Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pržena ikra od šaranaDobro operemo ikru i posolimo je.
Stavljamo u frižider da odstoji, može i jedan dan, tako malo sazri i bolje upije so.
Vadimo je i dobro uvaljamo u brašno, i malo ostavljamo da odstoji u brašnu.
Pržimo u tiganju...
23. mart
Pržena ikra sa jajimaU dubokoj posudi dobro pasiramo sve sastojke bez maslaca.
Posle na vatru stavljamo tiganj i dodajemo 2 supene kašike maslaca da se ugreje i dodajemo smesu, pržimo kao palačinku dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane....
25. dec.
Pohovana ikra sa ukusom limunaDobro operite ikru, začinite solju i sokom od pola limuna.
Ostavite da upije so, nakon toga sipajte ulje u dubok tiganj.
Penasto umutite jaje sa pivom i potopite svako parče ikre u smesu, nakon toga u brašno.
Možete...
19. mart
KarašKaraš /Carassius/ predstavlja rod slatkovodnih riba. Karaš pripada porodici Šarana. Mogu se naći na mestima sa ustajalom vodom. Hrane se vodenim biljkama, dok neke vrste mogu biti i svaštojedi. Kod ovih riba je zanimljivo...
08. avgust
Kako se čisti tolstolobik?Tolstolobik je ukusna riba koja međutim iziskuje potrebnu pažnju. Pre nego što se pristupi kuvanju, tolstolobik treba da se očisti.
Kako se čisti tolstolobik?
Očisti se krljušt, iseku se peraja i rep, odseče se...
20. april
Specijalna jaja sa ikromIkra je jedna od najzdravije hrane. Sadrži veliku količinu proteina, vitamina, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma. Osim kao afrodizijak, ikra se koristi i kao antidepresiv. Ovo je zbog toga što je bogata Omega-3 masnim kiselinama...
09. dec.
ŠaranŠaran (Cyprinus carpio) je jedna od najpopularnijih riba kod nas, koja je kod nekih balkanskih naroda deo tradicije i verovanja. Osim što se za slavu Sv. Nikole jede Nikoljdanski šaran, ova riba se na našim prostorima jede...
22. jul
Zdravlje je u ovih 6 vitamina! Evo kako da ih nabaviteVitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za ljudski organizam. Veliki mu je značaj za metabolizam, stimuliše rad jetre, olakšava oksidaciju u organizmu, utiče dobro na rad mišiće, povećava radnu sposobnost, povećava...
14. mart
Crni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
04. okt.
Odakle dolazi boja lososa?Losos ima karakterističnu narandžastu, ružičastu ili crvenu boju, zahvaljujući hranljivim materijama koje apsorbuje: karotenoidima. Ovi moćni biljni pigmenti imaju moć da boje meso.
Kada je losos sveže ulovljen,...
30. januar
Zalogaji sa domaće umućenim kavijarom i dimljenim lososomPriprema kavijara:
Ako odvojite ikru od sveže ribe, možete čuvati u tegli da ga umutite. Operite dobro, očistite od žilica, procedite, posolite dobro, pospite obilno solju i zatvorite u tegle.
Ostavite da stoji u frižideru...
26. dec.
CisteinCistein je α-aminokiselina koja sadrži sumpor, i koja se može uneti prirodno kroz hranu, a takođe se može biosintetisati u ljudskom telu, pomoću aminokiseline metionina. U proizvodnji cisteina, metionin se pretvara u S-adenozil...
18. jul
Klen (Cipal)Klen (Mugil cephalus) poznat još kao morski cipal, predstavlja ribu iz porodice cipala, kojoj još pripadaju još tanko ustni cipal, ilir i platina. Među njima jedino se klen više kupuje. Težina može da mu dostigne do 5...
04. sep.
PalamidaPalamida (Atlantic bonito, Sarda sarda) je morska riba iz porodice Skuša i roda Palamide, koje podseća na skušu. Ipak, palamida se razlikuje od nje po dužem prednjem grudnom peraju. Kod nas ta vrsta je poznata još pod...
14. jun
Grdobina mrkuljaMorske dubine kriju čudovišta i morska stvorenja nepoznata čoveku, koja prevazilaze legende i mitove kao da su izašli iz filmova strave i užasa. Takvo morsko neobično stvorenje je riba grdobina mrkulja koja je postala prototip...
06. jun
JajaJaja su okruglog ili ovalnog oblika i sastoji se od jajne ćelije oko koje se nalaze membrane i spoljašnji omotač, koji održava i čuva embrion koji se razvija, kao i njegove hranljive rezerve. Većina jaja za konzumaciju, uključujući...
02. sep.