Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sos za jela sa povrćemOperemo i oljuštimo paradajz i sečemo na kockice srednje veličine, to ponavljamo i sa lukom.
Stavljamo paradajz i luk u jednu kaserolu da se kuvaju, posle dodajemo gnječeni beli luk i ostavljamo da provri.
Nakon toga...
04. feb.
Sos od koprive za jela od povrćaOčistite listove koprive i sitno ih naseckajte.
U duboki tiganj sipajte maslac zajedno sa maslinovim uljem i čim se zagreju, dodajte korpivu sa začinima i beli luk. Poklopite i dinstajte ne više od 2 minuta.
Na samom...
30. avgust
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicamaKoličina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća.
Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice.
Paradajz krupnije izrendajte....
03. okt.
Hipoalergena glavna jelaAlergije su bolesti modernog vremena. Razvijaju se iz različitih razloga, a mnogi alergeni se nalaze u hrani. Istovremeno, mnogi proizvodi zdrave hrane preporučuju se za suzbijanje simptoma alergija i nazivaju se hipoalergenom...
03. januar
Najpopularnija jela turske kuhinjeTurska kuhinja je jedna od najbogatijih ukusima, začinima, proizvodima i aromama. Pozajmila je ukuse iz Azije i Bliskog istoka, kao i od balkanskih naroda.
Ćevapa, pilava, musaka, supa, salata, predjela, pita i bureka...
22. jun
Omiljena jela sa tikvicamaTikvice su dobro poznato povrće na anšim prostorima. Pošto su to niskokalorična i lagana hrana, a takođe i sezonsko povrće za prolećno doba, većina nacionalnih balkanskih jela sa tikvicama su prolećna jela.
Za razliku...
08. mart
Svetski poznata nemačka jelaNemačka kuhinja je sve, samo ne dijetalna. Glavna jela su uglavnom teška zahvaljujući širokoj upotrebi svinjskog mesa i slanine. Visokokalorična i raznovrsna nemačka kuhinja je sposobna da iskuša i najstrože apstinente....
03. feb.
Predlozi za praznična jelaPraznici su jedna od prilika koja nam daje mogućnost da provedemo neko vreme sa porodicom i prijateljima u užurbanoj svakodnevici.
A puna praznična trpeza je mesto koje okuplja mlade i stare oko ukusnih božićnih jela...
11. januar
Deset najpoznatijih italijanskih jelaItalijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih u celom svetu. Karakteriše ga upotreba mediteranskih začina, testenina, aromatičnih sireva, ribe, morskih plodova i mesa. Šarena je, mirisna, fascinantna....
29. jul
Koja su omiljena jela Rumuna?Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj...
27. sep.
Ukusna posna jela iz rernePostoji bezbroj ukusnih posnih jela pripremljenih u rerni širom sveta koje možemo navesti, ali u tu svrhu ćemo morati da prikupimo sve recepte za celu knjigu i u to u nekoliko tomova, a ne u jednom članku.
Ovde ne možemo...
07. avgust
Neodoljiva jela sa slatkim krompiromSlatki krompir, nazvan još i batat, ne nalazi se među najkonzumiranijim namirnicama na našim prostorima.
Ali uprkos tome, tokom poslednjih godina, našao je mesto među tradicionalnim proizvodima kao što je pasulj, ...
30. mart
Neodoljiva grčka jela od patlidžanaGrci su uglavnom poznati po svojim verskim kultovima, filozofima, umetnicima i kao tvorci Olimpijskih igara. Manje je poznato, međutim, da su oni zapravo i odlični kuvari koji su autori niza klasičnih ukusnih recepata....
26. sep.
Izbegavajte ove stvari nakon jelaZdrava ishrana je ključ dugog i kvalitetnog života. Da ne propuštamo doručak, da pazimo na kalorije za ručak i da skoro odustanemo od večere - to su dobro poznata pravila koje svi znamo. A evo šta da izbegavate da radite...
19. nov.
Trikovi za popravljanje preslanog jelaDa je bolje da je jelo neslano nego preslano je dobro poznata činjenica. Pravilna količina soli pojačava ukus svakog jela, a višak ga može samo pokvariti.
Ali, i preslano jelo se može popraviti, pomoću nekoliko trikova...
08. avgust
Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetuU hrišćanskoj religiji na dan Vaskrsenja Hristovog - Uskrs, proslavlja se vaskrsenje Isusa Hrista. Priprema za njegovo praznovanje počinje u nedelji pred Vaskrs koja se naziva Strasna nedelja. Praznuje se 6 dana.
Ovo je...
14. januar
Zašto da jedemo više pikantnih jelaU ishrani postoji mnogo mitova i što je jedna hrana nestandardnija, to su predstave o njoj kontradiktornije. Kada je reč o nestandardnim kvalitetima ukusa, pikantna hrana drži prvo mesto.
Mišljenja o njima variraju gotovo...
20. dec.
20 tipičnih jela iz bugarske kuhinjeNacionalna kuhinja jedne države se oblikuje vekovima. Svaka od njih je pozajmljivala nešto odnekud. Ova raznolikost i mešanje ukusa proizašlo je iz samog kretanja i seobe naroda. Mnogi proizvodi su bili nepoznati, ali nakon...
24. nov.
Najukusnija jela sa trpeze slovenskih narodaSuši, pica i rižoto sa morskim plodovima nalazi se među najomiljenijim jelima celog sveta. Ali složite se ipak da jela tradicionalna za slovenske zemlje ni po čemu ne odstupaju i od najukusnijih specijaliteta. Prisetite se...
10. nov.
Brza i ukusna jela u tiganjuKoliko god neki recepti izgeldaju ukusno, naš entuzijazam da ih spremimo brzo nestaje kada vidimo njihovu komplikovanu pripremu. Međutim, ima sasvim prostih jela, koja se brzo prave i ne izoskuju da koristite sav pribor....
30. sep.
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...
24. maj
U koja jela se dodaje husk?Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta.
Korisna...
05. jul
U koja jela treba dodati ruzmarin?Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
20. april
Za koja jela se koristi majoran?Majoran je zeljasta biljka iz porodice jorgovana koja dostiže visinu od 30 do 50 cm, stabljika joj je grebenasta i razgranata, a listovi jajastog oblika. Cvetovi su mu beli ili crvenkasti. Obično cveta od juna do avgusta...
07. mart
Koja jela ne mogu bez pimentaPiment je pronalazač Kristofor Kolumbo nazvao "pimienta", sa španskog - crni biber. Međutim, brzo se shvata da ono što je on doneo u Španiju nije bio biber. Začin je zeleno, sferično voće. Kada se osuši dobija braon boju...
21. januar