Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se pravi plavi sir?Kako se pravi plavi sir?
28. jun
plave ili zelene šare?...
Danski plavi sir DanabluDanski plavi sir Danablu
24. januar
Uobičajeno je da se služi kao deo tanjira sa sirom pre glavnog obroka. Danski plavi sir dobro se slaže sa voćem, žitaricama i orašastim plodovima....
Čokoladna torta koja se topi u ustimaČokoladna torta koja se topi u ustima
07. feb.
Ostavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Kako se čuva plavi sir?Kako se čuva plavi sir?
13. jul
Pogledajte i neke ideje za: - salate sa plavim sirom; - supe sa plavim sirom; - sos od plavog sira....
Kako se pravi topljeni sir?Kako se pravi topljeni sir?
27. jun
Da se napravi topljeni sir u kućnim uslovima je veoma jednostavno. Ovakav sir je znatno ukusniji od onog iz prodavnice i ne sadrži hemijske dodatke. Napravljeni topljeni sir ima konzistenciju kao i kupovnog topljenog...
Prženi plavi patlidžanPrženi plavi patlidžan
29. sep.
Ukusan je uz paradajz sos, ali i uz mlečni sos sa belim lukom. Pitanje ukusa i navika....
Brašna koja se preporučuju dijabetičarimaBrašna koja se preporučuju dijabetičarima
29. mart
Brašno je namirnica koja se dobija od mlevenih žitarica i mahunarki. Pogledajmo koja su to brašna, koja se preporučuju dijabetičarima. Integralna brašna Od zrna, koje se melje zajedno sa ljuspom, dobija se integralno...
Kako se pravi salamura za sirKako se pravi salamura za sir
13. feb.
Da bi se napravio sir je potrebno majstorstvo. Čak i da ste ste uspeli u tome, trebalo bi da znate da njegovo čuvanje nije manje važno od njegovog pravljenja. Da biste sačuvali sir na duži vremenski period, potrebno je...
Uz koja jela se poslužuje humus?Uz koja jela se poslužuje humus?
21. jun
Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr. Sa čime se može kombinovati humus...
Plavi patlidžan na roštiljuPlavi patlidžan na roštilju
24. sep.
1
Dobro ih posolite i ostavite 20-30 minuta da se ocede od gorčine. Nakon toga ih isplaknite i osušite temeljno. Pasirajte očišćen beli luk sa solju, malo bibera, sirćeta ili ulja, toliko da se dobije retka kaša....
Pačija supa koja ugrevaPačija supa koja ugreva
26. nov.
Kuvamo zapršku uz neprestano mešanje žicom dok se ne zgusne kao krem. Skidamo sa vatre i nastavljamo da mutimo, sipamo nekoliko kutalča vrele supe....
Pita koja ne padaPita koja ne pada
01. okt.
Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir. Uzmite jednu koru, namažite je četkom sa malo maslaca ili ulja, stavite drugu koru odozgo, namažite sa 3-4 supene kašike od smese....
Koliko dugo može da traje plavi sir?Koliko dugo može da traje plavi sir?
06. jul
A sa dobro očuvanim plavim sirom možete pripremiti poslastice kao što su: - deserti sa plavim sirom; - predjela sa plavim sirom; - sosevi sa plavim sirom....
Da li je korisno jesti plavi sir?Da li je korisno jesti plavi sir?
28. jun
A ako želite nešto ukusno, pogledajte naše predloge za: - salate sa plavim sirom; - supe sa plavim sirom; - deserti sa plavim sirom....
Najpoznatiji plavi sireviNajpoznatiji plavi sirevi
06. jul
Plavi sirevi su deo jelovnika svakog ljubitelja prefinjene kuhinje. Postoji mnogo vrsta plavih sireva, ali među najpopularnijima su Rokfor, Gorgonzola i Stilton....
Hrana koja se bori protiv stresaHrana koja se bori protiv stresa
04. nov.
Zbog užurbanog i pretrpanog načina života mnogi ljudi su izloženi neprestanom stresu, a opšte je poznato kako je on štetan za naše zdravstveno stanje i do kakvih posledica može da dovede. Ustvari, pritisak kojem smo izloženi...
Koja se ishrana može nazvlati lekovitom?Koja se ishrana može nazvlati lekovitom?
23. januar
Svaki proces koji izaziva bolest koja se razvija u ljudskom telu je uzrok za gubitak vrednih aminokiselina, vitamina, minerala, masnih kiselina i drugih hranljivih materija. U nekim slučajevima dovodi i do nedostatka enzima...
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta. Korisna...
Za koja jela se koristi majoran?Za koja jela se koristi majoran?
07. mart
Koristi se u pripremi nekih vrsta hleba, kao i u nekim pićima. Za one od vas koji ne znaju, majoran je jedan od sastojaka vermuta. Od majorana se pravi i čaj....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin. Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiGotova jela koja se mogu zamrzavati
18. mart
Zamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se...
Izborite se sa konstipacijom uz malo pektinaIzborite se sa konstipacijom uz malo pektina
29. jun
Pektin se od drevnih vremena koristi. Gotovo sve voće sadrži pektin, ali u različitim količinama - pomorandža, grejpfrut, šljiva, kajsija. Najviše ga ima u jabukama. Prednosti i koristi pektina su: - Bolje varenje...
Pečeni plavi patlidžan i paprikePečeni plavi patlidžan i paprike
03. okt.
Paprike i plavi patlidžan ispeći. Oljuštiti ih i naseći na komade. Smesu od porvća posoliti. Ulje prepržiti i ostaviti da se ohladi. Sjediniti ga sa sirćetom i naliti u povrće. Dodati naseckane peršun i beli luk....