Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je liči?Liči je egzotično voće, čija je domovina Kina, ali raste i na Tajlandu, u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i na Filipinima. Liči je maleno voće sa prijatnom roze bojom. Kora mu je hrapava i tanka, a ispod nje se nalazi ukusni...
14. april
Liči - super voće koje se bori sa apetitomLiči - ovaj malo, južno voće sa hrapavom korom i izraslinama u sredini je velika semenka. Kao i kod većine plodova jede se samo njegov mesnati deo, između kore i smenke u sredini.
On je široko rasprostranjen i koristi...
26. feb.
Kako se jede voće liči (Lychee)?Poslednjih godina se na tržištu masovnije pojavilo voće sa egzotičnim izgledom i imenom nepoznatim mnogima - liči.
Plodovi ličija rastu u grozdovima na drvetu visokom 10-30 metara. Biljka raste u jugoistočnoj Aziji,...
10. feb.
Sladoled od ličijaLiči se pasira, dodaje se voda i vanila. Pavlaka se umuti.
Odvojeno se umute žumanca sa šećerom i zagrevaju se na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne.
Nakon toga se meša dok se ne ohladi potpuno...
09. jul
Kako da osušimo jujubuJujuba ili još kineska urma je jedna od najkorisnijih voćki, ali malo nas zna o njenom korisnom daru prirodi. Jujuba se može sušiti tako da se njeni korisna svojstva povećaju.
Jujuba može dugo da ostane u svežem stanju...
25. feb.
Najpopularnije tropsko voćeNa svetu postoji velika raznovrsnost voća i povrća. Za neke od njih čak ni ne znamo da postoje, a ono koje smo probali je rasprostranjeno po celom svetu. Predlažemo vam neko tropsko voće koje uprkos tome što nije posebno...
18. jun
Neodoljiva jela sa slatkim krompiromSlatki krompir, nazvan još i batat, ne nalazi se među najkonzumiranijim namirnicama na našim prostorima.
Ali uprkos tome, tokom poslednjih godina, našao je mesto među tradicionalnim proizvodima kao što je pasulj, ...
30. mart
Orzo sa ćurećim batacimaRizoni ili orzo je sitna sušena testenina, liči na zrna pirinča. Prema italijanima liči na ječam i zato se tradicionalno zove orzo/orco (ječam). Može da se koristi za supe, sa bogatim paradajz sosom ili kao brža zamena za...
20. jul
Uvijena pogača sa maslacem i siromPrvo zamesimo testo od navedenih sastojaka. Ostavljamo da da lepo nadođe. Ako je toplo u prostoriji dovoljno je i pola sata.
Razvucite testo na četiri kore. Stavite papri za pečenje u pleh.
Stavite prvu koru, namažite...
23. sep.
Vegan sirove bombone od keksaIzmrvimo običan keks sitno - kao da liči na brašno.
U posudi pomešamo brašno od keksa sa medom i cimetom. Rukom gnječimo smesu da se ne stvore grudvice od meda.
Postepeno sipamo malo vode, zamesimo testo. Uvaljamo srednje...
18. januar
Korpice od hleba sa spanaćemSvaku krišku hleba tanko razvučemo i pravimo jedan prorez nožem da se napravi (gnezdo za mafin) kao kornet. Lagano prstima oblikujemo da liči na korpicu.
Pravimo nadev tako što izrendamo sir, dodajemo majonez, jaje, spanać...
11. januar
Avokado - ukusan lekTropsko voće avokado ne prisustvuje često na našoj trpezi, a trebalo bi.
Sličan kao kruška, ima ne samo odličan miris, nego je i besplatan doktor za organizam.
Da li znate koja su korisna svojstva avokada? Njegov...
06. sep.
Malidžano ili kako se pravi najukusniji balkanski namazMalidžano ili zeleni ajvar je tradicionalni balkanski namaz, koji po boji nekad liči i na pesto. Priprema se osnovno od pasiranog patlidžana, zelenih paprika, belog luka, suncokretovog ulja. Ime je dobio od italijanske...
