Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Kako da ispečemo orahe?Za najednostavniji recept za pečene orahe potrebni su vam samo jezgro oraha, so i voda.
Način pripreme:
Jezgro oraha presecite na polovine. Prelijte ih malom količinom rastvora vode i soli, samo da ih lagano ovlažite...
13. okt.
Kako da sterilizujemo patlidžanPredložiću vam dva recepta za sterilizovanje patlidžana. Jedan recept je sterilizovanje patlidžana za jela - đuveč ili neko drugo jelo, u koje volite da dodajete patlidžan....
25. maj
Kako da ispečemo domaći hlebŽelite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost...
24. jul
Kako da ispečemo orašaste plodove?Bolje je da se oslonite na sopstveni nos, ali ako treba da ispečete malu količinu orašastih plodova, mikrotalasna pećnica će vam pomoći....
22. feb.
Kako da ispečete kikiriki?Kikiriki je veoma dobar izvor mononezasićenih masti i jedan je od savršenih saveznika zdravog srca. Ima bogat skup hranljivih materija kao što su vitamin E, niacin, folna kiselina, proteini i mangan. Osim toga, kikiriki...
26. maj
Kako spremiti patlidžan, a da ne bude gorakNa primer, kožica patlidžana je u potpunosti pogodna za konzumaciju. Poželjno je da se ona ne uklanja kada se manji i mekši patlidžan sprema za prženje ili pohovanje....
03. feb.
Kako se konzervira patlidžan?Pogledajte još praktičnih ideja za patlidžan:
- kako pržiti patlidžan;
- kako uzgajati patlidžan;
- kako peći patlidžan....
07. mart
Patlidžan u rerniOljuštite patlidžane i isecite ih na kocke ili krugove, posolite ih i ostavite da odstoje izvesno vreme da se odvoji gorčina. Operite ih i osušite kuhinjskim ubrusom....
19. avgust
Da ispečemo semenke suncokretaSuncokret se prvi put uzgaja u stepama Severne Amerike, između zapadne obale današnjeg Perua i centralnog Meksika.
U Evropu biljka se unosi kao dekorativna u Madridsku Botaničku baštu 1510. godine. Kao kultura koja daje...
20. jun
Patlidžan sa majonezomPatlidžan operite i ispecite u rerni ili na šporetu. Oljuštite ih i isecite.
Ređajte ih u dublju posudu, dodajte izgnječeni beli luk i posolite po ukusu.
Umutiti mikserom ili viljuškom....
04. sep.
Patlidžan sa nadevomPatlidžan horizontalno isecite, izdubite i pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta na 200 stepeni.
Napravite nadev od smese mlevenih namirnica i polovine patlidžana i napunite dobijenom nadevom patlidžan....
20. sep.
Patlidžan sa mocarelomIsečemo patlidžan na dva dela po dužini i izvadimo unutrašnjost.
Posolimo i ostavimo da se ocedi gorak sok, za to vreme pripremamo nadev....
15. april
Posni patlidžan u rerniIspada savršen i nikad ne biste znali da nije prženi patlidžan!
Pošto su patlidžan ispečen, začinim ga solju, maslinovim uljem, sirćetom, mirođijom, belim lukom i peršunom!...
18. jul
Pohovani patlidžan u rerniPatlidžan se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotov.
Patlidžan poslužite sa sosom po želji.
Pohovani patlidžan u rerni je veoma ukusan....
09. nov.
Poređani patlidžan i tikvceP.S Nisam začinjavala dodatnim začinima pečeni patlidžan, zato što je ljutenica bila domaća i imala je beli luk, biber, so, ali po želji možete začiniti kako vam se dopada....
20. jun
Patlidžan u paradajz sosuPatlidžan operite, oljuštite i isecite na kolutove. Pospite obilno solju i ostavite 1 sat da se ocedi gorki sok iz njega. Patlidžan operemo i osušimo i ređamo u nauljenu tepsiju, takođe odozgo poprskamo sa malo ulja....
05. sep.
Najukusniji patlidžan u rerniIspržite kriškice patlidžana sa obe strane i ostavite sa strane. Druga varijanta je da uzmete roštilj sa nelepljivim dnom i da blago podmažete i njega....
29. mart
Prženi patlidžan u teglamaPrženi patlidžan ostavite 1 noć da odstoji. Drugog dana poređajte u tegle, između stavite krugove limuna i strukove isečenog peršuna i beli luk.
Zatvorite tegle i ostavite na 1 noć da stoje tako....
10. april
Pečeni patlidžan u teglamaOčišćene patlidžane postavite uspravno u cediljku ili đevđir, kako bi se ocedila voda (ovaj korak je veoma važan, jer se u suprotnom slučaju može desiti da se patlidžan pokvari)....
25. sep.
Patlidžan u marinara sosuPatlidžan oprati, pa ga zaseći uzdužno (sve do peteljke, ali je ne seći) tako da se dobiju trake oko 1 cm debljine, koje će na vrhu biti spojene.
U keramičku posudu sipati marinara sos, pa preko staviti patlidžan....
03. januar
Mariniran patlidžan u tegliIsecite patlidžan na kriške. Zapržite ih u zagrejanom tiganju sa maslinovim uljem. Posolite svako parčence.
Dodajte cele čenove belog luka, sveže strukove origana i bosiljka....
21. maj
Punjeni patlidžan u mirotalasnojU patlidžanu pravite proreze po dužinu tako da ostanu celi i izvadite unutrašnjost. Posolite i ostavite na pola sata da se ocedi gorak sok....
17. mart