Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Mladi LukSvako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
25. sep.
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Bugarski lukBugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i ima...
05. maj
Luk punjen mesomOdsecite gornji deo glavice luka i pažljivo sklonite deo unutrašnjosti. Dinstajte luk malo u posoljenoj vodi, ocedite i ostavite sa strane.
Isecite na sitno izdubljeni deo i dodajte ulje. Dodajte mleveno meso i slaninu...
13. mart
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj
Prženi beli lukUzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj...
12. mart
Pečeni celi lukOgulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta.
Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
13. januar
Kiseli marinirani lukOljuštite luk.
U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
16. januar
Luk punjen parmezanomLuk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje.
Dobijenom smesom napunite glavice...
04. april
Luk punjen mocarelomOljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu.
Mocarelu isecite na lente, široke...
23. mart
Punjeni posni lukOljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj.
Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
24. mart
Karamelizovani crveni lukLuk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice.
U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk.
Dodaju se so i majčina dušica.
Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
01. januar
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Ukiseljeni beli lukOdaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom.
Poređajte beli luk u teglice, a po...
12. avgust
Hrskavi prženi lukU posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove.
Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
19. dec.
Karamelizovani luk na maslacuCrni luk sitno iseckajte i prodinstajte na maslacu u tiganju sa nelepljivim dnom.
Malo posolimo i kad porumeni, kratko dodamo šećer da ne zagori /dok luk ne dobije blagu boju/.
Dodamo još malo soli po ukusu.
Karamelizovani...
11. jul
Marinirani kiseli beli lukSo i šećer se stavljaju na dno tegle.
Beli luk se očisti, opere i stavlja se u kipuću vodu da se blanšira oko 5 minuta. Nakon toga se ohladi pod tekućom hladnom vodom.
Po želji se razdvaja na čenove ili čak može da...
28. januar
Pečeni luk u folijiGlavice luka oljuštie od spoljašnjih ljuspi, unutrašnje ostavite. Operite hladnom vodom i svaku glavicu stavite na list aluminijumske folije.
Svaku glavicu isecite na 4 dela, nemojte ići do kraja. Nakon toga napravite...
29. jun
Zapečeni luk sa nadevomOčistimo luk i pažljivo izvadimol unutrašnjost, sredinu luk sitno iseckamo i pomešamo sa izmrvljenim hlebom, jajetom i rendanim kačkavaljem, mlevenim mesom, začinima i dimljenim fileom.
Napunimo smesom unutrašnjost luka...
19. jun
Pohovani luk sa mlekomLuk oljuštiti, oprati i iseći na kolutove, pa odvojiti"prstenove". Prašak za pecivo sjediniti sa brašnom, dodati so, izmešati, pa "prstenove" luka uvaljati u njih.
Jaja i mleko razmutiti ručnom žicom za mućenje, zatim...
22. jul
Luk punjen posnim nadevomOčistite luk od ljuski. Tankim nožem ili kašičicom izdubite unutrašnjost. Blanširajte luk spuštajući ga u šerpu sa vrelom vodom na oko 5 minuta. Pomoću rešetkaste kašike ga izvadite.
Šaragepa se oljušti, narenda se i zaprži...
28. mart
Pohovani luk sa prezlomLuk narežite na ploške 1/2 cm i odvojite na kolutiće. U velikoj posudi promešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, i biber, beli luk u prahu, so. Postepeno dodajte vodu i umutite dok ne postane glatka i gusta....
25. januar