Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se vino gazira?Kada se vino gazira, a da to nije željeni efekat, to se smatra njegovim "defektom". Šta uzrokuje ovaj ne nužno neprijatan gas?...
01. mart
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Zmijsko vinoZmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.
Druge zemlje, gde...
02. april
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
16. feb.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Letnje vinoU široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže.
Sipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Jabukovo vinoIsecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše.
U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
05. jun
Gazirana voda: Dobro ili loše?Gazirana voda osvežavajući napitak i dobra je alternativa zašećerenim bezalkoholnim pićima. Međutim, postoje strahovi da konzumiranje gazirane vode može biti loše za vaše zdravlje.
Šta je gazirana voda?...
27. jun
Seosko kuvano vinoJabuke očistite od semenki i nasecite ih na kockice.
U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet.
Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre.
Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši...
03. mart
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Vino od drenjinaDrenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori.
Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
31. okt.
Vino od maslačkaUbrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški.
Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite...
16. feb.
Vino od orahaOrasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići.
Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...
02. nov.
Domaće pelinovo vinoZa litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%.
Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje...
15. januar
Domaće pirinčano vinoNajpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti.
Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta.
U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
24. avgust
Vino od jabukaIsecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana.
Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
27. maj
Magično kuvano vinoSipajte crni čaj u šerpu i ugrejte sa medom i ugrejte sa medom oko 5 minuta. Ringla treba da bude slaba sve vreme, pošto tečnost ne treba da provri.
Dodajte sok od pomorandže, voće i začine, ostavite oko 15 minuta. Dodajte...
19. januar
1
Vino od aronijePlodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana.
Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka.
Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
03. jun
1
Domaće crno vinoIzaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
02. jun