Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Razlika između ova dva recepta je u tome što se u prvom duže vreme suše i više se lepe, to je verovatno zbog dodavanja brašna, dok se kod drugog recepta brzo suše i pre svega, što se meni dopada, što se u potpunosti čuva...
Sušene pečurke vilin prstenSušene pečurke vilin prsten
11. okt.
S vremena na vreme se mešaju i proveravaju. Gotove su kad se nakon pritiska prstom lome. Osušene pečurke mogu da se čuvaju u tegli. Stavljaju se u supe i rižoto....
Čuvanje i sušenje pečurakaČuvanje i sušenje pečuraka
15. jul
Najbolji način za čuvanje pečuraka je da ih ostavite samostalno (bez drugog povrća) u papirnu kesu, koja obavezno treba da bude otvorena, kako bi pečurke disale....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ona će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa: - ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost; - kada istovremeno kuvate...
Kako se kuvaju sušeni vrganji?Kako se kuvaju sušeni vrganji?
28. okt.
Sušenje je način da sačuvate sveže vrganje kada su u sezoni. Osušeni vrganj čuva korisna svojstva pečurke, kao i njen ukus i aromu. Sam vrganj nije slučajno smatran kraljicom pečuraka sa visokim sadržajem proteina....
Kako se suše biljke?Kako se suše biljke?
14. jun
Evo nekoliko načina za sušenje biljaka Ljudi se sve više odlučuju za sušenje biljaka na vazduhu - najefikasniji i najpopularniji metod....
Kako se čuva boranija?Kako se čuva boranija?
21. nov.
Čuva se u vodootpornim kesama, isečena na komade od 3-5 centimetara. Na ovaj način boranija se može čuvati do 10 meseci. Drugi način čuvanja boranije je konzerviranje. Radi se pod pritiskom u odgovarajućim teglama....
Kako se čuva vino?Kako se čuva vino?
14. okt.
Zavisi i od temperature na kojoj čuvamo otvorenu flašu - kada je sobna, dani se automatski smanjuju....
Kako se čuva čaj?Kako se čuva čaj?
06. dec.
Uz pažljivo sušenje, aktivni sastojci se gotovo ne menjaju. Ovo je prirodni proces očuvanja. Čaj je najčešće piće na svetu. U mnogim zemljama ispijanje čaja pripada kulturi nacije....
Kako se čuvaju sušeni vrganjiKako se čuvaju sušeni vrganji
07. nov.
Evo kako možete da čuvate sušene vrganje Sušeni vrganji u staklenim teglama Tegle u kojima ćete čuvati vrganje treba da budu od tamnog stakla, a ne providne, kako bi pečurke bile zaštićene od svetlosti....
Pravila za sušenje pečurakaPravila za sušenje pečuraka
25. jun
Imajte na umu da se pravilno sušene pečurke savijaju, a presušene pečurke lome. Ako su vam pečurke presušene, napravite od njih prah od pečuraka....
Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?
03. jun
Osušena limeta se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi bez vlage do tri meseca. Sušeni plodovi limete osnova su persijske kuhinje od davnina. Beduinske žene su ih koristile za bojenje prediva....
Kako spremiti Šitake pečurke?Kako spremiti Šitake pečurke?
20. mart
U bukvalnom prevodu, naziv ovih pečuraka znači - pečurke koje rastu na drvetu kestena....
Pečurke u maslacuPečurke u maslacu
12. okt.
Pečurke, dok su cele, stavite u cediljku i operite pod mlazom vode. Nemojte ih nikako ostavljati da budu u vodi kada ih perete. ocedite ih dobro. U tiganju rastopite maslac i stavite pečurke....
Kako da napravimo sušene šljiveKako da napravimo sušene šljive
11. mart
Pakuju su u kesice od konoplje ili papira, u kojima se duže vreme čuvaju. Ako želite brže da pripremite suve šljive, možete koristiti rernu....
Kako pripremiti mirisne sušene masline?Kako pripremiti mirisne sušene masline?
21. april
Gotove sušene masline će biti naborane i imaće malo gorak, ali veoma prijatan ukus. Suvi plodovi se mogu čuvati na sobnoj temperaturi do mesec dana, u frižideru do šest meseci ili u zamrzivaču do godinu dana....
Pirinač, pečurke i povrćePirinač, pečurke i povrće
26. feb.
Luk iseći sitno, šargarepu, papriku i tikvicu na kockice, masline na kolutove, a pečurke na krupnije komade. Na umereno zagrejanom maslinovom ulju propržiti krupno secene šampinjone da porumene....
Aromatične pečurke u maslacuAromatične pečurke u maslacu
25. jun
Pospite je preko gotovih pečurki u maslacu. Poslužite vaše aromatične pečurke u maslacu odmah....
Marinirane pečurke i šargarepeMarinirane pečurke i šargarepe
25. maj
Za sve one koji ne vole previše kiselo, onda preporučujemo da se pečurke i šargarepe ocede od marinade i onda operu čistom vodom, pre nego što se stave u maslinovo ulje. Prijatno!...
Pečurke sa čedromPečurke sa čedrom
22. sep.
Pečurke se poređaju u vatrostalnu posudu namazanu maslacem. Pomešaju se pašteta, beli luk i prezle. Svaka pečurka se puni smesom i posipa se narendanim sirom....
Pečurke sa skrobomPečurke sa skrobom
05. april
Pečurke sa skrobom se peku na 170 stepebi sa ventilatorom 10 minuta....
Pečurke na griluPečurke na grilu
30. maj
Uklonite drške pečuraka i operite šešire i osušite. Na rešetku grila poređajte pečurke i pecite oko 3 minuta, pa ih okrenite. U svaku pečurku stavite mlo himalajske soli i mali komadić maslaca....
Pečurke na maslacuPečurke na maslacu
29. maj
Zagrejte maslac i ulje u dubokom tiganju s poklopcem, sipajte pečurke, promešajte i ostavite da se dinstaju pod poklopcem. S vremena na vreme mešajte. Nakon desetak minuta dodajte začine i beli luk....
Pečurke sa pirinčemPečurke sa pirinčem
23. april
Prelijte jelo vodom od pečuraka (približno oko 3 šolje vruće vode), posolite, pa ostavite da se sve kuva na tihoj vatri. Kada pečurke sa pirinčem budu gotove, posipajte ih biberom i poslužite sa kriškom limuna....
Pečurke sa bulguromPečurke sa bulgurom
29. sep.
Pečurke očistite i naseckajte na sitno. Propržite ih u ulju i maslacu. Kada su pečurke gotove, dodajte narendanu šargarepu, na sitno naseckani peršun i beli luk i dodajte začine ih po ukusu....