14. januar
Voće i povrće sa najviše vitamina CVitamin C je vodorastvorljivi vitamin koji se sreće u mnogim namirnicama - posebno u voću i povrću. Poznato je da je moćan antioksidans, kao i da ima pozitivan efekat na zdravlje kože i imunološku funkciju. Takođe je...
27. nov.
KivanoKivano (Cucumis metuliferus) predstavlja voće jednogodišnje lijanaste biljke iz porodice tikvi koja dostiže do 3 metra. Kivano je nazivan još i afrička dinja. Rodna zemlja kivana je pustinja Kalahari u Africi, ali se kultiviše...
08. sep.
Domaći sladoled od kakaoaU posudi pomešamo mlekou u prahu sa kakaom i vanilom.
Posebno na pari rastopimo maslac i dodajemo vodu i šećer. Mešamo tečnost, dok se šečer ne rastopi.
Kad bude gotovo, pomešamo sve sastojke i posle blenderom ili mikserom...
26. jun
Vegan krem bruleOljuštimo banane i stavljamo ih u blender. Sameljemo ih na pire i nakon toga u njih dodajemo vanilu, skrob i prstohvat soli. Pasiramo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Sipamo smesu u posude, odgovarajuće za pečenje i pečemo...
31. januar
Top 5 najukusnijih uličnih hrana u TurskojTurska kuhinja je raznovrsna, apetitna i bogata začinima i ukusima. Razlog toga je što se u njoj prepliću kulinarske tradicije iz Azije i Evrope. Zato su mnoga jela, koja su karakteristična u turskoj dobro poznata i kod...
30. sep.
Najkorisnija hrana za plućaAko su vaša pluća zdrava, onda će i svaka ćelija u vašem telu biti zdrava. Funkcija naših pluća je da prima kiseonik i da filtrira toksine iz vazduha.
O zdravlju pluća najbolje se brinu zdrave navike poput nedostatka...
15. april
Čokoladni kolač sa mlevenim keksomIzmrvite keks (sa kakaom, obični i sa mrvicama čokolade) u prah i dodajte mu kapućino, prašak za pecivo, šećer, vanilu i brašno.
Dobro promešajte i dodajte sveže mleko.
Ponovo promešajte dok ne dobijete smesu koja liči...
08. jun
Kolači od kokosa sa ružinom vodomNamirnice umutite mikserom na najmanjoj brzini - prvo jaja i šećer, a zatim i ostale namirnice.
Oblikujte prema vašoj želji. Dobićete veoma čudnu smesu, koja ne liči na testo, ali nije ni mnogo lepljiva. Za oblikovanje...
09. mart
Litvanski hladni borščCveklu i krastavce izrendajte krupnije, stavite u odgovarajuću posudu ili šerpu.
Dodajte kefir, sitno iseckanu mirođiju, začinite po ukusu sa biberom i solju.
Ako je gusto možete razrediti sa mlekom ili mineralnom vodom...
19. jun
Pohovane kriškeU dubljoj posudi umutite kiselo mleko zajedno sa sodom da zapeni.
Kada je već penasto, dodajte brašno i jaja.
Sve ovo mešamo tako da se dobije testo.
Testo treba da liči na ono za kolač.
Stavite tiganj na šporet...
11. nov.
Uz maslinovo ulje želudac vam radi kao švajcarski satMaslinovo ulje je fantastično sredstvo za čišćenje jetre i žučnih puteva, tvrde ruski iscelitelji. Još od davnih vremena se zna za blagotvornu kombinaciju maslinovog ulja i limunovog soka.
Pije se jedan gutljaj maslinovog...
12. feb.
Punjene pečene pardajz-paprikeParadajz-paprike operite, izvadite unutrašnjost da liči da posudice. Poređajte u pleh i posolite unutra.
U posudi umutite jaja, dodajte mrvljeni sir, šunku, isečenu na kockice (ili drugu vrstu kobasice) i isečeni mesnati...
01. okt.