Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kiseljak, loboda i pirinač u rerniOperite povrće i pečurke i isecite ih. Ispržite ih i dodajte pirinač. Sipajte u pleh i dodajte 3 šolje vode.
Posolite i pecite dok pirinač ne upije vodu /da jelo ostane na masnoći/.
Umutite jaja, dodajte kiselo mleko...
12. avgust
Sarme od domaće lobodeOperite listove lobode i na svaki list stavite po malo nadeva i oblikujte sarme....
03. januar
Šarene sarmice od lobodePripremite lobodu tako što je za kratko blanširate u vreloj vodi. Pazite, listovi su veoma nežni, ne preterujte s blanširanjem da ih ne pocepate....
31. jul
Čorba od spanaća i lobodePosle dodajte paradajz, spanać i lobodu i kuvajte još 10-15 minuta.
Skinite sa vatre i začinite biberom, čubrom, peršunom i mirođijom....
03. jul
Čorba sa lobodomNa kraju začinite čorbu sa lobodom solju i biberom. Po želji možete da je zapržite jednim umućenim jajetom sa 2 kašike kiselog mleka....
29. maj
Prolećna kaša od lobode, blitve i kozjeg siraSavršeno operite listove lobode i blitve i veoma sitno ih iseckajte.
Ogulite beli luk i sremuš i sitno iseckajte....
27. maj
Raskošni đuveči od povrća sa lobodomKrompir ogulimo i isečemo na male kocke, šargarepe na polumesece, tikvice na četvrtine, a luk, paradajz, lobodu i spanać - sitno....
13. jun
Vegetarijanska čorba sa lobodom i kinoomSjajna, jednostavna i istovremeno neobična vegetarijanska čorba sa lobodom i kinoom!
Sjajnog ukusa!...
20. avgust
Boranija sa zeljem, lobodom i mladim lukomBoranija sa zeljem, lobodom i mladim lukom je gotova....
30. maj
Baštenska janija sa svežim graškom i lobodomIzuzetno jednostavna, brza i ukusna letnja baštenska janija sa svežim graškom i lobodom.
U šerpicu sipamo suncokretovo ulje (šarlan) i u njemu skuvamo 3 minute iseckani luk i šargarepu....
21. okt.
Prolećna supa sa lobodom, spanaćem i dženarikamaZelje i loboda se operu i očiste od žila. Mladi luk se opere i iseče na sitnp, nakon čega se prodinsta u malo masnoće i vode u šerpi u kojoj ćemo kuvati....
09. sep.
Ćuftice od krompira sa sitnim sirom i lobodomSveže ubrano zelenilo - lobodu, mirođiju i peršun, dobro operite i sitno iseckajte....
10. avgust
Krem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolomKada povrće polu omekša, dodajte blanširanu i iseckanu koprivu, oprane i iseckane listove lobode i začinite solju i muskatnim oraščićem. Ja i ovde stavljam malo Ras el Hanut (jedan prstohvat)....
01. jun
Bulama (belo slatko)Dodaje se kologram i po šećera i pola esencije od divlje lobode.
Smesa se kuva na jakoj vatri dok ne ostane na polovini....
13. jul
Korovi koji su dobri za konzumacijuLoboda. Listovi i semenke kako kultivisane, tako i divlje lobode su dobri za konzumaciju. Listovi su veoma zasitni, zato što sadrže proteine. Koriste se za supe, đuveče, salate, čak se fermentišu kao kupus....
16. okt.
Jagnjetina na jambolski načinDodajte iseckan spanać, lobodu, luk, peršun, nanu, ulje, alevu papiku, so po želji i 2 šoljice vode.
Poklopite šerpu i ostavite jelo da se kuva na veoma slaboj vatri oko 90 minuta....
16. maj
Kako da savijemo sarme?Sveži listovi vinove loze, kao i listovi zelja, loboda, cvekle, zelene salate se prelivaju vrelom posoljenom vodom.
Savijaju se lako....
06. mart
Upletena pitaBeremo svež zeleniš iz bašte kojeg ima u izobilju tokom proleća - spanać, kovrdžava salata, mirođija, peršun i loboda. Operemo ih lepo i sitno isečemo....
04. jun
BrašnjenikKod nas brašnjenik ima i drugi naziv - divlji spanać, divlja loboda, ciganski spanać.
Brašnjenik ima debeli koren, a visina stabiljke bude od 20 do 80 cmm koja je uspravna i prosta....
06. jul
Zlatne pržene špagete sa blitvom i tuštomUbrzo u njih dodajemo sve povrće, isečeno na srednje velike parčiće (spanać, blitvu, lobodu i štir, mogu i da se iskidaju). Poklapamo tiganj ili velikom poklopcem ili okruglom posudom....
25. sep.
Prolećna čorba od koprive sa kinoomOperemo temeljni i druge zelene sveže listove: mladi luk, belu lobodu, mišjakinju.
Sečemo ih na sitno i sipamo u šerpu u druge sastojke. Kuvamo dok povrće ne omekša....
31. januar
Kako da čuvamo zelje?Najlakši način da sačuvamo zelje, spanać, kiseljak, lobodu i sve druge zelene biljke za zimu je da ih čuvamo u zamrzivaču....
30. april
Prolećna pita sa zeljem i kačkavaljemU duboku posudu sipamo i mešamo sastojke za nadev od povrća: opranih i iseckanih 8-10 listova zelja, 1 bogatu šaku listova spanaća, 1 šaku listova lobode, 1 vezicu svežih strukova zvezdica, nekoliko listova zelene salate,...
28. avgust
Zelena pita sa bulguromSveže ubrani zeleni listovi iz bašte takođe mogu da budu po izboru, tako što su u ovom slučaju to tušt, loboda, blitva i mladi luk. Operemo ih, odvajamo njihove drške i sitno ih iseckamo....
03. feb.