Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
14. april
Koliko šećera se stavlja u slatko?Osnovno pravilo u kulinarstvu je da se na svaki kilogram voća stavlja 1 kg šećera. Dobro je da se pridržavate ovog odnosa, jer višak, ali i manjak šećera, mogu da dovedu do nezadovoljavajućih rezultata....
15. januar
Koliko šećera se stavlja u slatko?Jedan faktor je posebno važan u tom procesu, a upravo:
Koliko šećera se stavlja u slatko?
Mnoge domaćice se drže utvrđene razmere 1:1 ili na 1 kilogram voća - 1 kilogram šećera....
21. mart
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofDodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
16. feb.
LimuntusVinska kiselina se koristi i kao vrsta konzervansa za pravljenje slatka, marmelade i džema. Obično se dodaje već gotovom, kuvanom slatku, 1 - 2 minuta pre nego što se skloni sa vatre i da se rasporedi u tegle....
25. maj
Koje meso se koliko pečePrethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
26. jul
Koliko vremena se peče pile?Kada pečete pile, morate da znate koliko će vremena trebati da postane veoma nežno, a da kožica postane mirisna, zlatna i hrskava.
Spremnost pileta i kada se ono ispeklo, utvrđuje se probijanjem mesa viljuškom....
28. maj
Koliko vremena se peče jagnjetina?Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu.
Po običaju, jagnje za Uskrs...
05. maj
Slatko od pomorandžiAko vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
23. feb.
Slatko od mandarinaRasporedite u tegle sa poklopcem i čuvajte slatko od mandarina u frižideru....
27. januar
1
Slatko od šargarepaNastavljamo da kuvamo slatko još 10 minuta dok se ne zgusne i sklanjamo.
Vruće slatko od šaragrepa sipamo odmah u teglice i čvrsto zatvaramo....
21. jul
Slatko od kupinaOstavite slatko od kupina da se kuva, dok se ne zgsune i dok se kapljica ne razliva po tanjiru.
Dodajte limontus i dokuvajte slatko 2-3 minuta. Sklonite ga sa ringle, sakupite opet penu i prebacite ga u drugu posudu....
11. jul
Slatko od dudaDodajte vanilu, a pred kraj i limuntus.
Gotovo slatko sipajte u manje teglice, zatvorite i okrenite na dole.
Ostavite teglice dok se slatko potpuno ne ohladi....
25. jun
Slatko od smokviSmokve oprati, oljuštiti i preliti ih vodom pomešanom sa limuntusom (sipati vodu koliko da prekrije sve smokve). Ostaviti da odstoje desetak minuta. Potom ih sipati u cediljku i ostaviti da se ocede....
01. jul
Slatko od krušakaNakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
22. jun
Slatko od dženarikaMalo pre nego što skinete slatko od dženarika, dodajte grančice rozetle zavezane koncem. Nekoliko minuta pre nego što skinete slatko, izmešajte sa limuntusom....
06. avgust
Slatko od mangaProverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo.
Pre uklanjanja sa vatre dodajte sok od limuna i dobro promešajte....
08. jul
Slatko od bundevePromešajte sve i ostavite smesu da se zgusne.
Sipajte gotovu slatko u tegle....
08. januar
Slatko od paprikaDakle, nakon dugog uvoda - kako ja pravim slatko?
Paprike operem i očistim od semenki i drški. Uvek stavljam ljute paprike, crveni čili, ali možete ga i izostaviti....
13. okt.
1
Slatko od naraS vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
22. mart
Slatko od kestenaZatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade.
Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....
06. maj