Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je liči?Šta je liči?
14. april
Liči je egzotično voće, čija je domovina Kina, ali raste i na Tajlandu, u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i na Filipinima. Liči je maleno voće sa prijatnom roze bojom. Kora mu je hrapava i tanka, a ispod nje se nalazi ukusni...
Liči - super voće koje se bori sa apetitomLiči - super voće koje se bori sa apetitom
26. feb.
Liči - ovaj malo, južno voće sa hrapavom korom i izraslinama u sredini je velika semenka. Kao i kod većine plodova jede se samo njegov mesnati deo, između kore i smenke u sredini. On je široko rasprostranjen i koristi...
Kako se jede voće liči (Lychee)?Kako se jede voće liči (Lychee)?
10. feb.
Poslednjih godina se na tržištu masovnije pojavilo voće sa egzotičnim izgledom i imenom nepoznatim mnogima - liči. Plodovi ličija rastu u grozdovima na drvetu visokom 10-30 metara. Biljka raste u jugoistočnoj Aziji,...
Sladoled od ličijaSladoled od ličija
09. jul
Liči se pasira, dodaje se voda i vanila. Pavlaka se umuti. Odvojeno se umute žumanca sa šećerom i zagrevaju se na pari 10 minuta, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Nakon toga se meša dok se ne ohladi potpuno...
Kako da osušimo jujubuKako da osušimo jujubu
25. feb.
Jujuba ili još kineska urma je jedna od najkorisnijih voćki, ali malo nas zna o njenom korisnom daru prirodi. Jujuba se može sušiti tako da se njeni korisna svojstva povećaju. Jujuba može dugo da ostane u svežem stanju...
Najpopularnije tropsko voćeNajpopularnije tropsko voće
18. jun
Na svetu postoji velika raznovrsnost voća i povrća. Za neke od njih čak ni ne znamo da postoje, a ono koje smo probali je rasprostranjeno po celom svetu. Predlažemo vam neko tropsko voće koje uprkos tome što nije posebno...
Neodoljiva jela sa slatkim krompiromNeodoljiva jela sa slatkim krompirom
30. mart
Slatki krompir, nazvan još i batat, ne nalazi se među najkonzumiranijim namirnicama na našim prostorima. Ali uprkos tome, tokom poslednjih godina, našao je mesto među tradicionalnim proizvodima kao što je pasulj, ...
Orzo sa ćurećim batacimaOrzo sa ćurećim batacima
20. jul
Rizoni ili orzo je sitna sušena testenina, liči na zrna pirinča. Prema italijanima liči na ječam i zato se tradicionalno zove orzo/orco (ječam). Može da se koristi za supe, sa bogatim paradajz sosom ili kao brža zamena za...
Uvijena pogača sa maslacem i siromUvijena pogača sa maslacem i sirom
23. sep.
Prvo zamesimo testo od navedenih sastojaka. Ostavljamo da da lepo nadođe. Ako je toplo u prostoriji dovoljno je i pola sata. Razvucite testo na četiri kore. Stavite papri za pečenje u pleh. Stavite prvu koru, namažite...
Vegan sirove bombone od keksaVegan sirove bombone od keksa
18. januar
Izmrvimo običan keks sitno - kao da liči na brašno. U posudi pomešamo brašno od keksa sa medom i cimetom. Rukom gnječimo smesu da se ne stvore grudvice od meda. Postepeno sipamo malo vode, zamesimo testo. Uvaljamo srednje...
Korpice od hleba sa spanaćemKorpice od hleba sa spanaćem
11. januar
Svaku krišku hleba tanko razvučemo i pravimo jedan prorez nožem da se napravi (gnezdo za mafin) kao kornet. Lagano prstima oblikujemo da liči na korpicu. Pravimo nadev tako što izrendamo sir, dodajemo majonez, jaje, spanać...
Avokado - ukusan lekAvokado - ukusan lek
06. sep.
Tropsko voće avokado ne prisustvuje često na našoj trpezi, a trebalo bi. Sličan kao kruška, ima ne samo odličan miris, nego je i besplatan doktor za organizam. Da li znate koja su korisna svojstva avokada? Njegov...
Malidžano ili kako se pravi najukusniji balkanski namazMalidžano ili kako se pravi najukusniji balkanski namaz
14. januar
Malidžano ili zeleni ajvar je tradicionalni balkanski namaz, koji po boji nekad liči i na pesto. Priprema se osnovno od pasiranog patlidžana, zelenih paprika, belog luka, suncokretovog ulja. Ime je dobio od italijanske...
