bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
Kako se prave kuvano i pareno testoKako se prave kuvano i pareno testo
23. sep.
To je tako, pošto je lagano i vazdušasto, od kojeg se prave krofne, tulumbe, ekleri, đevreci itd. Ono je veoma lako za pripremu i omiljeno je mnogim domaćicama. Nije potrebno mešenje i razvlačenje....
Šta je račel i kako se pravi?Šta je račel i kako se pravi?
22. maj
Komadiće bundeve potopite u rastvor kreča koji se pravi mešanjem pet litara vode i 150 grama gašenog kreča. Rastvor se meša, a zatim ostavi da odstoji da se kreč slegne....
Kako se pravi najmekše i sočno pile?Kako se pravi najmekše i sočno pile?
20. feb.
Posle vađenja pileta, kulinarski majstori preporučuju da ga 15 minuta ostavite „naopako“ – sa grudima prema dnu posude. Na taj način se sokovi sliju prema grudima, što ih čini dodatno sočnim i ukusnim....
Kako se pravi laneno jaje i za šta se koristiKako se pravi laneno jaje i za šta se koristi
17. mart
Kada pravite lanena jaja treba da koristite vodu sobne temperature i da čuvate jaja na sobnoj temperaturi umeso u frižideru; 2....
Prave orasnicePrave orasnice
04. januar
Ispecite orasnice u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom i 180 bez ventilatora 10-12 minuta. Prave orasnice su gotove....
Kako se prave krutoniKako se prave krutoni
06. maj
Krutone, koje možete da koristite za pripremu krem supa, a isto tako i nekih salata, lako možete da napravite sami. Za pripremu krutona odgovara svaki hleb, čak i stari. Nema veze da li je beo ili ražani. Važno je...
Majstorski domaći ćevapčićiMajstorski domaći ćevapčići
29. sep.
Namažemo ugrejan roštilj parčetom slanine i poređamo odozgo ćevapčiće. Pečemo naše majstorske domaće čevapčiće dok ne budu gotovi. Serviramo sa prilogom po želji....
Prave pitice sa šunkom i kačkavaljemPrave pitice sa šunkom i kačkavaljem
22. jun
Zagrevamo rernu na 200 stepeni i ispečemo unutra duge pitice oko 15-20 minuta. Naše ukusne prave pitice sa šunkom i kačkavaljem su spremne da budu pojedene....
Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?
24. feb.
Frosting ili ajsing su sinonimi za isti koncept, koji takođe nazivamo glazura. Glazura je slatka kremasta masa od šećera i tečnosti, najčešće vode ili mleka. Ponekad se može obogatiti drugim sastojcima kao što su maslac...
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez....
Kako se pravi kuvertira za torte i kolače?Kako se pravi kuvertira za torte i kolače?
19. sep.
Kuvertira je veom popularna u poslastičarstvu i veoma često se priprema. Njome možete preliti kako torte, tako i različite kolače, keksiće i sitne kolače. Ona može da se napravi na mnogo različitih načina. Moguće...
Majstorsko mezeMajstorsko meze
08. mart
Dodajte meso i mešajte 5 minuta. Posipajte peršunom i poslužite ovo majstorsko meze. Toliko je ukusno, da prste poližete!...
Male prave piticeMale prave pitice
25. dec.
Presavijte dva kraja, posle i osnovu, da se oblikuju tompusi. Zagrejte tiganj sa nelepljivim dnom, namažite ga i pecite prave pitice sa svake strane. Male prave pitice su gotove!...
Kako se prave ukusne šnicleKako se prave ukusne šnicle
21. jul
Prave šnicle od mesa se ne prave od mlevenog mesa, nego od celog parčeta mesa, koje se izlupa kao šnicla. Šnicle su omiljene vekovima i među glavnim su jelima u evropskoj kuhinji....
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca. Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomažeBorovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže
27. maj
Kako se pravi borovo mleko? Potrebne su vam 3 zelene šišarke, 500 ml mleko i mali komadić borove smole veličine srednjeg novčića....
Zlatni late - kako se pravi i za šta pomažeZlatni late - kako se pravi i za šta pomaže
01. maj
Koristi konzumacije Zlatnog latea Zlatni late je prava bomba od nutrijenata za vaš organizam....
Pica se pestom i česteromPica se pestom i česterom
31. maj
Serviramo picu sa pestom i česterom toplu. Nek vam je slatko!...
Majstorska vegetarijanska salataMajstorska vegetarijanska salata
14. okt.
Povrće očistimo i sitno iseckamo. Pomešamo u posudi i začinimo. U povrće dodajemo iseckani sir i kačkavalj. Dodajemo majonez i promešamo. Salatu ostavljamo 10 minuta da odstoji i serviramo....
Majstorska domaća kobasicaMajstorska domaća kobasica
12. avgust
Ostavljamo napolju da se suše. Četvrtog dana, uz pomoć oklagije razvučemo i ponovo zakačimo na provetrivo mesto....
Kako se pravi fonduKako se pravi fondu
03. avgust
Fondu je francuska reč koja znači rastopljen. Ali sam proces kulinarske obrade proizvoda na ovaj specifičan način dolazi iz Švajcarske. Tokom zime, kada su se paše završavale, švajcarci su imali stari kačkavalj, vino...
Kako se pravi zaprškaKako se pravi zaprška
12. feb.
Ako želite da zapržite kaše, onda se zaprška pravi tako što brašno zapržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju i postepeno razređujete vodom uz neprekidno mešanje....
Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?
27. sep.
A u Vijetnamu se tradicionalni čaj priprema od artičoke, koja je pravi eliksir zdravlja i mladosti. Zato povrće zovu vijetnamski ginseng - toliko je velika njegova lekovita moć....
Kako se prave figurice za tortuKako se prave figurice za tortu
02. feb.
Takođe, možete koristiti i kalupčiće za kolače s kojima pravite božićne kolačiće. Sigurno ste bili oduševljeni kada ste videli lepe ruže po torta, a. I sigurno biste hteli da znate kako se prav....