Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kisele dženarike u teglamaNakon desetak-dvadeset dana dženarike su gotove za konzumiranje.
Kisele i ljutkaste. Nije potrebna sterilizacija. Na hladnom mogu da izdrže i do sledeće godine....
27. april
Čorba od dženarike sa zaprškomU odgovarajuću šerpu stavite sitno iseckan luk, papriku, krompir i cele šljive.
Prelijte vodom i ostavite da se kuva. Malo pre nego što čorba bude gotova, dodajte čubar i so po želji.
Nakon nekoliko minuta čorbu sklonite...
24. jul
Kompot od dženarike i breskve sa rozetlomVoće operite - prvo dženarike, ali nemojte da im uklanjate koštice. Ostavite ih cele.
Operite breskve i isecite ih na koamdiće - prvo na pola, pa posle svaku polovinu na 4 dela....
28. april
Marinirane dženarikeOperemo dženarike. Oljuštimo velikeg lavice belog luka. Procenimo koliko tegli nam je potrebno i pravimo marinadu. Stavimo je da provri....
17. sep.
Limunada od dženarikeKoristite zrelo i slatko voće. Operite i očistite od peteljki.
Stavite ih u odgovarajuću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte ih na jakoj vatri oko 15 minuta otkad voda proključa, pa zatim smanjite vatru. Kuvajte ih još 10...
15. jul
Slatko od dženarikaSkinite ga sa ringle i isperite dženarike nekoliko pute od krečne vode. Dobro ih ocedite i ubacite ih u gusti šećerni sirup....
06. avgust
Sirup od dženarikaDženarike dobro operite i prelijte vodom. Stavite na šporet i kuvajte dok ne popucaju.
Dodajte im šećer i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi....
01. sep.
1
Sirće od dženarikaKisele dženairke se stavljaju u žičanu korpicu i potapaju se 2-3 puta u vrelu vodu. Nakon toga se izvade i poređaju na table da se isuše na suncu ili se suše u slaboj rerni, a kad su gotove čuvaju se na suvom mesto....
01. jun
Kompot od dženarikaOperite dženarike i po želji izavdite koštice. Možete ih ostaviti cele. Napunite tegle voćem do oko 2 prsta ispod ruba tegle.
U svaku teglu stavite struk rozetle....
05. jun
Rakija od dženarikaNa primer u 250 kg dženarike se stavlja 30 kg ili ako je šećerni sadržaj dženarika 5-6 % treba da se doda 12 kg šećera na 100 kg voćne kaše....
05. jun
Babino slatko od dženarikaSlatko od dženarika sipajte u čiste i suve teglice, dok je još vruće i okrenite poklopcima na dole.
Uvijte ih krpom i ostavite tako dok se teglice sa babinim slatkom od dženarika ne ohlade....
06. avgust
Domaća kiselica od dženarikaDženarike očistite od koštica i ako je moguće, oljuštite ih.
Kukuruzni skrob, limunsku kiselinu i želatin promešajte i rastvorite ih u malo vode u posudi....
06. mart
Domaće vino od dženarikaDženarike treba da budu zrele. Odvojite od koštica i stavite u odgovarajuću posudu.
Prelijte vodom i pokrijte posudu. Nakon 2-3 dana izgnječite smesu....
05. jul
Kompot od dženarika moje bakeKompot od dženarike – način na koji ga je spremala moja baka.
Na velikoj vrućini, piće koje me najbolje rashlađuje je ovaj kompot od dženarika....
01. nov.
Slatko od dženerikaDženerike oprati, osušiti i odvojiti od koštica.
Ređati u šerpu red dženerika, pa red šećera dok se materijal ne utroši. Pokriti šerpu pamučnom krpom i ostaviti preko noći da odstoji i šećer se otopi....
22. jul
Nektar od dženerikaPrelivamo oprane dženerike vrućom vodom i kuvamo ih dok ne napuknu.
Provučemo ih kroz cediljku i odvajamo koštice....
20. jul
Kompot od breskvi, drenjina i dženarikaTakođe, dženarike isto operite i isecite, pa izvadite koštice. Drenjine operite i poređajte ih na dno svake tegle. Preko poređajte dženarike i na kraju breskve....
28. april
Supa od tikvica i domaćih šljiva dženarikaVeoma lagana supa od tikvica i dženarika, koja može da se jede i topla i hladna....
01. jul
Pekmez od dženerika i višanjaDženerike i višnje oprati i očistiti od koštica.
U šerpu redjati red voća red šećera i dodavati vanilin šećer isto na svaki sloj voća po kesicu tj .10.g i ostaviti tri sata da odstoji....
15. jul
Marmelada od krušaka i dženerikaOčistite dobro kruške i dženerike, otklanjajući im koštice. Sipajte ih u šerpu i dolijte malo vode. Stavite na ringlu da se kuvvaju, dok ne omekšaju veoma dobro (oko 35 minuta)....
23. nov.
Prevrnuti kolač sa dženarikamaDženarike oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i poređati u pleh, posuti smeđim šećerom, cimetpm i muskatnim oraščićemom i peći 15 minuta....
10. avgust