Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li vrganji imaju otrovnog dvojnika?Da li vrganji imaju otrovnog dvojnika?
24. okt.
Pre nego što i vi napunite svoju korpu pečurkama, uverite se da nisu otrovne. Vrganj ima ne jednog, nego dva otrovna dvojnika – đavolju pečurku i ljubičastocrveni vrganj....
Da li slinavka ima dvojnika?Da li slinavka ima dvojnika?
12. jun
Slinavka spada u malobrojne jestive pečurke, koje nemaju otvornog dvojnika. To je čini naročito popularnom među sakupljačima pečuraka i kulinarima, koji bez brige spremaju ukusna jela sa njom....
Da li puhara ima dvojnika?Da li puhara ima dvojnika?
27. april
Velika puhara impresionira svojim dimenzijama i uprkos rasprostranjenom mišljenju, da one nema otrovnog dvojnika, zapravo ima dva....
Da li srndać ima dvojnika?Da li srndać ima dvojnika?
21. mart
Mnogo sakuljača gljiva tvrde, da srndać nema otrovnog dvojnika, ali ljudi koji ih sakupljaju treba da budu naročito pažljivi, zato što mogu da se pomešaju sa otrovnom muharom....
Kruti SmrčakKruti Smrčak
13. jun
Sreću se kako posebni primerci krutog smrčka tako i cele kolone pečurke. Srećom kruti smrčak nema otrovnog dvojnika....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Spore ove otrovne dvojnice su gusto raspoređene, veoma tanke i meke, a imaju žutu boju, koja varira do bledoroze....
SmrčaSmrča
16. jul
Kavkaska smrča ili orijentalna smrča /Picea orientalis/ je vrsta smrča iz porodice borova /Pinaceae/....
Koliko kalorija ima avokado?Koliko kalorija ima avokado?
01. okt.
Avokado je voće u obliku kruške sa zelenom korom. Kada sazri, kora prelazi iz tamnozelene u crnu boju. Svaki avokado se razlikuje po veličini. Podaci o hranjivim vrednostima avokada Sirovi avokado - 1/5 avokada - 50...
Kojih vitamina ima u jabukama?Kojih vitamina ima u jabukama?
18. feb.
U gotovo svaku dijetu su uključene jabuke. Osim toga, svaki nutricionista, lekar i bilo koji stručnjak za ishranu preporučuje njihov svakodnevni unos. Najbolje je što je ukusno voće svima dostupno, za razliku od često promovisanog...
Ima li kofeina u kakau?Ima li kofeina u kakau?
18. jun
Kakao je prah koji se dobija iz gorkog zrna kakaovca. Glavna je sirovina za pravljenje čokolade, a u čistom obliku zrna su veoma korisna. Kakao zrna sadrže masti, šećere, biljne proteine, brojne minerale i vitamine. Kofein...
Ima li glutena u kvascu?Ima li glutena u kvascu?
22. feb.
Kvasne gljivice se često povezuju sa konzumacijom hleba i testenina, a ljudi sa netolerancijom na gluten se često pitaju da li je bezbedno za njih da ga konzumiraju. Ukratko - to zavisi od vrste kvasca. Većina kvasnih...
Ima li u spelti glutena?Ima li u spelti glutena?
21. april
Osobe koje pate od intolerantncije na gluten, kao i oni koji se bore sa košmarom, nazvanim celikalija, treba da budu posebno pažljivi prema namirnicama koje upotrebljavaju. Kod ove dve grupe ljudi u ishrani ne treba...
Otrovna (lažna) mlečnicaOtrovna (lažna) mlečnica
13. sep.
Kako razlikovati lažnu mlečnicu od rujnice i šta još treba da znamo o otrovnom dvojniku je tema ovog članka....
Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?
31. januar
Leuzea je zeljasta biljka koja se veoma lako može pomešati sa magarećim trnom, a jedina razlika je ta što leuzea nema trnje. Ona sadrži sledeće aktivne materije: inulin, eterična ulja i smole, alkaloide, vitamin...
Ima li opasnosti od predoziranja selenom?Ima li opasnosti od predoziranja selenom?
06. okt.
Selen je mineral koji se uglavnom nalazi u zemlji, kao i u vodi i u našoj hrani. Ovaj mineral igra ogromnu, ključnu ulogu u održavanju našeg tela u savršenom stanju. Uključen u metabolizam ima ogroman antioksidativni efekat...
Ima li kofeina u instant kafi?Ima li kofeina u instant kafi?
18. januar
Da započnemo dan sa šoljicom mirisne kafe je san svakog od nas, ali malo je onih koji mogu da priušte sebi luksuz i da posvete mnogo vremena ovoj taštini. Iz ovog razloga instant kafa se sve više koristi u svakodnevnom...
Da li tečna pavlaka ima zamenu?Da li tečna pavlaka ima zamenu?
23. okt.
Sa tečnom pavlakom pripremaju se neka od naših omiljenih jela, kao što je kiš sa brokolijem i sirom,sos sa topljenim sirom i pavlakom, torta sa kremom od karamela i mnogi drugi. Tečna pavlaka ima šroku primenu u kulinarstvu...
Pijte sok od kiselih krastavčića, ima bezbroj koristi!Pijte sok od kiselih krastavčića, ima bezbroj koristi!
27. feb.
Za razliku od turšije, čije se koristi dovode u pitanje, u većini porodica marinirani krastavčići su neizostavan deo trpeze, pa se njihovo konzumiranje ne dovodi u pitanje. Kiseli krastavčići su veoma ukusni, a većina...
Da li su otrovni paskvica i kokošije grožđe?Da li su otrovni paskvica i kokošije grožđe?
08. maj
U obliku odvaraka biljka se koristi sa oprezom, jer su svi delovi biljke otrovni. Kokošije grožđe (Solanum nigrum), crna varijanta, jednogodišnja je otrovna biljka....
Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?
10. jul
Želimo dobro da naglasimo da je tvrdnja da otrovne pečurke neprijatno mirišu i da je to jedan od znakova da su otrovne - apsolutno netačna....
Da li laneno seme ima neželjene efekte?Da li laneno seme ima neželjene efekte?
07. mart
Laneno seme je izuzetno korisno i mnogo bogato omega-3-masnim kiselinama. Uprskos tome što ima mnogo koristi za telo, može uzrokovati i neke neželjene efekte. Najčešće sretan neželjeni efekat od lanenog maslaca je...
Ima li neželjenih efekata od uzimanja propolisa?Ima li neželjenih efekata od uzimanja propolisa?
11. maj
Propolis je svima poznat pčelinji proizvod. Negde ga nazivaju pčelinja glina. On predstavlja proizvod pčela koji se koristi mnogo u narodnoj medicini. Korisna svojstva propolisa su poznata ljudima još u dalekoj prošlosti...
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Poznajete li ove sireve?Poznajete li ove sireve?
01. maj
Predstavljamo vam nekoliko vrsta sireva koji su manje poznati i o kojima skoro sigurno niste čuli mnogo. Nevšatel - francuski sir od punomasnog mleka. Pri kraćem zrenju obrazuje se tanka kora, pokrivena prahom. Ako se...
Hrana u kojoj ima više gvožđa nego u teletiniHrana u kojoj ima više gvožđa nego u teletini
30. maj
Ne želite da konzumirate crveno meso? Nema problema! Namirnice iz galerije su toliko bogate gvožđem da će vam pomoći da nabavite dnevnu dozu gvožđa na odličan način. Mineral gvožđe je veoma važan element. Mineral transportuje...