Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sos za jela sa povrćemSos za jela sa povrćem
04. feb.
Operemo i oljuštimo paradajz i sečemo na kockice srednje veličine, to ponavljamo i sa lukom. Stavljamo paradajz i luk u jednu kaserolu da se kuvaju, posle dodajemo gnječeni beli luk i ostavljamo da provri. Nakon toga...
Sos od koprive za jela od povrćaSos od koprive za jela od povrća
30. avgust
Očistite listove koprive i sitno ih naseckajte. U duboki tiganj sipajte maslac zajedno sa maslinovim uljem i čim se zagreju, dodajte korpivu sa začinima i beli luk. Poklopite i dinstajte ne više od 2 minuta. Na samom...
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicamaSterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama
03. okt.
Količina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća. Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice. Paradajz krupnije izrendajte....
Hipoalergena glavna jelaHipoalergena glavna jela
03. januar
Alergije su bolesti modernog vremena. Razvijaju se iz različitih razloga, a mnogi alergeni se nalaze u hrani. Istovremeno, mnogi proizvodi zdrave hrane preporučuju se za suzbijanje simptoma alergija i nazivaju se hipoalergenom...
Najpopularnija jela turske kuhinjeNajpopularnija jela turske kuhinje
22. jun
Turska kuhinja je jedna od najbogatijih ukusima, začinima, proizvodima i aromama. Pozajmila je ukuse iz Azije i Bliskog istoka, kao i od balkanskih naroda. Ćevapa, pilava, musaka, supa, salata, predjela, pita i bureka...
Omiljena jela sa tikvicamaOmiljena jela sa tikvicama
08. mart
Tikvice su dobro poznato povrće na anšim prostorima. Pošto su to niskokalorična i lagana hrana, a takođe i sezonsko povrće za prolećno doba, većina nacionalnih balkanskih jela sa tikvicama su prolećna jela. Za razliku...
Svetski poznata nemačka jelaSvetski poznata nemačka jela
03. feb.
Nemačka kuhinja je sve, samo ne dijetalna. Glavna jela su uglavnom teška zahvaljujući širokoj upotrebi svinjskog mesa i slanine. Visokokalorična i raznovrsna nemačka kuhinja je sposobna da iskuša i najstrože apstinente....
Predlozi za praznična jelaPredlozi za praznična jela
11. januar
Praznici su jedna od prilika koja nam daje mogućnost da provedemo neko vreme sa porodicom i prijateljima u užurbanoj svakodnevici. A puna praznična trpeza je mesto koje okuplja mlade i stare oko ukusnih božićnih jela...
Deset najpoznatijih italijanskih jelaDeset najpoznatijih italijanskih jela
29. jul
Italijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih u celom svetu. Karakteriše ga upotreba mediteranskih začina, testenina, aromatičnih sireva, ribe, morskih plodova i mesa. Šarena je, mirisna, fascinantna....
Koja su omiljena jela Rumuna?Koja su omiljena jela Rumuna?
27. sep.
Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt. Rumuni u svojoj...
Ukusna posna jela iz rerneUkusna posna jela iz rerne
07. avgust
Postoji bezbroj ukusnih posnih jela pripremljenih u rerni širom sveta koje možemo navesti, ali u tu svrhu ćemo morati da prikupimo sve recepte za celu knjigu i u to u nekoliko tomova, a ne u jednom članku. Ovde ne možemo...
Neodoljiva jela sa slatkim krompiromNeodoljiva jela sa slatkim krompirom
30. mart
Slatki krompir, nazvan još i batat, ne nalazi se među najkonzumiranijim namirnicama na našim prostorima. Ali uprkos tome, tokom poslednjih godina, našao je mesto među tradicionalnim proizvodima kao što je pasulj, ...
Neodoljiva grčka jela od patlidžanaNeodoljiva grčka jela od patlidžana
26. sep.
Grci su uglavnom poznati po svojim verskim kultovima, filozofima, umetnicima i kao tvorci Olimpijskih igara. Manje je poznato, međutim, da su oni zapravo i odlični kuvari koji su autori niza klasičnih ukusnih recepata....
Izbegavajte ove stvari nakon jelaIzbegavajte ove stvari nakon jela
19. nov.
Zdrava ishrana je ključ dugog i kvalitetnog života. Da ne propuštamo doručak, da pazimo na kalorije za ručak i da skoro odustanemo od večere - to su dobro poznata pravila koje svi znamo. A evo šta da izbegavate da radite...
Trikovi za popravljanje preslanog jelaTrikovi za popravljanje preslanog jela
08. avgust
Da je bolje da je jelo neslano nego preslano je dobro poznata činjenica. Pravilna količina soli pojačava ukus svakog jela, a višak ga može samo pokvariti. Ali, i preslano jelo se može popraviti, pomoću nekoliko trikova...
Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetuKulinarska tura Uskršnjih jela po svetu
14. januar
U hrišćanskoj religiji na dan Vaskrsenja Hristovog - Uskrs, proslavlja se vaskrsenje Isusa Hrista. Priprema za njegovo praznovanje počinje u nedelji pred Vaskrs koja se naziva Strasna nedelja. Praznuje se 6 dana. Ovo je...
Zašto da jedemo više pikantnih jelaZašto da jedemo više pikantnih jela
20. dec.
U ishrani postoji mnogo mitova i što je jedna hrana nestandardnija, to su predstave o njoj kontradiktornije. Kada je reč o nestandardnim kvalitetima ukusa, pikantna hrana drži prvo mesto. Mišljenja o njima variraju gotovo...
20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje
24. nov.
Nacionalna kuhinja jedne države se oblikuje vekovima. Svaka od njih je pozajmljivala nešto odnekud. Ova raznolikost i mešanje ukusa proizašlo je iz samog kretanja i seobe naroda. Mnogi proizvodi su bili nepoznati, ali nakon...
Najukusnija jela sa trpeze slovenskih narodaNajukusnija jela sa trpeze slovenskih naroda
10. nov.
Suši, pica i rižoto sa morskim plodovima nalazi se među najomiljenijim jelima celog sveta. Ali složite se ipak da jela tradicionalna za slovenske zemlje ni po čemu ne odstupaju i od najukusnijih specijaliteta. Prisetite se...
Brza i ukusna jela u tiganjuBrza i ukusna jela u tiganju
30. sep.
Koliko god neki recepti izgeldaju ukusno, naš entuzijazam da ih spremimo brzo nestaje kada vidimo njihovu komplikovanu pripremu. Međutim, ima sasvim prostih jela, koja se brzo prave i ne izoskuju da koristite sav pribor....
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja: Tradicionalna jela i recepti
24. maj
Albanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta. Korisna...
U koja jela treba dodati ruzmarin?U koja jela treba dodati ruzmarin?
20. april
Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
Za koja jela se koristi majoran?Za koja jela se koristi majoran?
07. mart
Majoran je zeljasta biljka iz porodice jorgovana koja dostiže visinu od 30 do 50 cm, stabljika joj je grebenasta i razgranata, a listovi jajastog oblika. Cvetovi su mu beli ili crvenkasti. Obično cveta od juna do avgusta...
Koja jela ne mogu bez pimentaKoja jela ne mogu bez pimenta
21. januar
Piment je pronalazač Kristofor Kolumbo nazvao "pimienta", sa španskog - crni biber. Međutim, brzo se shvata da ono što je on doneo u Španiju nije bio biber. Začin je zeleno, sferično voće. Kada se osuši dobija braon boju...