Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hrana bogata hromomHrana bogata hromom
12. avgust
Hrom je mineral, koji je vašem telu potreban u određenim količinama. Sreće se uglavnom u dva oblika: heksavalentni hrom i trovalentni hrom. Prvi je toksin, dok je poslednji bezbedan za ljude. Međutim, telo ne proizvodi samostalno...
Evo ko je krivac za vašu mahnitu želju za slatkim!Evo ko je krivac za vašu mahnitu želju za slatkim!
24. feb.
Mahnita želja za slatkim može da prevari! Čokolada i različiti slatkiši su među našim osnovnim slatkim iskušenjima. Ali ova potreba može da se manifestuje kada postoji nizak sadržaj hroma u organizmu. On je sadržan pre...
Šta vam telo poručuje kad imate potrebu za nezdravom hranom?Šta vam telo poručuje kad imate potrebu za nezdravom hranom?
27. feb.
Šta mi se jede, za čim imam potrebu i kako da neke štetne namirnice zamenim zdravijima? Ovakva i slična pitanja nam se javljaju u glavi kad se uputimo prema frižideru. Misao koja nas tera da uzmemo nešto slatko nam...
Čaj od majčine dušice za relaksaciju disajnih putevaČaj od majčine dušice za relaksaciju disajnih puteva
09. maj
Čaj od majčine dušice priprema se od 2 kašičice osušene biljke, koji se prokuvaju u jednoj šolji vode. Smesa treba da odstoji 10 minuta i nakon toga se tečnost ocedi. Za ublažavanje kašlja se preporučuje da popijete 3-...
Ljuske od jaja, neprocenjivi lek za štitnu žlezdu!Ljuske od jaja, neprocenjivi lek za štitnu žlezdu!
10. okt.
Kalcijum je element metalnog karaktera i najaktivniji je mikroelement u čovekovom telu, a to sa svoje strane ima potrebe za stalnim balansom kalcijuma u kostima i kalcijuma u krvi. Poremećaj balansa vodi do bolesti....
Zašto treba češće jesti brancina?Zašto treba češće jesti brancina?
08. okt.
Morska hrana je izuzetno korisna za zdravlje i to je svima poznato. Riba je popularno jelo na našem stolu, a vrsta je toliko mnogo, da izbor može zadovoljiti bilo koji zdravstveni ili kulinarski zahtev. Gde je u ovoj...
Tajne ukusne pačje džigericeTajne ukusne pačje džigerice
26. mart
Pačja džigerica ima počastvovano mesto na našoj trpezi već dugi niz godina. Veoma je cenjena zbog svog jedinstvenog ukusa i arome. Pačja džigerica je bogata gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom...
Da li je korisno da jedemo girice i sardine?Da li je korisno da jedemo girice i sardine?
15. nov.
Pržene girice i hladno pivo - postoji li poznatiji klasik za letnje jelo, posebno u blizini morskih letovališta? Gotovo da nema osobe koja tokom letovanja nije probala ovu poslasticu, a mnogi ovo jelo povezuju sa letom....
Zašto treba da pijemo sok od krastavca?Zašto treba da pijemo sok od krastavca?
28. nov.
Sveže ceđeni sokovi od povrća su dobri za zdravlje i preporučuju ih nutricionisti. Među najpopularnijim povrćem je krastavac, a njegov sok je takođe među najčešće preporučenim i najkonzumiranijim sokovima od povrća...
Da li med povišava šećer u krvi?Da li med povišava šećer u krvi?
13. okt.
Često možete čuti kako definišu dijabetes kao jednu od bolesti savremenog doba, i to nije slučajno. Dijabetes je socijalno značajna bolest koja pogađa ljude svih starosnih grupa. Ali strogo uzimanje lekova, insulina...
Šta sadrži pileća džigerica?Šta sadrži pileća džigerica?
12. nov.
Pileća džigerica se smatra bogatim izvorom vitamina i minerala. Ona je izuzetno bogata proteinima, gvožđem, vitaminima iz grupe B i dobrim holesterolom. Najčešće se preporučuje da se uključi u ishranu u slučajevima anemije...
Za šta su korisne kupine?Za šta su korisne kupine?
26. feb.
Slično svom šumskom voću, kupine sadrže velike količine antioksidanasa. Ukusno voće pomaže u jačanju nervnog sistema i jača izdržljivost stresa. Da biste shvatili koja su unikatna korisna svojstva kupina, prosto pogledajte...
