svaki dom ima čokoladu. Međutim, ako ljudi drže psa ili mačku kao kućnog ljubimca, prisustvo čokolade može izazvati ozbiljan...
20 originalnih poruka za sreću za novogodišnju pitu20 originalnih poruka za sreću za novogodišnju pitu
10. mart
Za Novu godinu na trpezi se obavezno servira pita sa porukama za sreću. Ona se nalazi među osnovnim jelima bez kojih novogodišnji jelovnik ne može da bude završen. Pre izvesnog vremena domaćini su stavljali grančice...
Pogača za useljenjePogača za useljenje
12. jul
Os slanog testa napravite motive, piliće u zavisnosti od broja ljudi koji se useljavaju u novi dom, isecite izrežite kućicu i ukrasite po vašoj želji....
ZdravacZdravac
13. sep.
Zdravac /Geranium Macrrorhizium L./ je aromatična biljka, koja svojim prijatnim mirisom ulepšava mnoge domove. Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka, koja ima veoma razvijen horizontalni koren.. Pripada porodici zdravaca...
Šta predstavlja vatikanski hleb?Šta predstavlja vatikanski hleb?
05. avgust
Vatikanski hleb još poznat i kao hleb sreće je hleb koji se pravi jednom u životu. Poseban u njemu je kvas koji se prenosi sa čoveka na čoveka i pravi se tokom cele nedelje. Zapamtite - ovaj hleb sreće se pravi samo...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Istorija gaziranog vina Prema jednoj legendi, prvo gazirano vino je proizveo slepi monah po imenu Pjer Perinjon pre 400 godina....
Ulje od cveta jorgovana - lekovita svojstva i upotrebaUlje od cveta jorgovana - lekovita svojstva i upotreba
30. jun
Nemoguće je zaboraviti magični miris jorgovana koji oduzima dah! Nežni i slatkasti miris procvetalih prolećnih vrtova ispunjava nas prijatnim osećanjima. Ali ne znaju svi o lekovitim svojstvima cveta jorgovana. On...
Pametne ideje za upotrebu kore od pomorandžePametne ideje za upotrebu kore od pomorandže
08. okt.
Kora od pomorandže će držati mačke daleko od vas, sakupljaće puževe u bašti, može da doda aromu vašem čaju i očistiće vam kuću. Zbog ovih stvari, sledeći put kada rešite da oljuštite pomorandžu, pomislite o tome da li ćete...
Praznik kokica se obeležava danasPraznik kokica se obeležava danas
31. dec.
Jedno od omiljenih kulinarskih zadovoljstava većine osoba - kokice, danas slave svoj svetski praznik. Vekovima je ovo iskušenje od kukuruza omiljeno većini nacija. Na Dan kokica pogledajte najvažnije stvari o ovoj ukusnoj...
Koliko vode se dodaje u 1 kg brašna?Koliko vode se dodaje u 1 kg brašna?
07. feb.
Kada su peciva u pitanju, lista mogućnosti je beskonačna. Pogače, hleb, kolač, mafini, gurabije, grickalice, slatkiši - šta im je zajedničko? Pripremljena kod kuće, ne samo da ispunjavaju dom i dušu neverovatnom...
Kako da napravite mekani i vazdušasti hleb?Kako da napravite mekani i vazdušasti hleb?
19. okt.
Da li ste ikada probali meki, mirisni i narasli hleb koji ste upravo izvadili iz rerne? Decenijama su male pekare prodavale upravo takav hleb. Bio je tako sladak i mekan da se obično pojede pola hleba na putu od pekare do...
Pesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinjePesto Đenoveze - simbol italijanske kuhinje
10. okt.
Pesto đenoveze potiče iz čudesne italijanske oblasti Ligurije - raskrsnice i mesta susreta mnogih kultura od davnina. Ligurija se nalazi na obali mora, a u prošlosti je tamo postojala velika luka, koja je bila cilj...
Supernamirnice za prolećnu detoksikaciju vašeg telaSupernamirnice za prolećnu detoksikaciju vašeg tela
09. april
Proleće je na vratima i vreme je da zimsku odeću zamenimo nešto laganijom, a takođe i da napravimo jedno prolećno raspremanje i čišćenje. Međutim, trebalo bi imati na umu da ne treba samo naš dom da očistimo, već i...
Beli cimet - delovanje i primenaBeli cimet - delovanje i primena
18. dec.
Iz kulinarske upotrebe začina dobro poznajemo meku, toplu i slatku aromu cimeta. Svi su upoznati i sa prijatnom čokoladnom bojom aromatičnog začina. Međutim, postoji i druga vrsta cimeta, nazvana divlji ili beli cimet...