Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kiseljak, loboda i pirinač u rerniKiseljak, loboda i pirinač u rerni
12. avgust
Operite povrće i pečurke i isecite ih. Ispržite ih i dodajte pirinač. Sipajte u pleh i dodajte 3 šolje vode. Posolite i pecite dok pirinač ne upije vodu /da jelo ostane na masnoći/. Umutite jaja, dodajte kiselo mleko...
Sarme od domaće lobodeSarme od domaće lobode
03. januar
Operite listove lobode i na svaki list stavite po malo nadeva i oblikujte sarme....
Šarene sarmice od lobodeŠarene sarmice od lobode
31. jul
Pripremite lobodu tako što je za kratko blanširate u vreloj vodi. Pazite, listovi su veoma nežni, ne preterujte s blanširanjem da ih ne pocepate....
Čorba od spanaća i lobodeČorba od spanaća i lobode
03. jul
Posle dodajte paradajz, spanać i lobodu i kuvajte još 10-15 minuta. Skinite sa vatre i začinite biberom, čubrom, peršunom i mirođijom....
Čorba sa lobodomČorba sa lobodom
29. maj
Na kraju začinite čorbu sa lobodom solju i biberom. Po želji možete da je zapržite jednim umućenim jajetom sa 2 kašike kiselog mleka....
Prolećna kaša od lobode, blitve i kozjeg siraProlećna kaša od lobode, blitve i kozjeg sira
27. maj
Savršeno operite listove lobode i blitve i veoma sitno ih iseckajte. Ogulite beli luk i sremuš i sitno iseckajte....
Prolećno jelo sa kiseljakom i lobodomProlećno jelo sa kiseljakom i lobodom
10. dec.
Prolećno jelo sa kiseljakom i lobodom je gotovo....
Raskošni đuveči od povrća sa lobodomRaskošni đuveči od povrća sa lobodom
13. jun
Krompir ogulimo i isečemo na male kocke, šargarepe na polumesece, tikvice na četvrtine, a luk, paradajz, lobodu i spanać - sitno....
Vegetarijanska čorba sa lobodom i kinoomVegetarijanska čorba sa lobodom i kinoom
20. avgust
Sjajna, jednostavna i istovremeno neobična vegetarijanska čorba sa lobodom i kinoom! Sjajnog ukusa!...
Boranija sa zeljem, lobodom i mladim lukomBoranija sa zeljem, lobodom i mladim lukom
30. maj
Boranija sa zeljem, lobodom i mladim lukom je gotova....
Baštenska janija sa svežim graškom i lobodomBaštenska janija sa svežim graškom i lobodom
21. okt.
Izuzetno jednostavna, brza i ukusna letnja baštenska janija sa svežim graškom i lobodom. U šerpicu sipamo suncokretovo ulje (šarlan) i u njemu skuvamo 3 minute iseckani luk i šargarepu....
Prolećna supa sa lobodom, spanaćem i dženarikamaProlećna supa sa lobodom, spanaćem i dženarikama
09. sep.
Zelje i loboda se operu i očiste od žila. Mladi luk se opere i iseče na sitnp, nakon čega se prodinsta u malo masnoće i vode u šerpi u kojoj ćemo kuvati....
Ćuftice od krompira sa sitnim sirom i lobodomĆuftice od krompira sa sitnim sirom i lobodom
10. avgust
Sveže ubrano zelenilo - lobodu, mirođiju i peršun, dobro operite i sitno iseckajte....
Krem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolomKrem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolom
01. jun
Kada povrće polu omekša, dodajte blanširanu i iseckanu koprivu, oprane i iseckane listove lobode i začinite solju i muskatnim oraščićem. Ja i ovde stavljam malo Ras el Hanut (jedan prstohvat)....
Bulama (belo slatko)Bulama (belo slatko)
13. jul
Dodaje se kologram i po šećera i pola esencije od divlje lobode. Smesa se kuva na jakoj vatri dok ne ostane na polovini....
Korovi koji su dobri za konzumacijuKorovi koji su dobri za konzumaciju
16. okt.
Loboda. Listovi i semenke kako kultivisane, tako i divlje lobode su dobri za konzumaciju. Listovi su veoma zasitni, zato što sadrže proteine. Koriste se za supe, đuveče, salate, čak se fermentišu kao kupus....
Jagnjetina na jambolski načinJagnjetina na jambolski način
16. maj
Dodajte iseckan spanać, lobodu, luk, peršun, nanu, ulje, alevu papiku, so po želji i 2 šoljice vode. Poklopite šerpu i ostavite jelo da se kuva na veoma slaboj vatri oko 90 minuta....
Kako da savijemo sarme?Kako da savijemo sarme?
06. mart
Sveži listovi vinove loze, kao i listovi zelja, loboda, cvekle, zelene salate se prelivaju vrelom posoljenom vodom. Savijaju se lako....
Upletena pitaUpletena pita
04. jun
Beremo svež zeleniš iz bašte kojeg ima u izobilju tokom proleća - spanać, kovrdžava salata, mirođija, peršun i loboda. Operemo ih lepo i sitno isečemo....
BrašnjenikBrašnjenik
06. jul
Kod nas brašnjenik ima i drugi naziv - divlji spanać, divlja loboda, ciganski spanać. Brašnjenik ima debeli koren, a visina stabiljke bude od 20 do 80 cmm koja je uspravna i prosta....
Zlatne pržene špagete sa blitvom i tuštomZlatne pržene špagete sa blitvom i tuštom
25. sep.
Ubrzo u njih dodajemo sve povrće, isečeno na srednje velike parčiće (spanać, blitvu, lobodu i štir, mogu i da se iskidaju). Poklapamo tiganj ili velikom poklopcem ili okruglom posudom....
Prolećna čorba od koprive sa kinoomProlećna čorba od koprive sa kinoom
31. januar
Operemo temeljni i druge zelene sveže listove: mladi luk, belu lobodu, mišjakinju. Sečemo ih na sitno i sipamo u šerpu u druge sastojke. Kuvamo dok povrće ne omekša....
Kako da čuvamo zelje?Kako da čuvamo zelje?
30. april
Najlakši način da sačuvamo zelje, spanać, kiseljak, lobodu i sve druge zelene biljke za zimu je da ih čuvamo u zamrzivaču....
Prolećna pita sa zeljem i kačkavaljemProlećna pita sa zeljem i kačkavaljem
28. avgust
U duboku posudu sipamo i mešamo sastojke za nadev od povrća: opranih i iseckanih 8-10 listova zelja, 1 bogatu šaku listova spanaća, 1 šaku listova lobode, 1 vezicu svežih strukova zvezdica, nekoliko listova zelene salate,...
Zelena pita sa bulguromZelena pita sa bulgurom
03. feb.
Sveže ubrani zeleni listovi iz bašte takođe mogu da budu po izboru, tako što su u ovom slučaju to tušt, loboda, blitva i mladi luk. Operemo ih, odvajamo njihove drške i sitno ih iseckamo....