Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GlutaminGlutamin
10. jul
Za osobe koje treniraju, najbolje vreme za unos glutamina je pola sata nakon treninga. Nedostatak glutamina Nedostatak glutamina nije mnogo čest jer ga telo može sintetisati putem aminokiseline glutamat....
Kontraindikacije, doze i koristi od glutaminaKontraindikacije, doze i koristi od glutamina
01. mart
Glutamin sadrži 19% azota, što znači da je glutamin glavni izvor i prenosnik azota do ćelija u mišićima....
Detoks napici za čišćenje crevaDetoks napici za čišćenje creva
16. maj
Umešajte mirođiju i L-glutamin u prahu....
Prženi pirinač na kineski načinPrženi pirinač na kineski način
07. feb.
U pirinač se dodaje sitno iseckano meso i 1 kašičica vegete (ili natrijum glutaminat). Razbiju se jaja i njima se prelije pirinač. Jelo se promeša i skloni sa vatre....
Deficit aminokiselinaDeficit aminokiselina
29. jul
Ovo oštećenje imunog sistema može da se objasni deficitom triptofana, metionina i lizina, ali takođr izoleucina i valina koji su povezani sa nivoom našeg plazmenog glutamina....
Šta sadrži majonez iz prodavnica?Šta sadrži majonez iz prodavnica?
22. januar
Monnatrijum glutamat je natrijumova so glutaminske kiseline i beli je kristalni prah koji se koristi kao aroma....
TaurinTaurin
08. mart
Taurin je u stvari nezamenjljiva aminokiselina i na drugom je mestu, iza glutamina, u mišićnom tkivu. Ova aminokiselina, koja je glavni sastojak žuči, u manjim količinama se može pronaći i u tkivima....
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Glutamin pomaže da se ukloni sav metabolički otpad iz tela i neutrališe amonijak....
Korejska turšija KimčiKorejska turšija Kimči
05. mart
Smesu sipajte u šerpu i dodajte morsku so, šećer, natrijum glutamat, soja sos i vodu. Marinadu sipajte u šerpu sa povrćem, pokrijte i ostavite 5 dana na tamnom mestu....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Glutamat ima složen ukus. Mononatrijum glutamat, ili MSG, često se dodaje u hranu da bi se dodao ukus umamija. U doslovnom prevodu sa japanskog, umami znači ukusan....
Vegetarijanski tokboki (Tteokbokki) sa slatko-kiselim sosomVegetarijanski tokboki (Tteokbokki) sa slatko-kiselim sosom
29. jul
Pirinčane štapiće (napravljene od pirinčanog brašna, soli i vode) ili keksiće i gotov slatko-kiseli sos (napravljen od paradajz sosa, pirinčanog sirćeta, skroba, natrijum-glutaminata, susamovog ulja, soli) možete kupiti u...
Trikovi koji pomažu kod mamurlukaTrikovi koji pomažu kod mamurluka
30. mart
Iscrpljenost Alkohol ima svojstvo da potiskuje prirodni stimulans glutamin. Kada pijanac prestane da pije, telo povećava proizvodnju glutamina i stimuliše mozak, sprečavajući pijanca da zaspi....
Najopasnije namirnice na našem tržištuNajopasnije namirnice na našem tržištu
07. dec.
Lista hrane koja nas polako ubija Natrijum glutamat - Označen sa E-621, mononatrijum glutamat se koristi kao pojačivač ukusa. Takođe se dodaje najneočekivanijim proizvodima....
Kako da napravite ukusan prženi pirinač?Kako da napravite ukusan prženi pirinač?
23. maj
Završni dodir dolazi sa dodatkom, pogađate, natrijum glutamat....
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?
10. feb.
Uzroci glavobolje Pojačivač ukusa mononatrijum-glutaminat može biti uzrok migrene kod osoba koje su osetljive na ovaj sastojak....
Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!
29. jun
Da bi se postigao bolji ukus, dodaje se karmin i mononatrijum-glutamat. To čini krajnji proizvod veoma nezdravim, pa čak i - opasnim....
Šta sadrže rolnice od rakovaŠta sadrže rolnice od rakova
14. feb.
Natrijum glutamat, koji se nalazi u rolnicama, sam po sebi nema ukus i miris, ali ima određenu osobinu da pojačava ukus drugih proizvoda. Nemate razloga za brigu što se tiče sadržaja natrijum glutamata u proivodima....
HistidinHistidin
12. dec.
On se smatra prethodnikom glutamina. Nivo histidina u organizmu bi trebalo da bude izbalansiran, a na taj način se obezbeđuje i dobro fizičko i psihičko zdravlje....
Kako da pripremite riblji bujonKako da pripremite riblji bujon
30. jun
Prema mnogim stručnjacima, njegov glavni pojačivač ukusa - mononatrijum glutamat, dovodi do zavisnosti i oštećenja mozga. Domaće pripremljen bujon se, pak, lako pravi i veoma je koristan i ukusan....
Asparaginska kiselinaAsparaginska kiselina
19. sep.
Asparaginska kiselina je jedna od dve glavne uzbuđujuće aminokiseline u mozgu - druga je glutamin....
Japanski majonezJapanski majonez
18. okt.
Negde se dodajte i poboljšivač ukusa - mononatrijum glutamat, ali ja vam ne preporučujem, zato što je proizvod sporan što se tiče toga da li je koristan ili štetan za naše zdravlje i bolje je da ne rizikujemo....
Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kugePet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kuge
10. mart
Mononatrijum glutamat Ovaj aroma se najčešće povezuje sa kineskom hranom, ali se zapravo nalazi u bezbroj prerađene hrane, od smrznutih večera i preliva za salatu do mesa....
Od čega je napravljen majonez?Od čega je napravljen majonez?
04. dec.
U strukturi nekih majoneza ulazi dobro poznati monatrijum-glutamat, koji se dokazano štetan. U nekim majonezima dodaje se velika količina belog šećera....
Soja SosSoja Sos
27. jul
Boja, slatkoća i glutamat u pravom soja sosu se dobija prirodno od razgradnje proteina i skroba....
Kalorije i nutritivni sastav kinoeKalorije i nutritivni sastav kinoe
08. jun
Ova vrsta semena je jedini prirodni proizvod koji sadrži sve aminokiseline – alanin, leucin, lizin, glutamin, cistin, histidin itd....