Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Cipal plakijaNakon što ste očistili cipal od peraja i glave, isecite ga na odreske.
Poređajte ribu u glinenu posudu i prelijte dinstanim lukom, paradajzom i odozgo kriškama limuna....
29. okt.
Dinstani klen sa celeromOčišćeni i dobro oprani parčići ribe se poređaju u maslacem namazanu šerpu. Prelivaju se vodom i dodaju se isečene na parčiće šaragrepe, celer i peršun.
Posipa se solju i naprska se sirćetom. Poklapa se i ostavlja da se...
04. jul
Pečeni klen u rerniPečeni klen se kuva trideset minuta, a poslednjih deset minuta sklanjamo foliju.
Servirajte pečenog klena u rerni sa odgovarajućim garnirungom....
12. okt.
Marinirani klen u teglamaOčistimo klena od unutrašnjosti. Odvajamo glave i repove ribe.
Operemo ribu. Sečemo je na komade debljine oko 1 prst i 1/2. Stavljamo ih u duboku posudu na dno. Pomešamo 10 delova vode i 1 deo soli i prelivamo. Ribu operemo...
02. dec.
Tarama kavijar od cipalaAranžiramo taramu kavijar od cipala kriškama luka, listićima peršuna i s malo ribljih jaja.
Piće je jasno - u ovom slučaju odgovarajuća je votka....
18. nov.
Trikovi kod spremanja klenaKlen je jedna od riba koja je česti gost na našoj trpezi. On može biti morski ili rečni. Kod nas je više zastupljen rečni klen. Da bist ovu ribu brzo spremili, a da pritom bude i ukusna, treba da vodite računa o njenoj...
29. sep.
Barbun u rerniMarinirane cipale ostavite da odstoje oko pola sata.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Izvadite cipale iz posude i poređajte ih u podmazan pleh....
12. maj
Kako čuvati svežu ribu i školjke?Za dimljenje najukusnije su ribe kao što su palamida, skuša, cipal i iverak. Prvo posolite ribu, zatim je dimite - možete primeniti hladno dimljenje i toplo dimljenje....
01. okt.
Klasična domaća pašteta u terinuDžigerice očistite od cipa, operite ih i osušite.
Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk....
19. mart
Ishrana kod upale žučiKako živeti sa problemima sa žuči nosi sa sobom dosta pitanja. Pre svega pojavljuje se pitanje ishrane. Hrana, kako može da razboli, tako može i da izleči. Na primer, hladna hrana može biti uzrok grčenja pilorusa želuca,...
26. mart
Ishrana kod problema sa žučem/undefined /undefined /undefined Svaki četvrti stanovnik planete ima problem sa žučem. Deo bolesnih čak i ne sumnja da ima zdravstvenih problema. To je zato što se često meša sa simptomima gastritisa, povišene kiseline, težine...
25. dec.
Koje meso može da se jede kod problema sa želucem i žučnom kesom?Kod problema sa želucem i žučnom kesom obavezna je stroga dijeta. Nije dozvoljena pikantna hrana, pržena hrana, slano, kiselo, ljuto. preporučuje se da su namirnice pre svega kuvane ili pečene, ali bez začina. Dozvoljava...
08. april
JavorJavor /Acer/ je rod drveta i žbunova koji pripada porodici Sapindaceae. Prema nekim tvrdnjama, latinski naziv ovog drveta potiče od reči acris (oštar) jer se tvrdo drvo u prošlosti koristilo za pravljenje koplja.
Javor...
03. nov.
Dijeta prema genotipuDanas svako bez problema može da dobije informacije o tome kako da se pravilno hrani. Međutim, ovo često nije dovoljno za održavanje dobre figure. Razlog za to se krije u pravilu da svako treba da se hrani na način koji...
21. okt.
IverakIverak (Psetta maxima) je spljoštena riba, čije se oči nalaze sa gornje strane. Ima veoma specifičan oblik - spljoštena i asimetričan oblik u obliku romba.
Najčešće se može sresti oko atlanske obale Evrope i nešto ređe...
31. jul
Aromatična jagnjeća sarmica od iznutricaOčistite ih od cipa.
Odložite džigericu u posebnu posudu.
Preostale iznutrice skuvajte u loncu sa vodom, uklanjajući penu koja će se stvoriti....
07. jun
Iskušenja kuhinje u Severnoj FrancuskojSeverna Francuska ima dosta opštih crta sa nekim delovima Engleske, ali postoji jedna osnovna razlika - Francuzi žive da bi jeli, dok Englezi jedu da bi živeli.
Geografiski uticaji
Kuhinja Severne Francuske može da se...
11. okt.