Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
Kako se zamrzava bundeva?Kako se zamrzava bundeva?
06. jun
Kada isečemo bundevu, često nam ne treba cela i deo se ostavlja u frižideru dok se ne pokvari i bacamo je, zato bi bilo bolje da je zamrznemo. Evo kako se to radi! Prvo je očistimo od semenki i isečemo na odgovarjauće...
Kako se zamrzava povrćeKako se zamrzava povrće
27. april
Kada zamrzavate tikvice isecite ih na kolutiće, posušite ih i zamrznite ih. Dobro bi bilo da zamrzavate povrće u porcijama da biste ga koristili u potpunosti za spremanje određenog jela....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
Sterilisano zelje u tegliSterilisano zelje u tegli
28. sep.
Operemo dobro listove zelja, nakon toga ih očistimo od drški i žila. Očišćeno zelje isečemo na parčiće i punimo ga u tegle. Trudimo se da gusto napunimo tegle, pritiskajući prstima....
ZeljeZelje
22. mart
Vrste zelja Postoji između 150 i 200 vrsta zelja, a u našoj zemlji se zna za svega 20 vrsta. Najčešće vrste zelja su baštansko zelje, širokih listova, divlje zelje....
Kako očistiti spanać, zelje i kiseljakKako očistiti spanać, zelje i kiseljak
16. april
Na kraju, ali ne i najmanje važno, ni spanać ni zelje i kiseljak ne mogu da izdrže dugotrajno kuvanje....
Zelje sa pirinčemZelje sa pirinčem
02. jun
Očistite i dobro operite zelje. Iseckajte mladi luk i izdinstajte u ugrejanoj masti. Kad omekša, dodajte alevu papriku, zelje, prethodno sitno iseckano. Dobro promešajte pirinač i vodu....
Zelje sa krompiromZelje sa krompirom
04. januar
Luk se iseče. Krompir se oljušti i iseče na veće kocke. Zelje se opere i očisti od drški. U ulju na dnu šerpe se zaprži luk. Nakon toga se dodaje i krompir da se zaprži....
Zelje i pirinač sa svinjskim fileomZelje i pirinač sa svinjskim fileom
10. jun
Kad provri dodajemo isečeno i blanširano zelje, očišćeno od debelih žila. Ostavljamo da vri 10 minuta pirinač sa zeljem, dodajemo preostlalu količinu vode, so po ukusu i biber....
Zelje u tegli sa himalajskom soljuZelje u tegli sa himalajskom solju
26. maj
Sakupljamo sveže zelje iz bašte u veliki lavor i operemo pažljivo. Odsečemo drške listova. Isečemo zelje na široke trake - 1.5-2 cm....
Zelje na seoski načinZelje na seoski način
29. dec.
Zelje operemo, očistimo i skidamo tvrdi deo u sredini i krupnije isečemo. U ugrejano ulje stavite zelje i prstohvat soli i malo vode /1 šolju za kafu/....
Zelje sa kuvanim jajimaZelje sa kuvanim jajima
31. dec.
Zapržimo brašno u ulju dok ne postane zlatasto, dodajemo očišćeno, oprano i isečeno zelje. Izdinstamo sa malo vode dok ne omekša i posolimo. Prelivamo sa vrućom vodom i kuvamo još 6-7 minuta....
Kako se dinsta zelje?Kako se dinsta zelje?
10. jul
Kada počnemo od prolećne čorbe sa zeljem, prođemo kroz pirinač sa zeljem u rerni i stignemo do janije sa zeljem i ćuftica od zelja....
Kako se čisti zelje?Kako se čisti zelje?
02. jul
Ima mnogo vrsta zelja, a najčešće se koristi obično, livadsko zelje. Vodite računa, postoji i vrsta zelja koja je toksična. Obe vrste liče, ali nisu iz iste porodice, pa budite pažljivi....
Kako se blanšira zelje?Kako se blanšira zelje?
23. maj
Zelje je višegodišnja biljka. Poznato je oko 150 vrsta. Kod nas se može naći dvadesetak. Zelje je najrasprostranjenija jestiva biljka kod nas. Zelje možete naći u proleće i skoro u svakom dvorištu i poljani....
Zelje sa pirinčem i prelivomZelje sa pirinčem i prelivom
12. maj
Prelijte po kašiku preko kiselog mleka i zelja sa pirinčem i prelivom i spremno je za serviranje. Zelje sa pirinčem i prelivom je mnogo ukusno....
Zelje sa pirinčem i tikvicamaZelje sa pirinčem i tikvicama
15. april
Zelje očistimo i odvojimo od drške, iskidamo sitnije. Luk sitno isečemo, šargarepu i papriku na manje kocke, a tikvice na veće. Propržimo luk. Kad počne da postaje providan, dodajemo preostalo povrće....
Zelje sa pirinčem i ćufticamaZelje sa pirinčem i ćufticama
04. april
U šerpu stavljamo ulje, luk isečen na sitno, blanširan i isečeno zelje i paradajz isečen na sitno. Dodajemo pirinač, opran i oceđen, malo vode i ostavljamo da se dinsta 7-8 minuta....
Zelje sa pirinčem i mesomZelje sa pirinčem i mesom
12. mart
Dodaje se sitno isečen luk, da se izdinsta i on. Zelje se opere, očisti od drški i seče se na sitno. Moje je blanširano iz zamrzivača. Ako je sveže dodaje se i meša se da smanji svoj obim....
Zelje sa jajima i paradajzomZelje sa jajima i paradajzom
26. jul
Zelje se za ovaj recept očisti i blanšira kratko u kipućoj vodi. Ocedi se dobro i iseče na sitno. Isecite pera luk i paradajz na kocke....
Zelje sa jajima i siromZelje sa jajima i sirom
13. maj
Zelje se očisti i iseče na sitno. Isprži se u zagrejanoj masnoći i kada je gotovo u njega se dodaju jaja i sir, ako je neophodno i so....
Zelje sa pirinčem i paradajzomZelje sa pirinčem i paradajzom
29. april
Gotovo zelje sa pirinčem i paradajzom servirajte sa nekoliko kašika kiselog mleka....
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?
13. dec.
Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiGotova jela koja se mogu zamrzavati
18. mart
Zato se pirinač ne zamrzava kada se spremi. Izuzetak jeste spanać sa malo pirinča ili druge kombinacije gde pirinča ima u malim količinama. Ova jela se slobodno mogu zamrzavati....