Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da ne mirišemo na luk i beli lukKako da ne mirišemo na luk i beli luk
16. jul
Ako volite da dodajete sveži luk i beli luk raznim jelima, to će vam osigurati dobar imuni sistem, ali može da izazove neprijatnost zbog neprijatnog daha koji se javlja nakon njegove konzumacije. Umesto da žvaćete žvaku...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta. Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako da čuvate beli luk i crni luk?Kako da čuvate beli luk i crni luk?
10. okt.
Luk i beli luk su važne komponente u pripremi raznih jela, bez kojih ukus i aroma nisu isti, pa je dobro da naučite da ovo povrće pravilno čuvate zimi i leti. Kako čuvati beli luk Beli luk je lukovičasta biljka koju...
Kako da napravimo domaći kravlji sirKako da napravimo domaći kravlji sir
13. januar
Cediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuKako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucu
24. dec.
Postoji rasprava, odnostno da li u belom luku ima više koristi ili štete. Skoro su svi čuli da se beli luk naziva prirodnim antibiotikom. To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene...
Marinirani beli luk na hladan načinMarinirani beli luk na hladan način
05. jul
Po želji može da se doda šaka, dve dženarika i nekoliko ljutih papričica koje su izbockane na nekoliko mesta. Poklopac se stavlja na teglu, ali se ne zapečati i ostavlja se na nekoliko dana na hladnom i tamnom mestu....
Kako sušiti beli luk?Kako sušiti beli luk?
06. dec.
Svi smo čuli za koristi od belog luka. Svi ga koristimo u kuvanju. Ako gajite beli luk i imate dobru žetvu, ali ne znate kako da ga sačuvate za zimu, ovaj članak je za vas. Reći ćemo vam kako možete sačuvati beli luk...
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Kada se beli luk ocedi od ulja, spreman je za konzumaciju, a ukus mu je izvanredan. Razume se, ne treba da zaboravimo i druge kvalitete belog luka, pored ukusa, a koji su povezani sa ljudskim zdravljem....
Pečeni beli lukPečeni beli luk
24. april
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
Ukiseljeni beli lukUkiseljeni beli luk
12. avgust
Ovo se radi da bi tačno odredili koliko vam je potrebno salamure za turšiju. Prebacite tečnost iz teglica u šerpu i stavite da se prokuva nekoliko minuta. Nakon toga, ponovo prelijte beli luk u teglama....
Marinirani kiseli beli lukMarinirani kiseli beli luk
28. januar
So i šećer se stavljaju na dno tegle. Beli luk se očisti, opere i stavlja se u kipuću vodu da se blanšira oko 5 minuta. Nakon toga se ohladi pod tekućom hladnom vodom....
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Pečeni beli luk u folijiPečeni beli luk u foliji
19. jul
Odsečemo gornji deo na glavicama belog luka (dlačice ostaju dole) poređamo u pleh, prelivamo maslinovim uljem tako da ih upije. Pokrivamo folijom i pečemo 10-15 minuta na 150 stepeni. Beli luk treba da omekša....
Marinirani beli luk sa aromatičnim začinimaMarinirani beli luk sa aromatičnim začinima
02. maj
Stavite beli luk u posudu sa vodom i na ringlu. Kada voda proključa, isipajte je i sipajte novu. Postupak ponovite najmanje 5 puta, kako bi uklonili jak ukus belog luka....
Nekoliko razloga da jedete sveži beli lukNekoliko razloga da jedete sveži beli luk
26. feb.
Beli luk vam može pravti probleme da ostavite dobar utisak na prvom sastanku, ali i da doživite neuspeh u ljubavi, biće vam lakše, jer ako jedete ovo povrće, imaćete dobro zdravlje direktno iz prirode. Šalu na stranu...
Pečeni beli luk u foliji - lagan receptPečeni beli luk u foliji - lagan recept
18. januar
Foliju zatvaramo kao paketiće i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine glavica luka. Gotov pečeni beli luk treba da bude mek na dodir....
Limun, beli luk i đumbir kod visokog holesterolaLimun, beli luk i đumbir kod visokog holesterola
05. mart
Dobro ih operite pod mlazom vode, isecite na komade sa korom, odbacujući cipu iznutra. Sveži koren đumbira oljuštite i narendajte na krupno, čenove belog luka isecite na krupno....
Alergija na lukAlergija na luk
10. nov.
Alergija na hranu je rezultat greške imunog sistema. Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam. Svi znamo koliko je koristan luk. Ali on može da prouzrokuje...
Kako beli luk deluje na krvni pritisak?Kako beli luk deluje na krvni pritisak?
06. okt.
Beli luk je jedno od najkorisnijih prirodnih sredstava. On ima odlično antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, jača imunitet, poboljšava varenje, i ima još mnogo drugih korisnih svojstava. Osim već nabrojanih koristi,...
Kako da kuvamo na pariKako da kuvamo na pari
19. dec.
Gotovo svaki proizvod može da se kuva na pari – meso, riba, morski plodovi, povrće, žitarice, čak i jaja. Na pari se kuvaju ukusna zapečena jela i voćni deserti. Za mnoge proizvode, kuhanje na pari je najbolji način...
Kako da brzo oljuštimo beli luk?Kako da brzo oljuštimo beli luk?
26. avgust
Prva metoda, koja će vam pomoći da brže oljuštite beli luk je razdvajanje cele glavice belog luka. Ovaj trik je veoma brz, čim ga uvežbate. Da biste oljuštili beli luk, stavite glavicu belog luka na sto sa vrhovima čenova...
Kako da brzo oljuštite beli luk?Kako da brzo oljuštite beli luk?
27. sep.
Beli luk se mnogo koristi u svakoj kuhinji i daje jedinstven ukus našim jelima. Međutim, ljuštenje čenova ne ispada uvek brz i ugodan zadatak, pogotovo kada nam je potrebna veća količina belog luka. Zbog finih suvih...
Kako da pravilno jedete beli luk?Kako da pravilno jedete beli luk?
06. dec.
Beli luk je izuzetno dobar za naše zdravlje. U ovom savetu ćemo vam reći kako pravilno da konzumirate beli luk, kako ne biste izgubili njegova korisna svojstva. Postoje studije koje pokazuju da beli luk sadrži ne...
Beli biber i kako da ga koristimoBeli biber i kako da ga koristimo
28. jun
Da li ste umorni od dobro poznatog crnog bibera? Tražite nešto novo da svoje obroke podignete na novi nivo? Ne tražite dalje, probajte beli biber. Relativno je nov začin za naše krajeve, u azijskim zemljama se više...