Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Konzervisanje paradajza za kuvanjeKonzervisanje paradajza za kuvanje
06. avgust
Operite paradajz i isecite ga na parčiće. Sameljite ih u multipraktiku ili ih narendajte na rende ako ne želite da ima kožice. Sipajte paradajz u duboku šerpu i dodajte ga u opran i sitno iseckan peršun i celer. Začinite...
Najkorisnije ribeNajkorisnije ribe
30. nov.
Kategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
Usoljavanje ribeUsoljavanje ribe
22. nov.
Prilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična. Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
Konzerviranje patlidžanaKonzerviranje patlidžana
04. feb.
Već je vreme da spremamo zimnicu pokupimo svakakvo povrće koje će nam biti potrebno za zimu i koje nećemo moći da nađemo po prodavnicama. Većina od njih nam daje mogućnost da izaberemo hoćemo li ih stavljati u zamrzivač...
Konzerviranje paradajzaKonzerviranje paradajza
27. januar
Došao je period pravljenja najrazličitijih konzervi i turšija. Paradajz se koristi u dosta gozbi i konzerve od ovog povrća su obavezne. Sterilišu se lako. U nekim receptima se dodaje više sastojaka kao što...
Salata od ribeSalata od ribe
15. okt.
Dimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom. Sve se promeša i oblikuje u posudi. Gotova salata...
Bujon od ribeBujon od ribe
04. jul
Glava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči. Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
Predjelo od ribePredjelo od ribe
23. maj
U posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu. Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo. Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
Tajna pohovane ribeTajna pohovane ribe
31. januar
Zna se da je riba spremljena na roštilju, u rerni ili na pari posebno korisna za naše zdravlje. Ali mnogo ukusna i voljena je i pržena ili pohovana riba. Istina, kaloričnija je, ali riba je riba i samo da nemate alergiju...
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Ako treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično. Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
Konzerviranje čeri paradajzaKonzerviranje čeri paradajza
03. avgust
Za bržu upotrebu pravi se druga vrsta konzerviranja čeri paradajza. Potrebna vam je tegla od tri litra, 2 kašike soli, 4 kašike šećera, 1 kašika sirćeta, 1 kašika votke, senf na vrhu noža....
Pržene ćuftice od ribePržene ćuftice od ribe
13. okt.
Riba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci. Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
Čorba od pečene ribeČorba od pečene ribe
03. mart
Ne bacajte glavu i kosti od pečene ribe, sa njima možete da napravite sjajnu čorbu. Uzmite glavu i kosti od pečene ribe, stavite ih u gazu i zavežite. Sipajte vodu u šerpu i stavite je da provri, dodajte so, potopite gazu...
Pečeni fileti bele ribePečeni fileti bele ribe
13. maj
U posudu za pečenje na dno stavite aluminijumsku foliju. Stavite dva fileta bele ribe i začinite ih. Jedan limun se iscedi preko ribe, a drugi se iseče i stavljaa se preko nje. Luk, peršun i paprika se poređaju oko...
Salata od kuvane ribeSalata od kuvane ribe
21. sep.
Očišćena i oprana riba se kuva u posoljenoj vodi 10 minuta. Skuvana riba se odvaja od kostiju i seče se. Dodaju joj se zelena salata, grašak, pavlaka, majonez, biber i so. Smesa se promeša dobro i po želji se ukrašava...
Pohovani fileti bele ribePohovani fileti bele ribe
04. dec.
Operite, osušite i isecite riblji file. U velikoj posudi pomešajte sastojke za marinadu i mešajte dok ne dobijete kašu. Dodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno...
Pohovani file bele ribePohovani file bele ribe
26. nov.
File posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli. Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
Seckana šnicla od ribeSeckana šnicla od ribe
06. jun
Pažljivo očistimo riblje filete od ostataka kože ili kostiju. Isečemo ih na parčiće i pomešamo sa sitno isečenim lukom. Ostavljamo ribu 30 minuta u frižideru da se začini. Ohlađeni sastojci se samelju u mašini za meso ili...
Ćuftice od ribe pangasijusĆuftice od ribe pangasijus
18. dec.
/undefined Skuvamo krompir, šargarepu i ribu i izgnječimo ih. Sečemo na sitno ili pasiramo peršun, mirođiju, beli luk, sok od pola limuna. Mešamo sve i ostavljamo da malo odstoji, da se dobro osete začini. Nakon toga pravimo...
Salata od ribe FantazijaSalata od ribe Fantazija
23. feb.
Kisele krastavčiće narendajte i ostavite ih da se ocede. Skušu očistite i ispecite u rerni. Nakon toga, veoma pažljivo, očistite kožu i kosti. Meso iskidajte na veoma male komade. Skuvajte krompir i zajedno sa maslacem...
Salata od usoljene ribeSalata od usoljene ribe
22. nov.
Koža ribe se oljušti. Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće. Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom. Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....
Čorba od bele ribeČorba od bele ribe
13. jun
Isečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri. Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
Pržene loptice od ribePržene loptice od ribe
26. april
Kuvajte očišćenu ribu u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta. Izvadite i uklonite kosti. Isitnite je, pa dodajte sitno iseckan svež luk, mrvice hleba, prezle, isitnjen beli luk i druge začine. Dobro promešajte. Smesa...
Suvo meso od ribeSuvo meso od ribe
05. mart
Odaberite lepu krupnu ribu, kao tolstolobik da spremite filete. Dobro ih natrljajte morskom solju i ostavite dva dana i noći na hladnom i pritisnute težinom. Ponovo ih natrljajte morskom solju, nakon toga ih ostavite...
Marinirani fileti ribe tilapijeMarinirani fileti ribe tilapije
01. jun
Tilapiju očistite od utrobe, glava, peraja i repova, operite i osušite, pa napravite filee od nje. Filee poređajte u odgovarajuću posudu sa poklopcem na čije ste dno sipali puno morske soli. Ako je posuda mala, riblji...