Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koja jela ne mogu bez pimentaPiment je pronalazač Kristofor Kolumbo nazvao "pimienta", sa španskog - crni biber. Međutim, brzo se shvata da ono što je on doneo u Španiju nije bio biber. Začin je zeleno, sferično voće. Kada se osuši dobija braon boju...
21. januar
Čokoladna torta koja se topi u ustimaOstavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....
07. feb.
U koja jela se dodaje husk?Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta.
Korisna...
05. jul
Za koja jela se koristi majoran?Majoran je zeljasta biljka iz porodice jorgovana koja dostiže visinu od 30 do 50 cm, stabljika joj je grebenasta i razgranata, a listovi jajastog oblika. Cvetovi su mu beli ili crvenkasti. Obično cveta od juna do avgusta...
07. mart
U koja jela se dodaje kardamom?Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin.
Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
22. nov.
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
Kako se zamrzava povrćeVećina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni začini se dodaju u jela kada su ona već gotova, jednu minutu pre nego što budu skinuta sa ringle....
27. april
Kako se zamrzava bundeva?Prvo skuvamo bundevu, pasiramo i ponovo stavljamo u odgovarajuće kalupe i zamrznemo, već gotove kockice od bundeve su spremne za upotrebnu, kada nam zatrebaju....
06. jun
U koja jela treba dodati ruzmarin?Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
20. april
Gotova tortilja sa povrćemKrompir isečemo kao pomfrit i u dubokom ulju ispržimo.
Čeri paradajz iseći na četvrtine. Krastavac iseći na kolutove i onda na četvrtine.
Premazati tortilju majonezom, staviti isečeno srce zelene salate, staviti pomfrit...
14. mart
Da li se trešnje mogu zamrzavati?Gotovo da ne postoji domaćinstvo, koje nema zamrzivač. U našoj svakodnevici veliki zamrzivači značajno smanjuju potrebu porodica da stavljaju zimnicu u formi gomila tegli sa ajvarom, turšijama ili kompotima....
10. april
Uz koja jela se poslužuje humus?Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr.
Sa čime se može kombinovati humus...
21. jun
U koja jela se stavlja nana?Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju...
30. jun
U koja jela se stavlja đumbir?Đumbir je izuzetan koren čija su zdravstvena svojstva nebrojena. Široko se koristi u kuhinji azijskih zemalja, ali već počinje da stiče svoje mesto i u evropskoj kuhinji. Sveži đumbir ima ljut ukus. U tajlandskoj kuhinji...
25. jun
U koja jela se stavlja bosiljak?Bosiljak spada u najaromatičnije biljke, koja s pravom zauzima počasno mesto u italijanskoj kuhinji. Ima ukus koji je lagano ljut, kombinovan sa slatko-kiselim notama, a jela u kojima se upotrebljava imaju neverovatnu...
21. januar
U koja jela se stavlja origano?Origano je aromatični mediteranski začin, koji se koristi za poboljšanje niza jela. Origano daje neponovljivi miris picama i špagetama. Dobro se slaže sa različitim povrćem, pečurkama, sirevima i kačkavaljem....
16. feb.
U koja jela se stavlja kari?Tajna ukusne hrane nije samo u kvalitetnim proizvodima od kojih se pripremaju jela, već i u začinima koji se tim namirnicama dodaju. Pravilno odabrani začini mogu učiniti da čak i obični dinstani pirinač bude pravi praznik...
02. dec.
U koja jela treba da dodamo čubar?Čubar je jedan od najstarijih začina, poznat još starim Rimljanima, koji su njime začinjavali svako jelo. U 1. veku p.n.e drevni rimski pesnik Vergilije je gajio plantaže sa čubrom jer je tvrdio da je na taj način med pčela...
11. mart
U koja jela treba dodati kajensku papriku?Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike.
Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike"....
10. dec.
Brašna koja se preporučuju dijabetičarimaOvo brašno gotovo i da ne sadrži gluten i ima blagotvorno dejstvo na nervni i kardiovaskularni sistem, normalizuje nivo šećera u krvi, težinu i jača imunitet....
29. mart
Mogu li da se zamrzavaju viršle?Rok trajanja u frižideru im je oko 5 dana, ali ako iz bilo kojeg razloga imate veću količinu, sigurno se pitate mogu li se viršle zamrzavati.
Najbolji način za njihovo duže čuvanje je zamrzavanje....
19. avgust
Koje vrste ribe se mogu spremati na pariZa spremanje ribe na pari se moge koristiti gotovo sve vrste morske ribe i slatkovodne ribe....
30. jun
Jela, koja obavezno treba da probate u ŠpanijiPrilikom posete nekoj zemlji, obavezno upoznajemo njenu kulinarsku tradiciju i ponudu, koja upotpunjuje našu predstavu o posećenoj destinaciji.
Hrana je izraz tradicije, vizije života i ukusa vezanih za taj život, na...
09. maj
U koja jela se stavlja soja sos?Soja sos je univerzalan i može se koristiti na mnogo različitih načina. Daje jedinstven, kompleksan, bogat ukus mesu, ribi, sosevima i povrću zbog visokog nivoa prirodnog umamija. Koristite ga umesto soli prilikom kuvanja...
13. jun
Sos za jela sa povrćemServiramo uz jela od povrća, odgovara za krompir, tikvice ili patlidžan, može i sa drugim....
04. feb.