bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Seoska kozja pršutaSeoska kozja pršutaKosije meso isečemo u posudu sa solju - red soli, red mesa, red soli. Tako odstoji 6 dana. Trećeg dana krvavu so zamenimo novom. Sednom dana pravimo slalamuru od 180 g soli i 1 litra vode/količina salamure zavisi od količine...
Salata od kozica u marinadiSalata od kozica u marinadi
05. mart
Lenka
U posudu napravite marinadu za kozice tako što stavite belo vino, maslinovo ulje, sitno iseckan beli luk, so i biber. Dodajte svemu kozice i ostavite da odstoji par sati u frižideru. Izvaditi iz frižidera i peći na maslinovom...
Brusketi sa školjkama i pečurkamaBrusketi sa školjkama i pečurkamaIseckamo luk kozjak i sa školjkama se dinsta u maslinovom ulju oko 5 minuta. Prvo iseckamo beli luk i dinstamo u masti iz hleba, nakon toga stavljamo pečurke iseckane na kockice....
ZeljeZeljeTreba ga razlikovati od kozlaca (Arum maculatum L), koji je dosta koristan za zdravlje čoveka kao antiupalno i umirujuće sredstvo, ali ipak spada u otrovne biljke i koristi se samo lukovica....
PodbelPodbelPodbel se može sresti i sa drugim nazivima - konjski lopuh, kozja brada, konjsko kopito....
Babin ZubBabin ZubZrna neverovatno liče na kozje glave, pa se u nekim predelima ova biljka zove i - kozja glava. Babin zub cveta i daje plodove od jula do oktobra....
KlinavčeKlinavčeOva biljka je poznata kao slatki grahovac i slatki kozlinac. Koren ove biljke je vertikalan i ide duboko u zemlju. Stabiljka je ogolela, pa skoro i skroz gola....
Šta je to košer hrana?Šta je to košer hrana?
04. okt.
Toni Aleksov
Meso koje se dobija od krava, koza i ovaca jeste, a proizvodi od svinja, kamila, konja i zečeva ostaju izvan kategorije košer hrane. Pilići, ćurke, guske i patke su košer....
Orlovi noktiOrlovi noktiPoznati su još i kao kozja krv ili božje drvce. Više sorti se najčešće gaji za živu ogradu, ali ima i vrsta koje se mogu saditi da pokrivaju zemljište ili kao pojedinačni žbun....
Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?Koliko vremena je maslac dobar za upotrebu?
02. april
Toni Aleksov
Maslac se dobija i od mleka jakova, bivolica, koza i ovaca. Neki narodi imaju svoje sopstvene recepte za ukusan maslac....
MaslacMaslacU suštini, maslac se može napraviti i od mleka drugih sisara, kao na primer ovaca, koza, jaka ili bizona, ali je kravlji maslac najrasprostranjeniji....
Sve o kafi i kofeinu na jednom mestuSve o kafi i kofeinu na jednom mestuIstorijski podaci pokazuju da je kafu otkrio mnogo godina kasnije etiopski pastir koji je primetio dodatnu energiju koza koju im daje žvakanje plodova biljke....