Luk

Luk

0

Luk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine. Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura...

1
Mladi Luk

Mladi Luk

25.09.2017

Svako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim...

Beli luk

Beli luk

24.04.2017

Beli luk iz porodice Alliaceae, rođak omiljenom nam luku i praziluku, koji je veoma aromatičan i zdrav. Beli luk se satoji iz glavice, tzv. lukovice, koju čine manji čenovi. Kao i čenovi, tako je i lukovica...

Pohovani luk

Pohovani luk

16.03.2017

Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje...

Pečeni luk

Pečeni luk

24.03.2017

Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....

Karamelizovan luk

Karamelizovan luk

29.05.2017

Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte. Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople...

Bugarski luk

Bugarski luk

05.05.2017

Bugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i...

Pečeni luk sa slaninom

Pečeni luk sa slaninom

16.03.2017

Luk očistimo, male i srednje glavice ostavljamo cele, a veće presečemo na pola. Stavljamo ga u vatrostalnu posudu i posipamo sitno iseckanom slaninom. Prelivamo maslinovim uljem i sipamo malo vode. Pečemo u rerni na 220 stepeni, dok luk ne dobije braon boju....

Hrskavi prženi luk

Hrskavi prženi luk

19.12.2017

U posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove. Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna zlatasta boja. Ocedite ga na kuhinjskom ubrusu i servirajte odmah kao garnirung ili predjelo....

Pečeni luk u foliji

Pečeni luk u foliji

29.06.2018

origana. Alimunijumsku foliju savijte u paketić i tako upakovan luk stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Servirajte kao prilog glavnom jelu sa mesom ili ribom. Prijatno!...

Kako se karamelizira luk?

Kako se karamelizira luk?

04.05.2018

Karamelizovani luk dodaje dubok, bogat i sladak ukus skoro u svaki tanjir pripremljenog jela. I pored toga što ova proces oduzima malo više vremena, rezultat je svakako vredan. Luk je prirodno sladak, a karamelizovanje...

Divlji luk - Sremuš

Divlji luk - Sremuš

31.05.2017

Divlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Naziva se medveđi luk, jer po narodnom verovanju su ga medvedi jeli tokom zimskog sna, da...