Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kratki vodič za pravljenje kuvanog vinaSlatke note šumskog voća, pikantni začini i lakoća pažljivo pripremljenog kuvanog vina! Često povezano sa onim veselim periodom godine kada se radujete eksperimentisanju sa dubljim začinima i notama uz vaše najpoželjnije...
24. nov.
Kratka istorija musakeIzmeđu Bugara, Turaka, Grka, Rumuna i Srba oduvek se vodio spor oko ove tradicionalne gozbe u našim geografskim širinama....
12. maj
Ideje za sosove za ćufteTakođe predlažemo da pogledate ove ukusne predloge za:
- ćufte sa paradajz sosom;
- ćufte sa belim sosom;
- ćufte sa Bešamel sosom;...
02. feb.
Slatki sosovi - elegantan završetak vašeg dezertaMnoge prednosti slatkih sosova
Kupljeni sosovi (krem od jaja, čokoladni sos u tubi, voćni sosovi) u principu imaju preterano mnogo dodatog šećera....
29. mart
Kako se pravi baklava? (Vodič za početnike)Hajde da pogledamo kako se pravi lepa turska baklava prema savetima iskusnih domaćica.
Najvažnija tajna svih kolača je izbor odgovarajućeg brašna. Drugi trik su jaja - jedan sat pre upotrebe treba da sačekamo da se ugreju...
20. april
1
Kako se pravi gratin - vodič za početnikeDa bi složenac od povrća bio sočan, on se slaže u redove, svaki red se preliva sosom.
Makarone su takođe odgovarajuća osnova za složenac, a dodaci su prema ukusu....
24. mart
Kako se prave krofne - vodič za početnikeSpremanje krofni u domaćim uslovima je veoma jednostavno, ukoliko znate nekoliko tajni koje ćemo sada sa vama podeliti. Krofne - slatko pecivo od testa sa kvascem, pržene u mnogo masti. Testo sa kvascem ne sprema se brzo...
04. mart
Kako se pravi majonez - vodič za početnikeIzgleda da recepti za domaći majonez polako počinju da odlaze u zaborav, jer nam je mnogo lakše da ovaj proizvod gotov kupimo u prodavnici.
Ali koju god marku da preferiramo, čak i najhavljaniju, ona ne može da se poredi...
18. feb.
Kako smanjiti kalorije - vodič za večito gladneAko želimo da smršamo, moramo uneti manje kalorija nego što ih sagorevamo. Međutim, smanjenje količine hrane koju konzumiramo može biti veliki izazov, posebno u početku.
Mnogi ljudi koji žele da izgube težinu veruju da...
12. januar
Kako se prave burek paprike - vodič za početnikeBurek paprike su pravi klasik u bugarskoj nacionalnoj kuhinji. Ne postoji određeno vreme kada možete da ih jedete - to možete da radite za ručak, tako i u večernje vreme. Kada uzmemo u obzir i tako svima poznat obilni...
17. mart
Kako se pravi čorbast pasulj - vodič za početnikeJaka i hranjiva čorba od pasulja nije samo ukusno, nego i neverovatno zdravo glavno jelo.
Pasulj je bogat vitaminima, aminokiselinama i vlaknima, mikroelementima. A protein, koga ima velikoj količini, je deo...
06. mart
Kako se pravi škembe čorba - vodič za početnikeŠkembe čorba je vrsta supe koja je najčešća u balkanskoj kuhinji. Ova balkanska kuhinja obuhvata zemlje poput Bugarske, Makedonije, Turske, Rumunije i Srbije. Ovo su zemlje u kojima je škembe čorba jedna od omiljenih supa...
12. dec.
Jezik sa sosom i pečurkamaU odgovarajući tanjir stavite jezik, prelijte ga sosom, a odozgo poređajte pečurke i poslužite....
30. dec.
Bukovače sa sosom o pavlakeOperite bukovače i odsecite tvrdi donji deo stručka. Zagrejte maslac u posudi na ringli i dodajte struk majčine dušice.
Nakon minut dodajte isečene pečurke, promešajte i ostavit da se dinstaju nekoliko minuta.
Nakon...
21. april
Skuša sa sosom u rerniSkušu sa sosom u rerni pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova - skuša je pečena, sos se zgusne....
16. okt.
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeTeško da postoji osoba koja ne voli štrudle. To je jedan od najukusnijih svetski poznatih deserata. Ako ih volite ili pak ne, ako želite da ih napravite, ali ne znate kako, onda su sledeći redovi za vas.
Domovina ovog...
03. januar
Šta je to kratka kafa?To je tako, jer je kofein rastvorljiv u vodi i što više vode ima u kafi, to je više kofeina.
Tačni standardi o tome šta je kratka kafa, a šta duga kafa ne postoje, ali je praksa nametnula nekakve norme....
18. jun
Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnikeVurda (sitan sir) je interesantan i zanimljv proizvod koji se često koristi u različitim namazima, pecivima, salatama, pa čak i u slatkišima. Naravno, možete ga kupiti u gotovom obliku, ali mnogo prijatnije, a garantujemo...
16. april
Kako se prave šnicle u rerni - vodič za početnikeAko je za Amerikance šnicla simbol kulinarskih težnji kada je meso u pitanju, za nas je to svinjska šnicla. Pečena svinjetina na roštilju, u rerni, marinirana, sa dosta aromatičnih začina ili gotovo bez bilo kakvih začina...
01. april
Kanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosomKanelone punjene mlevenim mesom, paradajz sosom i bešamel sosom su gotove....
11. okt.
Kratko uputstvo za pripremanje savršene salateSalate ne smeju biti dosadne! Nedavni kulinarski eksperimenti u restoranima pokazuju da salate mogu biti zanimljive, ukusne i zdrave kada su pravilni sastojci zajedno iskombinovani. Salate napravljene kod kuće mogu isto...
31. maj
Komorač sa bešamel sosom i rerneOdozgo preijte preostalim bešamel sosom i obilno posipamo kačkavaljem (možete dodati i kašiku parmezana za miris i ukus razume se! ).
Pečemo na 200 stepeni dok se ne zapeče odozgo....
19. april
Pile sa bešamel sosom u đuvečariPrelijte sosom meso u đuvečarama. Zapecite u zagrejanoj rerni dok se ne dobije braonkasta preplanulost.
Pospite narendanim kačkavaljem pre kraja pečenja i dopecite dok se ne rastopi. Pre serviranja pospite peršunom....
25. dec.