Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kisele dženarike u teglamaKisele dženarike u teglama
27. april
Nakon desetak-dvadeset dana dženarike su gotove za konzumiranje. Kisele i ljutkaste. Nije potrebna sterilizacija. Na hladnom mogu da izdrže i do sledeće godine....
Čorba od dženarike sa zaprškomČorba od dženarike sa zaprškom
24. jul
U odgovarajuću šerpu stavite sitno iseckan luk, papriku, krompir i cele šljive. Prelijte vodom i ostavite da se kuva. Malo pre nego što čorba bude gotova, dodajte čubar i so po želji. Nakon nekoliko minuta čorbu sklonite...
Kompot od dženarike i breskve sa rozetlomKompot od dženarike i breskve sa rozetlom
28. april
Voće operite - prvo dženarike, ali nemojte da im uklanjate koštice. Ostavite ih cele. Operite breskve i isecite ih na koamdiće - prvo na pola, pa posle svaku polovinu na 4 dela....
Marinirane dženarikeMarinirane dženarike
17. sep.
Operemo dženarike. Oljuštimo velikeg lavice belog luka. Procenimo koliko tegli nam je potrebno i pravimo marinadu. Stavimo je da provri....
Limunada od dženarikeLimunada od dženarike
15. jul
Koristite zrelo i slatko voće. Operite i očistite od peteljki. Stavite ih u odgovarajuću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih na jakoj vatri oko 15 minuta otkad voda proključa, pa zatim smanjite vatru. Kuvajte ih još 10...
Turšija od dženarikeTuršija od dženarike
09. jul
Dženarike operite i ostavite da se osuše....
Turšija od dženarikaTuršija od dženarika
02. jul
Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika....
Pestil od dženarikaPestil od dženarika
26. okt.
Pestil od dženarika je gotov....
Slatko od dženarikaSlatko od dženarika
06. avgust
Skinite ga sa ringle i isperite dženarike nekoliko pute od krečne vode. Dobro ih ocedite i ubacite ih u gusti šećerni sirup....
Sok od dženarikaSok od dženarika
17. avgust
Nakon 1 sata kuvanja na slaboj vatri sirup od dženarika je gotov....
Sirup od dženarikaSirup od dženarika
01. sep.
1
Dženarike dobro operite i prelijte vodom. Stavite na šporet i kuvajte dok ne popucaju. Dodajte im šećer i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi....
Sirće od dženarikaSirće od dženarika
01. jun
Kisele dženairke se stavljaju u žičanu korpicu i potapaju se 2-3 puta u vrelu vodu. Nakon toga se izvade i poređaju na table da se isuše na suncu ili se suše u slaboj rerni, a kad su gotove čuvaju se na suvom mesto....
Kompot od dženarikaKompot od dženarika
05. jun
Operite dženarike i po želji izavdite koštice. Možete ih ostaviti cele. Napunite tegle voćem do oko 2 prsta ispod ruba tegle. U svaku teglu stavite struk rozetle....
Rakija od dženarikaRakija od dženarika
05. jun
Na primer u 250 kg dženarike se stavlja 30 kg ili ako je šećerni sadržaj dženarika 5-6 % treba da se doda 12 kg šećera na 100 kg voćne kaše....
Babino slatko od dženarikaBabino slatko od dženarika
06. avgust
Slatko od dženarika sipajte u čiste i suve teglice, dok je još vruće i okrenite poklopcima na dole. Uvijte ih krpom i ostavite tako dok se teglice sa babinim slatkom od dženarika ne ohlade....
Domaća kiselica od dženarikaDomaća kiselica od dženarika
06. mart
Dženarike očistite od koštica i ako je moguće, oljuštite ih. Kukuruzni skrob, limunsku kiselinu i želatin promešajte i rastvorite ih u malo vode u posudi....
Domaće vino od dženarikaDomaće vino od dženarika
05. jul
Dženarike treba da budu zrele. Odvojite od koštica i stavite u odgovarajuću posudu. Prelijte vodom i pokrijte posudu. Nakon 2-3 dana izgnječite smesu....
Kompot od dženarika moje bakeKompot od dženarika moje bake
01. nov.
Kompot od dženarike – način na koji ga je spremala moja baka. Na velikoj vrućini, piće koje me najbolje rashlađuje je ovaj kompot od dženarika....
Slatko od dženerikaSlatko od dženerika
22. jul
Dženerike oprati, osušiti i odvojiti od koštica. Ređati u šerpu red dženerika, pa red šećera dok se materijal ne utroši. Pokriti šerpu pamučnom krpom i ostaviti preko noći da odstoji i šećer se otopi....
Nektar od dženerikaNektar od dženerika
20. jul
Prelivamo oprane dženerike vrućom vodom i kuvamo ih dok ne napuknu. Provučemo ih kroz cediljku i odvajamo koštice....
Kompot od breskvi, drenjina i dženarikaKompot od breskvi, drenjina i dženarika
28. april
Takođe, dženarike isto operite i isecite, pa izvadite koštice. Drenjine operite i poređajte ih na dno svake tegle. Preko poređajte dženarike i na kraju breskve....
Supa od tikvica i domaćih šljiva dženarikaSupa od tikvica i domaćih šljiva dženarika
01. jul
Veoma lagana supa od tikvica i dženarika, koja može da se jede i topla i hladna....
Pekmez od dženerika i višanjaPekmez od dženerika i višanja
15. jul
Dženerike i višnje oprati i očistiti od koštica. U šerpu redjati red voća red šećera i dodavati vanilin šećer isto na svaki sloj voća po kesicu tj .10.g i ostaviti tri sata da odstoji....
Marmelada od krušaka i dženerikaMarmelada od krušaka i dženerika
23. nov.
Očistite dobro kruške i dženerike, otklanjajući im koštice. Sipajte ih u šerpu i dolijte malo vode. Stavite na ringlu da se kuvvaju, dok ne omekšaju veoma dobro (oko 35 minuta)....
Prevrnuti kolač sa dženarikamaPrevrnuti kolač sa dženarikama
10. avgust
Dženarike oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i poređati u pleh, posuti smeđim šećerom, cimetpm i muskatnim oraščićemom i peći 15 minuta....