Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
Kako se suši riba?Kako se suši riba?
30. sep.
I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
Kompot od breskvi, drenjina i dženarikaKompot od breskvi, drenjina i dženarika
28. april
Drenjine operite i poređajte ih na dno svake tegle. Preko poređajte dženarike i na kraju breskve. Stavite po 3-4 kašike šećera, zavisi koliko slatko volite. Ako volite slađe, onda možete dodati i više....
Čaj od drenjina za nervozni stomakČaj od drenjina za nervozni stomak
09. maj
Za ovaj čaj od drenjina kod nervoznog stomaka, poželjno je da plodove drenjine isperete toplom vodom pre kuvanja, jer se najverovatnije tokom sušenja na njima zadržala prašina, koju je poželjno odstraniti....
Sušene drenjine u kućnim uslovimaSušene drenjine u kućnim uslovima
01. dec.
Odaberite dobro sazrele plodove drenjine - oko 1 kg. Dobro ih očistite. Zagrejte 800 ml vode i u nju dodajte so. Kada se so rastvori, prelijte drenjine. Ostavite ih da se dobro ocede....
Liker od drenjina sa cimetom i karanfilićemLiker od drenjina sa cimetom i karanfilićem
21. mart
Punimo oko 2/3 flaše očišćenim drenjinama, prelivamo šećerom, dobro zatvorimo flašu i ostavljamo bar 40 dana na direktnoj sunčevoj svetlosti. Svaki dan se flaše okreću i mučkaju....
SušiSuši
25. jun
/undefined /undefined Suši je najoznatije jelo van granica Japana, kao i jedno od najpopularnijih jela među samim Japancima, koji ga pripremaju za posebne prilike i razne nacionalne praznike. Suši se tradicionalno pravi...
DrenjineDrenjine
12. okt.
Popularni recepti za drenjine Čaj od drenjina Ovo piće je lepo i vrlo lako se pravi. Za aromatično piće potrebna je samo 1 šaka drenjina. Kuvaju se u 1 litru vode 10 minuta. Pije se umesto vode....
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?
13. dec.
Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Liker od drenjinaLiker od drenjina
29. maj
Nakon tog perioda ležanja tečnost se procedi i u zavisnosti koliko želimo da bude jak razređuje se vodom. Po želji može da se doda i još šećera u liker od drenjina....
Vino od drenjinaVino od drenjina
31. okt.
Vino od drenjina treba da bude gotova nakon 16-20 dana. Tada se procedi sipa se u flaše i zatvara se. Flaše sa vinom od drenjina čuvaju se na tamnom i hladnom mestu položene....
Kompot od drenjinaKompot od drenjina
06. okt.
Biraju se zdravi i zreli plodovi drenjina. Dobro ih operite i stavite šaku i po na dno tegle. Količina voća u tegli je približna. Ako želite da sok ima bogatiji ukus, možete dodati veću količinu drenjina....
Slatko od drenjinaSlatko od drenjina
16. avgust
Očistite drenjine i izvadite koštice. Stavite voće u cediljku i iz dva puta i prelijte vrelom vodom, a nakon toga hladnom. Sipajte ih u pleh, zajedno sa šećerom i 1 šoljom vode....
Sirup od drenjinaSirup od drenjina
19. sep.
Drenjine kuvajte u vodi dok ne omekšaju, pa ih procedite. Dobijeni sok kuvajte sa šećerom dok se ne zgusne. Na kraju kuvanja dodajte limunsku kiselinu. Dobijeni sirup sipajte u flaše, dok je još vruć....
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?
13. januar
Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini. Zatim lagano udarite...
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako se špikuje meso?Kako se špikuje meso?
12. januar
Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje...
Kako se karamelizuje meso?Kako se karamelizuje meso?
. mart
Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva. Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
Kako se čuva boranija?Kako se čuva boranija?
21. nov.
Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira...
Kako se čuva vino?Kako se čuva vino?
14. okt.
Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
Kako se začinjava ćuretina?Kako se začinjava ćuretina?
16. jun
Meso koje se ne toliko često koristi kod nas i nije toliko popularno, više ne netipično za nas je ćureće meso. Obično ga vezujemo za američku kuhinju i najviše za Dan zahvalnosti. Pošto kod nas apetitno ćureće meso...
Kako se kuva artičokaKako se kuva artičoka
15. jun
Artičoka je ukusno i hranljivo povrće, koje ne sadrži kalorije, zato se preporučuje za dijetetsku ishranu. Važno je samo da znate kako se čisti artičoka. Najlakše se to može desiti uz pomoć pola limuna. On se iscedi...
Kako se kuva grašakKako se kuva grašak
13. jun
Ako smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška! Koliko vremena se kuva...