Voće i povrće sa najviše vitamina CVoće i povrće sa najviše vitamina C
27. nov.
Vitamin C je vodorastvorljivi vitamin koji se sreće u mnogim namirnicama - posebno u voću i povrću. Poznato je da je moćan antioksidans, kao i da ima pozitivan efekat na zdravlje kože i imunološku funkciju. Takođe je...
KivanoKivano
08. sep.
Kivano (Cucumis metuliferus) predstavlja voće jednogodišnje lijanaste biljke iz porodice tikvi koja dostiže do 3 metra. Kivano je nazivan još i afrička dinja. Rodna zemlja kivana je pustinja Kalahari u Africi, ali se kultiviše...
Domaći sladoled od kakaoaDomaći sladoled od kakaoa
26. jun
U posudi pomešamo mlekou u prahu sa kakaom i vanilom. Posebno na pari rastopimo maslac i dodajemo vodu i šećer. Mešamo tečnost, dok se šečer ne rastopi. Kad bude gotovo, pomešamo sve sastojke i posle blenderom ili mikserom...
Vegan krem bruleVegan krem brule
31. januar
Oljuštimo banane i stavljamo ih u blender. Sameljemo ih na pire i nakon toga u njih dodajemo vanilu, skrob i prstohvat soli. Pasiramo dok ne dobijemo homogenu smesu. Sipamo smesu u posude, odgovarajuće za pečenje i pečemo...
Top 5 najukusnijih uličnih hrana u TurskojTop 5 najukusnijih uličnih hrana u Turskoj
30. sep.
Turska kuhinja je raznovrsna, apetitna i bogata začinima i ukusima. Razlog toga je što se u njoj prepliću kulinarske tradicije iz Azije i Evrope. Zato su mnoga jela, koja su karakteristična u turskoj dobro poznata i kod...
Najkorisnija hrana za plućaNajkorisnija hrana za pluća
15. april
Ako su vaša pluća zdrava, onda će i svaka ćelija u vašem telu biti zdrava. Funkcija naših pluća je da prima kiseonik i da filtrira toksine iz vazduha. O zdravlju pluća najbolje se brinu zdrave navike poput nedostatka...
Čokoladni kolač sa mlevenim keksomČokoladni kolač sa mlevenim keksom
08. jun
Izmrvite keks (sa kakaom, obični i sa mrvicama čokolade) u prah i dodajte mu kapućino, prašak za pecivo, šećer, vanilu i brašno. Dobro promešajte i dodajte sveže mleko. Ponovo promešajte dok ne dobijete smesu koja liči...
Kolači od kokosa sa ružinom vodomKolači od kokosa sa ružinom vodom
09. mart
Namirnice umutite mikserom na najmanjoj brzini - prvo jaja i šećer, a zatim i ostale namirnice. Oblikujte prema vašoj želji. Dobićete veoma čudnu smesu, koja ne liči na testo, ali nije ni mnogo lepljiva. Za oblikovanje...
Litvanski hladni borščLitvanski hladni boršč
19. jun
Cveklu i krastavce izrendajte krupnije, stavite u odgovarajuću posudu ili šerpu. Dodajte kefir, sitno iseckanu mirođiju, začinite po ukusu sa biberom i solju. Ako je gusto možete razrediti sa mlekom ili mineralnom vodom...
Pohovane kriškePohovane kriške
11. nov.
U dubljoj posudi umutite kiselo mleko zajedno sa sodom da zapeni. Kada je već penasto, dodajte brašno i jaja. Sve ovo mešamo tako da se dobije testo. Testo treba da liči na ono za kolač. Stavite tiganj na šporet...
Uz maslinovo ulje želudac vam radi kao švajcarski satUz maslinovo ulje želudac vam radi kao švajcarski sat
12. feb.
Maslinovo ulje je fantastično sredstvo za čišćenje jetre i žučnih puteva, tvrde ruski iscelitelji. Još od davnih vremena se zna za blagotvornu kombinaciju maslinovog ulja i limunovog soka. Pije se jedan gutljaj maslinovog...
Punjene pečene pardajz-paprikePunjene pečene pardajz-paprike
01. okt.
Paradajz-paprike operite, izvadite unutrašnjost da liči da posudice. Poređajte u pleh i posolite unutra. U posudi umutite jaja, dodajte mrvljeni sir, šunku, isečenu na kockice (ili drugu vrstu kobasice) i isečeni mesnati...