Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaću jufkuPecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta.
Već znate kako da napravite domaću jufku.
Prijatno!...
14. jul
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?Krompir je jedno od prvih povrća koje je prenešeno u Novi svet, odlično se adaptira na evropsko zemljište i brzo nalazi mesto među najomiljenijom hranom od strane ljudi.
Postoji oko 4 hiljade sorti krompira na svetu....
25. jun
Šta ne treba da jedete tokom dojenjaZnamo da kiselina u citrusnom voću može uznemiriti bebin stomak....
31. januar
Šta, kako i kada da jedemo da bismo smršali?Razmislite o osnovnim:
Jedite često i malo
Najbolje je da podelite celu dnevnu dijetu na 5 unosa i da jedete istovremeno, a poslednji put treba da jedete 2-3 sata pre spavanja....
04. feb.
Botulizam: Sve što treba da znamo o njemuClostridium botulinum je jedna od najotrovnijih supstanci koje izazivaju botulizam, paralitičku bolest opasnu po život. Bakterije Clostridium botulinum proizvode toksin koji dovodi do respiratorne insuficijencije tako što...
09. sep.
Proseko - šta treba da znamo?Šta treba da znamo o Proseku?
1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji.
2....
30. maj
Teobromin - šta treba da znamo?Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
05. april
Šta da jedemo kod gihta?Giht je ozbiljna bolest koju karakteriše poremećeni metabolizam proteina u telu. Ovo je jedna od neizlečivih bolesti, ali je moguće smanjiti učestalost i trajanje kriza. Zbog toga se moraju znati karakteristike bolesti...
06. januar
Rezanci - šta treba da znamo?Priroda, etimologija i izgled testenine
Kada jedemo ukusnu testeninu, obično ne shvatamo da jedemo jednu od najstarijih namirnica. Njihova upotreba i proizvodnja su zaista duboko ukorenjeni u antici....
29. jun
Šunka - šta treba da znamoMeđu ljubiteljima različitih mesnih delikatesa šunka se koristi sa autoritetom. Ona ima nežan ukus, prijatnu aromu i lagano je meso koje konzumira širok krug ljudi.
Među mnogim vrstama ovog delikatesa ima pravih remek...
21. feb.
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuTo je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene mikroorganizme....
24. dec.
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Hipokrat i Plinije pišu o njemu i koristili su ga, a tokom Srednjeg veka među Arapima se smatrao "blagoslovenim" darom....
18. dec.
Čeri paradajz - šta treba da znamoČeri paradajz može da posluži ne samo kao ukusni sastojak salatama, već uz njegovu pomoć možete da ukrasite različita jela. Zapravo, ovo povrće je steklo veliku popularnost sredinom prošlog veka, jer su se Južnoj Americi...
21. okt.
Mančego sir - šta treba da znamoDa li je moguće da jedan sir ima ukus makadamije, sa nijansama karamela, a njegov miris da podseća na pečenu jagnjetinu? A u isto vreme da bude pravi mlečni proizvod.
Opis se savršeno podudara sa španskim sirom Mančego...
16. okt.
Biserni pirinač - šta treba da znamoČime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu?
Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
12. okt.
Crna čokolada - šta treba da znamoFeniletilamin u njemu je druga hemikalija koja prouzrokuje zavisnost kod nekih ljudi. Sadržan teobromin igra ulogu kofeina, ali bez nuspojava. Ove tri hemikalije čokoladu čine primamljivom hranom....
16. sep.
Bademovo brašno - šta treba da znamoNajprostije rečeno, bademovo brašno predstavlja mlevene bademe. Međutim, da bismo bili malo precizniji, dodaćemo da je bademovo brašno kombinacija blanširanih, oguljenib i mlevenih badema, što znači da je blede boje i mekog...
04. sep.
Prejedanje jajima - šta treba da znamoNe možete da jedete jaja kod dijabetesa
I da, i ne! Ljudi sa dijabetesom tipa 2 treba da ograniče konzumaciju jaja - zbog visokog sadržaja istig zasićenih masti....
20. okt.
Topljeni sir - šta treba da znamoAko su vaši želudačni sokovi sa visokim nivoom kiselosti, takođe nije preporučljivo da jedete topljeni sir, zato što je i njemu sadržana velika količina limunske kiseline....
21. april
Fourme d'Amber - šta treba da znamoFourme d'Amber je dostojan konkurent gorgonzoli, stiltonu i danskom plavom siru.
Ime ovog sira potiče od malog grada Amber, koji se nalazi na obroncima planinskih lanaca Fores. Fourme d'Amber (Fourme d'Ambert) je sir...
24. maj
Proteinska dijeta - šta treba da znamoAko uglavnom jedete meso srednje masnoće, kačkavalj, sir i jaja, treba imati na umu da ove namirnice, pored proteina, sadrže i masnoće. U ovom slučaju, bolje je ne dodavati mast u salate....
11. april
Šta da jedemo kod pojave Hašimota?- Izbegavajte da jedete egzotičniju hranu ili super hranu jer su bogate lektinima koji povećavaju propusnost creva....
02. feb.