Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Razlika između ova dva recepta je u tome što se u prvom duže vreme suše i više se lepe, to je verovatno zbog dodavanja brašna, dok se kod drugog recepta brzo suše i pre svega, što se meni dopada, što se u potpunosti čuva...
10. nov.
Kako se čuva boranija?Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira...
21. nov.
Kako se čuva vino?Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
14. okt.
Kako se čuva čaj?Jedva da postoji neko drugo piće koje bi se moglo koristiti kao efikasan lek i istovremeno piti samo iz zadovoljstva. Nekoliko stvari koje treba znati o pravilnom čuvanju čaja:
- Stavite biljku u zatvorene i apsolutno...
06. dec.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kolač NanaMešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Nauljite i nabrašnite kalup za kolače, sipajte smesu i pecite u umerenoj rerni. Gotov kolač pospite šećerom u prahu....
15. april
NanaNana, biljka poznata i pod nazivima divlja nana, metvica, menta, je začin široke primene. Na balkanskoj trpezi ona je neizostavni deo u pripremanju jela od pasulja, kao i u začinjavanju pojedinih vrsta mesa. Osim kao odličan...
31. mart
Menta (nana)Iako su listovi mente dostupni na pijacama tokom cele godine, oni su posebno pogodni za tople dane, kada ćemo ih servirati u hladnim salatama ili napitcima u koje smo ih dodali.
Menta (Mentha) predstavlja rod višegodišnjih...
12. maj
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Kako se pravi fonduFondu je francuska reč koja znači rastopljen. Ali sam proces kulinarske obrade proizvoda na ovaj specifičan način dolazi iz Švajcarske.
Tokom zime, kada su se paše završavale, švajcarci su imali stari kačkavalj, vino...
03. avgust
Kako se blanšira krompirBlanširanje označava brzo prokuvavanje namirnice, a kao rezultat ona promeni boju, najčešće izbledi.
Blanširanje ne treba da traje više od 1-2 minuta od ponovnog vrenja vode, pritom što ranije provri voda nakon potapanja...
11. maj
Kako se prave krutoniKrutone, koje možete da koristite za pripremu krem supa, a isto tako i nekih salata, lako možete da napravite sami.
Za pripremu krutona odgovara svaki hleb, čak i stari. Nema veze da li je beo ili ražani. Važno je...
06. maj
Kako se prži krompirPrženi krompir je omiljeno jelo mnogih ljudi, ali je važno kako se prži ovo ukusno povrće da bude što je moguće korisnije i prijatnije za konzumiranje.
Zlatna korica na prženim krompirima se formira ako se pravilno prže...
28. april
Kako se kuva kukuruzKukuruz je mnogo ukusan i hranljiv, i pogodan kako za salate, tako i za supe i jela, kao i za direktnu upotrebu.
Bitno je da se pravilno skuva, tako da se ne izgube nutritivne vrednosti, ali u isto vreme da ima prijatan...
27. april
Kako se marinira piletinaPileće meso spada u najomiljenija mesa u balkanskoj kuhinji. Priprema pilećeg mesa je jedna od prvih stvari koje svaka domaćica nauči, ali je dobro znati i kako se sve ova vrsta mesa može marinirati.
Pri marinadi meso...
10. mart
Kako se priprema heljdaHeljda predstavlja proizvod koji nije tipičan za bugarsku nacionalnu kuhinju. Njenom domovinom se smatra Indija, a izuzetno je popularna u Rusiji.
Heljda je vrlo korisna i čak se uzima i kao zamena za meso, jer je...
07. mart
Kako se destiluje vodaDestilovanu vodu je vrlo lako napraviti i postoji veoma stara metoda za ovo. Ona ne zahteva nikakve posebne materijale za destilaciju vode u kućnim uslovima. Kada uklonite minerale i štetne hemikalije iz vode, ustvari se...
07. mart
Kako se začinjava supaVećina supa koje se spremaju u bugarskoj kuhinji se začinjavaju. Ovaj način začinjavanja može da prikrije male nedostatke supa, kao što su na primer nekvalitetni proizvodi.
Nedostaci začinjavanja su šzo čine supe manje...
04. mart
Kako se pravi zaprškaZaprška jela je tradicionalna metoda u bugarskoj kuhinji, za dodavanje ukusa odgovarajućoj gozbi. Zaprška se pravi sa biljnom ili životinjskom masnoćom i na taj način se poboljšava ukus hrane, dodajvaući joj specifičnu...
12. feb.
Kako se čiste škampi?Škampi su vrsta desetokrakog raka. Budući da ih ima dosta vrsta, one žive kako u slanim, tako i u slatkovodnim sredinama.
Morski plodovi i delikatesi su korisne namirnice i zdrave u svako doba godine, ali se najviše...
20. sep.
1
Kako se konzervira patlidžan?Konzerviranje patlidžana za zimu aktuelnije je nego ikad. Na primer, možete napraviti neke predforme koje su odlične, kao što su predjela od patlidžana ili garniture od patlidžana.
Patlidžani se mogu usoliti, fermentisati...
07. mart
Kako se priprema jaretina?Iako je potcenjena u mnogim zemljama, jaretina je jedno od najkorisnijih crvenih mesa. Količina gvožđa u njemu je čak veća nego u govedini! Razlozi za njegovo potcenjivanje nisu baš jasni, ali je dokazano da u svetu...
20. nov.