Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ksantan gumaKsantan guma
10. maj
Da bismo nekim namirnicama dali pravu gustinu i stabilnost, najčešće koristimo želatin i pektin u našoj domaćoj kuhinji. Prehrambena industrija raspolaže sa mnogo većim bogatstvom ovakvih sastojaka, a kakvu ulogu imaju...
Štete od gume za žvakanjeŠtete od gume za žvakanje
07. dec.
Žvakanje žvake je jedna od omiljenih zabava za decu, a ponekad i za odrasle. Žvaka nije nikakav pronalazak moderne epohe, žvake su postojale čak i u praistorijsko vreme. Jedno arheološko nalazište iz severnog dela Evrope...
Šta da jedete nakon konzumacije belog luka?Šta da jedete nakon konzumacije belog luka?
30. jun
Beli luk je hrana koja upotpunjuje ukus brojnih recepata. U širokoj je upotrebi, jer daje specifičnu egzotičnost jelima i daje im odlične ukuse. Ukus belog luka, međutim, košta nas gubitka svežeg daha nakon jela....
Pomoć, buđ u frižideruPomoć, buđ u frižideru
18. okt.
Održavanje frižidera kod kuće uopšte nije lak posao. Otvarajnje frižidera prosto mora da dovede do prljanja, razlivanje tečnosti, ostaju fleke od hrane. Ako ostanu nepokupljeni, komadi hrane stvaraju povoljne uslove za razvoj...
Domaći sladoled sa eritritolomDomaći sladoled sa eritritolom
11. jul
Kokosovo mleko se stavlja u posudu na ringlu i dodaje se eritritol. U smesu se dodaje i organski kakao. Još dok je sve na ringli, pasira se pasatorom dok se ne dobije glatka smesa. Postepeno se dodaje i ksantan guma...
Šta je galaktoza i gde se nalaziŠta je galaktoza i gde se nalazi
23. januar
Galaktoza je jedan od glavnih izvora energije za telo. To je običan mlečni šećer. Neophodan je za puno funkcionisanje našeg organizma, a koristi se i u medicini i mikrobiologiji. Galaktoza je monosaharid koji se vrlo...
Tajne ukusne pačje džigericeTajne ukusne pačje džigerice
26. mart
Pačja džigerica ima počastvovano mesto na našoj trpezi već dugi niz godina. Veoma je cenjena zbog svog jedinstvenog ukusa i arome. Pačja džigerica je bogata gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom...
Veganske puslice od leblebijaVeganske puslice od leblebija
17. maj
Oni koji žele kompaktniji mereng mogu da dodaju kašičicu guar gume u masu. Rernu zagrejte do 100 stepeni (sa ventilatorom) i dve tepsije obložite papirom za pečenje....
Šta sve sadrži piletina?Šta sve sadrži piletina?
19. jul
Tokom kupovine u nekom od marketa - stižeo do mesa, tačnije do piletine. Šta sve ima u ponudi - veliki pilići sa dobro oformljenim batacima, sjajnom kožicom. Čovek Da se čovek samo misli šta da kupi - koje od tih ogromnih...
Balzamiko redukcija - šta je i kako se pripremaBalzamiko redukcija - šta je i kako se priprema
01. jun
Balzamiko redukcija je jedan od omiljenih začina velikog broja kulinara koji je imaju pod rukom u svom frižideru. Lako je napraviti balzamiko redukciju (balzamiko glazuru) u kući. Oduzima samo otprilike 15 minuta i mnogo...
Nekoliko recepata za ilač - lek za sveNekoliko recepata za ilač - lek za sve
11. okt.
Turska reč ilač označava koncept leka napravljenog po narodnim receptima, koji se prenosi sa generacije na generaciju, bez neželjenih efekata, ali veoma efikasan. Kada se jedan lek može koristiti za nekoliko tegoba,...
Koje namirnice doprinose pojavi gasova?Koje namirnice doprinose pojavi gasova?
23. dec.
Gasovi su savim prirodna pojava u organizmu, koja se javlja kod svakog. Ponekada, ipak, ovo se dešava češće i obično je posledica uzimanja namirnica koje stvaraju gasove. Najizvesnija namirnica je sigurno pasulj, ali...
Domaća voda za ispiranje usta sa etričnim uljimaDomaća voda za ispiranje usta sa etričnim uljima
16. dec.
Voda za ispiranje usta je sredstvo za ispiranje koje se koristi za ubijanje bakterija i mikroba u ustima. Nije namenjena za gutanje. Prema Američkom udruženju stomatologa, postoje dve glavne vrste vode za ispiranje usta...
Najvažnije tehnike pri pripremanju kremovaNajvažnije tehnike pri pripremanju kremova
28. feb.
Želiranje kremova Ova tehnika podrazumeva dodavanje želatina kremovima od različitih sastojaka. Postoje dve vrste želiranja: - Hladno, kod kojeg se želatin posebno rastvara i otapa, lagano se prohladi (da se ne pretvori...
Kako koristiti želatin u listovimaKako koristiti želatin u listovima
18. nov.
Želatin je osnovni, vezivni proizvod u pečenju. Koristi se za pravljenje želea u slanim i slatkim jelima. Znati kako koristiti želatin u listićima je veoma važno, jer njegova nepravilna upotreba može izazvati značajne probleme...
SapodilaSapodila
30. dec.
Sapodila /Manilkara Sapota/ je poznata još i kao drveni krompir, predstavlja je zimzeleno drvo, koje ima glatko stablo i gustu koru. Sapodila pripada porodici Sapotaceae. Ovo je biljka koja veoma sporo raste i koja na otvorenom...
Kako da uklonimo dosadan miris luka i belog lukaKako da uklonimo dosadan miris luka i belog luka
31. mart
Beli luk i luk daju neobičan ukus jelima, neverovatnu aromu, a pored toga imaju i niz zadivljujućih zdravstvenih bonusa. Ali nažalost, obe vrste povrća mogu da utiču na veoma loš zadah, poznat još i kao halitoza, i to...
Koja hrana uzrokuje stomačne probleme?Koja hrana uzrokuje stomačne probleme?
03. okt.
Bez obzira koliko vam je dobar dan, ako imate nadimanje i gasove – uobičajene nuspojave uznemirenog stomaka – zaista je teško zadržati osmeh na licu. Nažalost, mnoga različita hrana može biti krivac za stomačne probleme i...
Kako se kuva i čisti hobotnica?Kako se kuva i čisti hobotnica?
01. april
Još su stari Rimljani i Grci bili veliki ljubitelji hobotnice. Danas stanovnici Mediterana sa zadovoljstvom pripremaju hobotnice u raznim oblicima. Usoljene, sušene, sveže i kuvane, morski delikatesi su veoma korisni....
ŠampanjacŠampanjac
22. avgust
Šampanjac je neosporno najprefinjenije piće u celom svetu. Harmonična kombinacija ukusa šampanjca je moguća jedino ako je on proizveden u francuskoj oblasti Šampanja (Champagne) i nijedno drugo penušavo vino se ne može nazvati...