Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Zašto se stavlja limuntus u slatko?
14. april
Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
Koliko šećera se stavlja u slatko?Koliko šećera se stavlja u slatko?
15. januar
Osnovno pravilo u kulinarstvu je da se na svaki kilogram voća stavlja 1 kg šećera. Dobro je da se pridržavate ovog odnosa, jer višak, ali i manjak šećera, mogu da dovedu do nezadovoljavajućih rezultata....
Koliko šećera se stavlja u slatko?Koliko šećera se stavlja u slatko?
21. mart
Jedan faktor je posebno važan u tom procesu, a upravo: Koliko šećera se stavlja u slatko? Mnoge domaćice se drže utvrđene razmere 1:1 ili na 1 kilogram voća - 1 kilogram šećera....
Slatko od ljutih i slatkih paprikaSlatko od ljutih i slatkih paprika
11. okt.
Beli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike. Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte. Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
Kako se pravi slatko testoKako se pravi slatko testo
28. feb.
Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi. Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke. Promešajte sve mnogo dobro. Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofSlatkiš sa slatkom u kalupu za kuglof
16. feb.
Dodati slatko, vodu, ulje i cimet. Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa. Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
LimuntusLimuntus
25. maj
Vinska kiselina se koristi i kao vrsta konzervansa za pravljenje slatka, marmelade i džema. Obično se dodaje već gotovom, kuvanom slatku, 1 - 2 minuta pre nego što se skloni sa vatre i da se rasporedi u tegle....
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
Koliko vremena se peče pile?Koliko vremena se peče pile?
28. maj
Kada pečete pile, morate da znate koliko će vremena trebati da postane veoma nežno, a da kožica postane mirisna, zlatna i hrskava. Spremnost pileta i kada se ono ispeklo, utvrđuje se probijanjem mesa viljuškom....
Koliko vremena se peče jagnjetina?Koliko vremena se peče jagnjetina?
05. maj
Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu. Po običaju, jagnje za Uskrs...
Slatko od pomorandžiSlatko od pomorandži
23. feb.
Ako vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
Slatko od mandarinaSlatko od mandarina
27. januar
1
Rasporedite u tegle sa poklopcem i čuvajte slatko od mandarina u frižideru....
Slatko od šargarepaSlatko od šargarepa
21. jul
Nastavljamo da kuvamo slatko još 10 minuta dok se ne zgusne i sklanjamo. Vruće slatko od šaragrepa sipamo odmah u teglice i čvrsto zatvaramo....
Slatko od kupinaSlatko od kupina
11. jul
Ostavite slatko od kupina da se kuva, dok se ne zgsune i dok se kapljica ne razliva po tanjiru. Dodajte limontus i dokuvajte slatko 2-3 minuta. Sklonite ga sa ringle, sakupite opet penu i prebacite ga u drugu posudu....
Slatko od dudaSlatko od duda
25. jun
Dodajte vanilu, a pred kraj i limuntus. Gotovo slatko sipajte u manje teglice, zatvorite i okrenite na dole. Ostavite teglice dok se slatko potpuno ne ohladi....
Slatko od smokviSlatko od smokvi
01. jul
Smokve oprati, oljuštiti i preliti ih vodom pomešanom sa limuntusom (sipati vodu koliko da prekrije sve smokve). Ostaviti da odstoje desetak minuta. Potom ih sipati u cediljku i ostaviti da se ocede....
Slatko od krušakaSlatko od krušaka
22. jun
Nakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
Slatko od dženarikaSlatko od dženarika
06. avgust
Malo pre nego što skinete slatko od dženarika, dodajte grančice rozetle zavezane koncem. Nekoliko minuta pre nego što skinete slatko, izmešajte sa limuntusom....
Slatko od mangaSlatko od manga
08. jul
Proverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo. Pre uklanjanja sa vatre dodajte sok od limuna i dobro promešajte....
Slatko od bundeveSlatko od bundeve
08. januar
Promešajte sve i ostavite smesu da se zgusne. Sipajte gotovu slatko u tegle....
Slatko od paprikaSlatko od paprika
13. okt.
1
Dakle, nakon dugog uvoda - kako ja pravim slatko? Paprike operem i očistim od semenki i drški. Uvek stavljam ljute paprike, crveni čili, ali možete ga i izostaviti....
Slatko od naraSlatko od nara
22. mart
S vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
Slatko od kestenaSlatko od kestena
06. maj
Zatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade. Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....