Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sušene drenjine u kućnim uslovimaOdaberite dobro sazrele plodove drenjine - oko 1 kg.
Dobro ih očistite.
Zagrejte 800 ml vode i u nju dodajte so.
Kada se so rastvori, prelijte drenjine.
Ostavite ih da se dobro ocede.
Cilj ovog prelivanja slanom...
01. dec.
Korisna svojstva belog lukaRedovna konzumacija belog luka poboljšava raspoloženje, puni energijom i pozitivizmom.
Za koncentraciju pažnje, poboljšavanje pamćenja i priliva stvaralačnih snaga, konzumirajte više belog luka....
01. jul
Pašteta od belog lukaPašteta od belog luka je začinjena limunovim sokom i sitno seckanim orasima.
Prilikom serviranja ovaj namaz je ukrašen maslinama.
Pašteta od belog luka je spremna....
08. sep.
1
Turšija od belog lukaKada isipate poslednju vodu, polako ređajte red sitno iseckanog peršuna i mirođije, pa red belog luka. Pomešajte sastojke sa salamurom i prokuvajte ih 3-4 minuta....
25. jul
Predjelo od belog lukaBeli luk se izgnječi sa nožem, dodaju se ostali sastojci i sve se umuti štapnim mikserom dok se ne dobije gusta i homogena smesa.
Ako vam gustina ne odgovara, dodajte ulje. So, beli luk i limuntus su po ukusu....
17. mart
Namaz od belog lukaOčistite beli luk i ispasirajte ga u kašu.
Počnite da ga mešate mikserom i da postepeno dolivate ulje. Treba da dobijete vazdušast kavijar. Ako vam se učini da količina ulja nije dovoljna, sipajte još.
Nakon toga stavite...
28. april
Tortilja od belog lukaLjuštimo krompir i kuvamo ga, ocedimo ga i izgnječimo.
Začinjavamo solju, biberom i gnječenim belim lukom, mešamo i dodajemo jaja.
Zagrevamo pola maslaca u tiganju i stavljamo krompir, pritiskajući dobro ka dnu, zapržimo...
27. dec.
Dimljenje pileta u kućnim uslovimaKako da spremite dimljeno pile u kućnim uslovima i bez štetnih dodataka i konzervanasa?
Veoma lako - samo nakon 10 sati pripreme imaćete najukusnije i najsočnije dimljeno pile!...
18. jun
Krugovi od luka sa sosom od belog lukaServirajte hrskave krugove luka garnirane sa sosom od belog luka....
23. maj
Supa od pečenog belog lukaNeverovatan ukus ima ova supa od pečenog belog luka.
Poslužite toplu supu od pečenog belog luka....
08. mart
Tinktura od divljeg belog lukaOperemo dobro listove divljeg belog luka i isečemo ih na sitno.
Stavljamo ih u dobro opranu staklenu teglu i prelivamo vodom.
Zatvaramo čvrsto teglu i stavljamo na toplo i sunčano meso na 15 dana....
22. jun
Madridska čorba od belog lukaDodajte ih u čorbu od belog luka i promešajte.
Kuvajte još 2 minuta i isključite.
Servirajte madridsku čorbu od belog luka toplu!...
05. feb.
Španska čorba od belog lukaBeli luk se iseče na krupno, hleb se iseče na krupne kocke. Hleb se prži uz neprestano mešanje. Šunka se iseče na krupne kocke, džigerice se iseku na krupno.
Ljuta paprika se iseče na sitno. Beli luk se zaprži na srednjoj...
30. jul
Maslac sa ukusom belog lukaČenove belog luka se dobro ispresuju i pomešaju sa solju, biberom i limunovim sokom.
Peršun iseckati što sitnije.
Sve ovo se dodaje i meša u otopljeni i ohlađeni maslac, koji se još nije očvrsnuo....
12. nov.
Dijetalni sos od belog lukaU posudi pogodnoj za pasiranje pomešajte sitan sir, kiselo mleko, so, beli luk i mirođiju (samo listiće). Pasirajte dok ne postane glatko.
U zavisnosti od željene gustine možete da dodate ili sitan sir ili mleko i da pasirate...
12. jul
1
Mlečni sos od belog lukaUmutite kiselo mleko sa maslinovim uljem, dodajte izgnječen beli luk, so, biber, mutite dok se ne dobije ujednačena smesa....
02. jun
Pasta od mladog belog lukaOčistite mladibeli luk i operite ga. Nasecite ga na krupno. Pasirajte beli luk sa solju i mirođijom, a kasnije dodajte ulje malo po malo i nastavite sa pasiranjem dok ne dobijete željenu gustinu.
Ako vam nije dovoljno...
25. maj
Lak sos od belog lukaBeli luk sitno narendajte. Dodajte mu kiselo mleko, majonez i začine.
Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu....
20. april
Arapski namaz od belog lukaNeoljuštene čenove belog luka stavite u tepsiju i zapecite u rerni oko 10 minuta, pecite ih dok ne omekšaju.
Nakon toga ih oljuštite....
27. april
Prolećna supa od belog lukaLuk i beli luk se iseku na sitno i blago se zaprže u maslacu.
Dodaje se pirinač i on se zaprži.
Dve kocke bujona od povrća se rastvore u litru vode.
Zaprženo povrće se preliva bujonom i ostavlja se da provri 15-20...
21. jun
Namaz od pečenog belog lukaOdvojite beli luk na čenove. Poređajte ih u pleh, nemojte ih ljuštit. Naprskajte ih maslinovim uljem i pecite između 20 i 30 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, nakon toga očitite...
11. april
Subotinske pogačice od belog lukaOd ostatka maslaca, začina i istucanih čenova belog luka napravite pastu. Oštrim nožem isecite pogačice iznutra i namažite pastom od belog luka dok su još tople.
Prijatno!...
30. nov.
Sos od belog luka (Ajoli)Nakon toga umutite pastu od belog luka mikserom, zajedno sa 2 supene kašike maslinovog ulja i žumancima.
Dodajte sok od limuna, nakon toga još 2 supene kašike maslinovog ulja u kašljicama i promešajte smesu....
27. nov.