Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šenin BlanŠenin Blan
20. feb.
U svom najboljem svetlu, nezavisno od toga da li je reč suvim, slatkim ili polusuvim vinima, Šenin blan je veoma pitko i osvežavajuće vino, a visok procenat kiselosti je nešto sa čim bi trebalo da se upozore oni, kojima je...
Pino BlanPino Blan
13. feb.
Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
Vidal BlanVidal Blan
04. januar
Prema ovim standardima bi trebalo da se grožđe bere dok je još zamrznuto i nakon toga bi trebalo da se presuje. Od velikog značaja je i vreme berbe grožđa, tako da proces počne 15. novembra....
Vilar BlanVilar Blan
11. okt.
Vilar blan (Villard blanc) je hibridna vrsta belog grožđa, koja potiče iz Francuske. Dobijena je ukrštanjem sorti Zejbel 6468 i Zejbel 6905 u Monpeljeu. Sorta je selektovana 1960. godine i od nje se proizvode kvalitetna...
Sovinjon blanSovinjon blan
11. okt.
Sovinjon blan (Sauvignon Blanc) je bela vinska sorta grožđa, koja potiče iz regije Bordo u Francuskoj. To je druga najrasprostranjenija francuska bela sorta grožđa posle Šardonea. Danas je najrasprostranjenija u srednjem...
Francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinomFrancuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinom
14. mart
Servirajte francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinom, ako želite pospite ga sa malo sitno iseckanog peršuna. Prijatno!...
TrebijanoTrebijano
08. januar
Druge podsorte, koje proizvođači vina koriste su trebijano romanjolo /trebbiano romagnolo/, trebijano đijalo /trebbiano giallo/, trebijano toskano /trebbiano toscano/, trebijano d'abruco /trebbiano d’abruzzo/i trebijano dela...
Zašto bi češće trebalo da jedete celer?Zašto bi češće trebalo da jedete celer?
19. januar
Možda ste videli reklamu za musli u kojoj mlada i nasmejana devojka opušteno grize stabljiku celera? Ovo nije samo rekvizit da se naglasi poruka o ishrani, već i mala krađa slave nadaleko poznatog bledozelenog povrća....
Zašto bi trebalo da jedemo više cvekle?Zašto bi trebalo da jedemo više cvekle?
06. dec.
Ako želite da se hranite zdravo, cvekla bi trebalo da bude nezaobilazan deo vaše ishrane. Naučite takođe kako čuvati cveklu i za šta je dobar sok od cvekle....
Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda? ​Zašto bi trebalo da jedemo više jagoda? ​
27. nov.
Pogledajte zašto bi trebalo da jedemo više jagoda! Jagode za jak imuni sistem Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C jagode su odličan imunostimulator....
Namirnice koje ne bi trebalo da se jedu zajednoNamirnice koje ne bi trebalo da se jedu zajedno
23. feb.
Eksperti kažu da pojedine kombinacije namirnica, koje svakodnevno konzumiramo, u suštini nimalo nisu korisne i trebalo bi da izbegavamo da ih zajedno konzumiramo....
Namirnice koje ne bi trebalo da jedete za doručakNamirnice koje ne bi trebalo da jedete za doručak
03. jul
Doručak se smatra najvažnijim obrokom, jer on daje telu energiju da obavlja poslove tokom dana. Kada preskočimo doručak, osećamo se umorno tokom dana, a uveče se prejedamo. Međutim, ako se zasitimo dobro za vreme...
Napici, koje NE bi trebalo konzumirati ako imate gihtNapici, koje NE bi trebalo konzumirati ako imate giht
03. april
Osobe koje su gojazne bi, takođe, trebalo da smršaju, jer suvišni kilogrami su uzrok pojave gihta. Osobe koje imaju giht bi trebalo da ograniče konzumaciju alkohola....
Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?
01. feb.
Kada vežbate, sagorevate mnogo kalorija, a ako ih ne unosite hranom, telo počinje da sagoreva masti. Zajedno sa njima, međutim, telo počinje da sagoreva mišiće i zato morate da se pravilno hranite da biste izgubili samo...
Zbog čega bi trebalo da jedemo avokado svakog dana?Zbog čega bi trebalo da jedemo avokado svakog dana?
23. nov.
Avokado je izuzetno voće, povrće, orašasti plod. Ne, ne, nismo pogrešili. Prema klasifikaciji, avokado je voće, ali ima strukturu povrća i hranjljivu vrednost orašastih plodova, pa ga zbog ovih karakteristika možemo slobodno...
Brza hrana vodi do depresije! Pogledajte šta bi trebalo da jedeteBrza hrana vodi do depresije! Pogledajte šta bi trebalo da jedete
17. sep.
Depresija je bolest 21. veka. Ima mnogo razloga za to: konflikti u porodici, na radnom mestu, gubitak bliske osobe, itd. Naučnici su stigli do zaključka da sama ishrana može biti uzrok depresije. Australijski lekari...
Svako bi trebalo da ima teglu kokosovog ulja kod kuće! Evo i zaštoSvako bi trebalo da ima teglu kokosovog ulja kod kuće! Evo i zašto
27. jun
Koristi u domaćinstvu, tačnije za pripremu hrane su velike, jer ovo ulje je otporno na visoke temperature, a pritom se i njegova struktura ne menja, dok za razliku od kokosovog, maslinovo ulje ne bi trebalo da se termički...
Zašto nikada ne bi trebalo da jednu te istu plastičnu flašu koristite dvaputZašto nikada ne bi trebalo da jednu te istu plastičnu flašu koristite dvaput
04. feb.
Takođe, trebalo bi obratiti pažnju na broj 7, koji se nalazi na dnu plastične flaše i koji upućuje na sadržaj bisfenola A, a tako bi trebalo i izbegavati konzervirane namirnice za decu, da se u mikrotalasnoj ne zagrevaju...
Gordon Ramzi navodi koja to jela bi trebalo svi da znamo da spremimoGordon Ramzi navodi koja to jela bi trebalo svi da znamo da spremimo
03. april
Dinstana jela Gordon Ramzi tvrdi da bi svako trebalo da nauči kako da sprema dinstana jela, kao što su to, na primer, rebra....
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Trebalo bi da stoje oko tri sata u frižideru na temperaturi od 8°C i nakon toga odmah da se sipa. Ako poslužite toplije, nećete osetiti kiselinu i svežinu....
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Najčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina. Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina. Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Kada se vino otvara, to bi trebalo da ude veoma pažljivo, tako da se zatvarač iseče približno 5 mm ispo otvora flaše. Poželjno je da to bude pomoću nožića koji se nalazi na otvaraču za piće....
Paradajz punjen tikvicama i musom od siraParadajz punjen tikvicama i musom od sira
23. avgust
Za pravo uživanje dopunjujemo paradajz punjen tikvicama i musom od sira čašom vina sovinjon blan....
Džin - koristan za zdravlje i topi kilogrameDžin - koristan za zdravlje i topi kilograme
17. jul
8 jun je Svetski dan džina, tako da sa radošću želimo da vas pozovemo - pijte džin! U tome pozovaju i litvanski naučnici. Oni su dokazali da je napitak koristan za zdravlje i ubrzava sagorevanje kalorija - šta je lepše...
Najpoznatije sorte belog grožđaNajpoznatije sorte belog grožđa
16. april
Jedna od prvih biljnih kultura koju čovek počinje da uzgaja još u najranijoj drevnosti je vinova loza. Tako se pojavljuju dve osnovne vrste grožđa - belo i crno, kultivišu se i različite sorte belog i crnog grožđa. Danas...