Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta. Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako da napravimo domaći kravlji sirKako da napravimo domaći kravlji sir
13. januar
Cediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?
25. jun
Krompir je jedno od prvih povrća koje je prenešeno u Novi svet, odlično se adaptira na evropsko zemljište i brzo nalazi mesto među najomiljenijom hranom od strane ljudi. Postoji oko 4 hiljade sorti krompira na svetu....
Šta ne treba da jedete tokom dojenjaŠta ne treba da jedete tokom dojenja
31. januar
Znamo da kiselina u citrusnom voću može uznemiriti bebin stomak....
Šta, kako i kada da jedemo da bismo smršali?Šta, kako i kada da jedemo da bismo smršali?
04. feb.
Razmislite o osnovnim: Jedite često i malo Najbolje je da podelite celu dnevnu dijetu na 5 unosa i da jedete istovremeno, a poslednji put treba da jedete 2-3 sata pre spavanja....
Botulizam: Sve što treba da znamo o njemuBotulizam: Sve što treba da znamo o njemu
09. sep.
Clostridium botulinum je jedna od najotrovnijih supstanci koje izazivaju botulizam, paralitičku bolest opasnu po život. Bakterije Clostridium botulinum proizvode toksin koji dovodi do respiratorne insuficijencije tako što...
Proseko - šta treba da znamo?Proseko - šta treba da znamo?
30. maj
Šta treba da znamo o Proseku? 1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji. 2....
Teobromin - šta treba da znamo?Teobromin - šta treba da znamo?
05. april
Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
Šta da jedemo kod gihta?Šta da jedemo kod gihta?
06. januar
Giht je ozbiljna bolest koju karakteriše poremećeni metabolizam proteina u telu. Ovo je jedna od neizlečivih bolesti, ali je moguće smanjiti učestalost i trajanje kriza. Zbog toga se moraju znati karakteristike bolesti...
Rezanci - šta treba da znamo?Rezanci - šta treba da znamo?
29. jun
Priroda, etimologija i izgled testenine Kada jedemo ukusnu testeninu, obično ne shvatamo da jedemo jednu od najstarijih namirnica. Njihova upotreba i proizvodnja su zaista duboko ukorenjeni u antici....
Šunka - šta treba da znamoŠunka - šta treba da znamo
21. feb.
Među ljubiteljima različitih mesnih delikatesa šunka se koristi sa autoritetom. Ona ima nežan ukus, prijatnu aromu i lagano je meso koje konzumira širok krug ljudi. Među mnogim vrstama ovog delikatesa ima pravih remek...
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuKako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucu
24. dec.
To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene mikroorganizme....
Kako da pravilno jedemo banane?Kako da pravilno jedemo banane?
08. maj
Znamo da su vam i kolači od banane omiljeni....
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?
18. dec.
Hipokrat i Plinije pišu o njemu i koristili su ga, a tokom Srednjeg veka među Arapima se smatrao "blagoslovenim" darom....
Čeri paradajz - šta treba da znamoČeri paradajz - šta treba da znamo
21. okt.
Čeri paradajz može da posluži ne samo kao ukusni sastojak salatama, već uz njegovu pomoć možete da ukrasite različita jela. Zapravo, ovo povrće je steklo veliku popularnost sredinom prošlog veka, jer su se Južnoj Americi...
Mančego sir - šta treba da znamoMančego sir - šta treba da znamo
16. okt.
Da li je moguće da jedan sir ima ukus makadamije, sa nijansama karamela, a njegov miris da podseća na pečenu jagnjetinu? A u isto vreme da bude pravi mlečni proizvod. Opis se savršeno podudara sa španskim sirom Mančego...
Biserni pirinač - šta treba da znamoBiserni pirinač - šta treba da znamo
12. okt.
Čime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu? Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
Crna čokolada - šta treba da znamoCrna čokolada - šta treba da znamo
16. sep.
Feniletilamin u njemu je druga hemikalija koja prouzrokuje zavisnost kod nekih ljudi. Sadržan teobromin igra ulogu kofeina, ali bez nuspojava. Ove tri hemikalije čokoladu čine primamljivom hranom....
Bademovo brašno - šta treba da znamoBademovo brašno - šta treba da znamo
04. sep.
Najprostije rečeno, bademovo brašno predstavlja mlevene bademe. Međutim, da bismo bili malo precizniji, dodaćemo da je bademovo brašno kombinacija blanširanih, oguljenib i mlevenih badema, što znači da je blede boje i mekog...
Prejedanje jajima - šta treba da znamoPrejedanje jajima - šta treba da znamo
20. okt.
Ne možete da jedete jaja kod dijabetesa I da, i ne! Ljudi sa dijabetesom tipa 2 treba da ograniče konzumaciju jaja - zbog visokog sadržaja istig zasićenih masti....
Topljeni sir - šta treba da znamoTopljeni sir - šta treba da znamo
21. april
Ako su vaši želudačni sokovi sa visokim nivoom kiselosti, takođe nije preporučljivo da jedete topljeni sir, zato što je i njemu sadržana velika količina limunske kiseline....
Fourme d'Amber - šta treba da znamoFourme d'Amber - šta treba da znamo
24. maj
Fourme d'Amber je dostojan konkurent gorgonzoli, stiltonu i danskom plavom siru. Ime ovog sira potiče od malog grada Amber, koji se nalazi na obroncima planinskih lanaca Fores. Fourme d'Amber (Fourme d'Ambert) je sir...
Proteinska dijeta - šta treba da znamoProteinska dijeta - šta treba da znamo
11. april
Ako uglavnom jedete meso srednje masnoće, kačkavalj, sir i jaja, treba imati na umu da ove namirnice, pored proteina, sadrže i masnoće. U ovom slučaju, bolje je ne dodavati mast u salate....
Šta da jedemo kod pojave Hašimota?Šta da jedemo kod pojave Hašimota?
02. feb.
- Izbegavajte da jedete egzotičniju hranu ili super hranu jer su bogate lektinima koji povećavaju propusnost creva....