Šta sadrži akai beri?Šta sadrži akai beri?
20. feb.
Egzotično voće postaje sve popularnije u savremenom svetu. Ono nalazi primenu u raznim receptima i postaju sve preferiraniji izbor među voćem. Akai beri je primer egzotičnog i neobičnog voća. To je mali ljubičasti...
Da li unos vitamina dovodi do povećanja težine?Da li unos vitamina dovodi do povećanja težine?
23. januar
Na kraju jeseni i na početku zime, kada zalihe letnjeg sunca počinju da se gube, kod ljudi se javljaju prva depresivna stanja i jednostavno tada smo loše raspoloženi. Neke dame se žale da im opada kosa, ili da im se lako...
Šta je to nutritivni kvasac?Šta je to nutritivni kvasac?
11. maj
Nutritivni kvasac je dodatak ishrani. Ova vrsta kvasca nije životinjski proizvod, pa je omiljen i često ga koriste vegani i vegetarijanci. Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac...
Praktični saveti za korišćenje taloga od kafePraktični saveti za korišćenje taloga od kafe
22. jul
Kafa je popularan napitak koji se koristi širom sveta. Ljudi obično bacaju talog od kafe nakon pripreme, ali nakon što pročitate ovaj članak, možda ćete razmisliti pre nego što ga bacite. Talog mlevene kafe ima mnogo praktičnih...
Šta sadrži nar?Šta sadrži nar?
27. april
U svako godišnje doba postoji voće i povrće koje je dobro jesti da biste ostali zdravi. U jesen postoji velika raznolikost voća i povrća. Usredsredićemo se na jedno voće, a to je nar. To je plod obavijen velom...
Za šta je korisna Aloe Vera?Za šta je korisna Aloe Vera?
09. mart
Aloe vera je biljka koja pripada porodici Asfodelovama. Ona je dobro poznata ljudima koji su ljubitelji biljne medicine sa svojim brojnim blagotvornim svojstvima i terapeutskim efektima. Listovi aloe vere se sastoje od...
Koristi i štete od graška za organizamKoristi i štete od graška za organizam
22. okt.
U staroj Grčkoj, grašak je bio osnovna hrana običnih ljudi. Dosta kasnije su ga Evropljani smatrali delikatesom, pripremali jela od njega za kraljevske trpeze. Danas se koristi u supama od graška, jelima, dodaje se prilozima...
Crvena detelinaCrvena detelina
04. jul
Crvena detelina /Trifolium pretense/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Ima uspravnu stabiljku visine 10-15 cm. Cvetovi su joj roze i crvene boje. Listovi su zeleni i okrugli, sa svetlozelenim šarama u...
Šta sadrži grašak?Šta sadrži grašak?
09. januar
Grašak je najstarija biljka, popularna još u kamenom dobu. U staroj Grčkoj grašak je bio osnovna hrana običnih ljudi. Milenijumima kasnije, ostaje na jelovniku ljudi širom sveta. To je tako ne samo zato što je ukusna, već...
Kakav tiganj da izaberete?Kakav tiganj da izaberete?
16. april
Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta tiganja i drugog kuhinjskog pribora. Koji tiganj da izaberete? Teflonski tiganji Ovi tiganji su jedni od najpopularnijih. U njima se pripremaju razna jela za tiganj. Izrađuju...
Šećer DemeraraŠećer Demerara
09. jun
Bez sumnje, svi imamo prilično dobru predstavu o tome šta je to šećer. Beli rafinisani šećer - najčešći oblik šećera koji je komercijalno dostupan, obično se dobija iz šećerne trske (višegodišnja trava) ili šećerne...
Preporučujuća dnevna doza svih vitamina i mineralaPreporučujuća dnevna doza svih vitamina i minerala
31. dec.
Čitanje etiketa na savremenim prehrambenim proizvodima stvara utisak da su bukvalno svi hranljivi proizvodi od flaširane vode do slatkiša obogaćeni vitaminima i mineralima. Sa jedna strane ovo uopšte ne zvuči loše, zato što...
Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?
01. feb.
Kada vežbate, sagorevate mnogo kalorija, a ako ih ne unosite hranom, telo počinje da sagoreva masti. Zajedno sa njima, međutim, telo počinje da sagoreva mišiće i zato morate da se pravilno hranite da biste izgubili samo...