Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Pogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanjePogledajte ovde koja su to najkorisnija ulja za spremanje
21. nov.
Prema preporuci Svetske zdravestvene organizacije, masti u ishrani ne bi trebalo da prelaze 30%. Tu spadaju i masti, sa kojima spremamo jela i koje koristimo za salate. U galeriji možete pogledati koje su to najkorisnije...
Koja su omiljena jela Rumuna?Koja su omiljena jela Rumuna?
27. sep.
Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt. Rumuni u svojoj...
Koja su lekovita svojstva votke?Koja su lekovita svojstva votke?
13. april
Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
Koja brašna su bez glutenaKoja brašna su bez glutena
19. mart
Gluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama. U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su: - brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi; - brašno...
Koja su najpopularnija brašna bez glutena?Koja su najpopularnija brašna bez glutena?
12. maj
Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka. Kada imamo takozvanu alergiju...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Pačija supa koja ugrevaPačija supa koja ugreva
26. nov.
Dobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu....
Pita koja ne padaPita koja ne pada
01. okt.
U kiselo mleko stavite sodu i prašak za pecivo da nadođe, nakon toga ga pomešajte sa jajima, uljem i brašnom. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir. Uzmite jednu koru, namažite je četkom...
Koja su mesa nemasna?Koja su mesa nemasna?
28. maj
Danas ima sve više ljudi, koji vodezdrav način života i odriču se previše masne hrane. Masne mlečne proizvode menjaju proizvodima sa niskim sadržajem masnoća, prestaju da jedu prženu hranu i razume se, ne koriste masnoće...
Koji su to tvrdi sirevi?Koji su to tvrdi sirevi?
24. sep.
Termin tvrdi sir odnosi se na sir čiji je proces zrenja veoma dug - od 2 do 8 meseci. To su Švajcarski, Ruski, Kostromski, Holandski, Pošehonski, Čedar, Komte, Sovjetski, Gauda, Ementaler, Kantal i Radamer sirevi. Postoji...
Fenomenalna gibanica koja uvek uspeFenomenalna gibanica koja uvek uspe
29. dec.
2
Usitniti sir i kajmak, pa dodati jaja, prasak za pecivo i so ako je potrebno. Fil ne treba da bude redak! Podmazati veću tepsiju, prekriti dno sa 3-4 kore, u zavisnosti od oblika tepsije, ali tako da polovina kore ostane...
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta. Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
Kava (Cava) - penušavo vinoKava (Cava) - penušavo vino
20. mart
Sorte grožđa za penušavo vino su lokalne, što svakom penušavom vinu daje poseban ukus, aromu i prepoznatljivost....
Smesa od belog luka i crnog vina koja leči preko 100 bolestiSmesa od belog luka i crnog vina koja leči preko 100 bolesti
23. feb.
Ova prirodna i lekovita smesa u sebi krije sve blagodeti belog luka i crnog vina. Dobijena smesa može sprečiti mnoga oboljenja, da očisti krv, da ojača imuni sistem, da eliminiše loš holesterol, da poboljša kardiovaskularni...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
- 18°C Bela vina Penušava vina, sveža bela (kao što je Sovinjon blan) i roze vina se serviraju hladna....
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina. Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
Italijanska čorba od hleba koja grejeItalijanska čorba od hleba koja greje
22. okt.
Servirajte italijansku čorbu od hleba koja greje sa crnim biberom i iseckanim mladim belim lukom....
Čorba od belog luka koja ugrevaČorba od belog luka koja ugreva
21. okt.
Posle 20 minuta, čorba od belog luka koja ugreva biće spremna. Od kriški hleba napravite domaće krutone. Isecite na kockice i pecite u tiganju do zlatne boje. Supu poslužite sa krutonima i celerom kao prilog!...
Pačija supa sa pirinčem koja zagrevaPačija supa sa pirinčem koja zagreva
28. dec.
Pačiji batak operite i isecite na komade. Stavite u šerpu da se kuva, čim provri, ostavite na 5 minuta i prospite vodu. Sipajte toplu vodu i stavite oguljeni krompir, ceo. Čim se meso skuva izvadite i ostavite da se ohladi...
Koje su to esencijalne masne kiseline?Koje su to esencijalne masne kiseline?
07. jul
Najčešći savet o ishrani koji lekari ponavljaju je da konzumirate što manje masti. Zasićene masti koje se nalaze u mleku i crvenom mesu su štetne kada se konzumiraju u velikim količinama. Utvrđeno je da povećavaju učestalost...
Šta su to složeni ugljeni hidrati?Šta su to složeni ugljeni hidrati?
22. jun
Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za telo. Oni ne samo da snabdevaju mišiće potrebnom energijom, već su odgovorni i za pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema. To je zbog činjenice da ih mozak koristi...
Koja vina i pića se služe uz plavi sir?Koja vina i pića se služe uz plavi sir?
11. jul
Plavi sir je jedna od najposebnijih vrsta sira. Karakteristika njegove proizvodnje je da se u njega unosi penicilinska buđ. Ona je zaslužna za plave pruge na siru, što je razlog i za njegovo ime. Da bi se napravio, izbuše...
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...