Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je melasa?Šta je melasa?
04. dec.
Možete melasu koristiti i u marinadama za pečenje mesa. Melasa sarži i niz zdravih sastojaka....
Kolači sa melasomKolači sa melasom
27. sep.
Kolači sa melasom su gotovi....
Zelena salata u arapskom stiluZelena salata u arapskom stilu
16. mart
Posipamo sa nekoliko kapi melase. Savet: Ona je poznata još kao sirće od nara i sirup od nara. Melasa je gusta, kisela i aromatična....
Smeđi ŠećerSmeđi Šećer
31. jul
Sastav smeđeg šećera Boja smeđeg šećera je zbog melase koja se dobija u procesu prerade šećera. Melasa je sladak, gust i tamnobraon proizvod koji se dobija tokom procesa kristalizacije....
BakardiBakardi
28. sep.
Prema svojoj konzistetnciji, melasa veoma podseća na med, ali je dosta tamnija. Melasi se dodaje voda i potkvasa, pa je sledeća etapa fermentacija. Ovaj proces melasu pretvara u alkohol....
Sve o smeđem šećeru MuskovadoSve o smeđem šećeru Muskovado
06. avgust
Šta predstavlja šećer Muskovado Prosto rečeno, to je jedan nerafinisani šećer od trske, kod kog se melasa ne uklanja. Obično se on označava kao svetao (sa manje melase) ili taman (u obrnutoj varijanti)....
O smeđem šećeruO smeđem šećeru
19. mart
Smeđi šećer je šećer koji nije prečišćen od melase. Melasa je korisna, zato što sadrži mnogo mikroelemenata - kalijum, kalcijum, gvožđe i mnoge druge....
Kako se pravi sveži kvasac?Kako se pravi sveži kvasac?
29. april
Ove kolonije veštački stvorenih gljivica se razmnožavaju u tečnoj hranjljivoj sredini - melasi. Melasa se razređuje vodom, zatim se obrađuje uz pomoć hlornog kreča, sumporna kiselina i dr....
Šta je crni rum?Šta je crni rum?
15. feb.
Zanimljivo je da se ne pravi od šećerne trske kao svetli tipovi, već od same melase, koja je tamne boje i ostavlja tragove karamela....
Razlike između smeđeg šećera Demerara, Turbinado i MuskovadoRazlike između smeđeg šećera Demerara, Turbinado i Muskovado
10. jun
Ova razlika u boji nastaje usled različite količine melase u konačnom proizvodu. Nerafinisani šećer od trske ili repe najčešće se smatra smeđim....
Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotrebaSmeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba
03. nov.
Ovo je smeđi šećer, koji je prirodan, nije izbeljen i iz njega nije uklonjena melasa u šećernoj trsci....
Šećer DemeraraŠećer Demerara
09. jun
Obično, što je tamnija boja Demerare, to je veća količina melase i minerala u njoj....
ŠećerŠećer
23. avgust
Prema sadržaju sirupa melase u krajnjeg proizvodu, šećer se deli na svetlosmeđi - ima u sebi manje količine melase i tamnosmeđi - sadrži više melase....
Dijetalna salata sa grejpfrutom, avokadom, narom i orašastim plodovimaDijetalna salata sa grejpfrutom, avokadom, narom i orašastim plodovima
11. jul
Posipajte sveže mlevenim melanž biberom....
Kako se pravi kvasac za hleb?Kako se pravi kvasac za hleb?
07. maj
Koncetrovane kvasne gljivice vrste Saccharomyces cerevisiae se stavljaju u melasu koja je rezređena vodom. Zbog visoke kiselosti melase, dodaju se hlorni kreč i supmorna kiselina....
Šećerna trskaŠećerna trska
11. okt.
Tamna melasa koja se dobija preradom šećerne trske jedan je od najcenjenijih zaslađivača. Može potpuno da zameni šećer. Razređena s vodom melasa je hranljiv i za varenje koristan napitak....
Muhamara - arapski namaz sa pečenim paprikama i orasimaMuhamara - arapski namaz sa pečenim paprikama i orasima
12. maj
1
Stave se oguljeni čenovi belog luka, melasa od nara, isceđeni hidrirani orasi, suva ljuta papričica i začini. Može da se doda i malo soli....
Šta je to nutritivni kvasac?Šta je to nutritivni kvasac?
11. maj
To je zapravo neaktivni oblik kvasca, napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Ne raste poput aktivnih sorti kao što su pekarski ili pivski kvasac....
Originalni đevrek sa prelivom od suvog grožđaOriginalni đevrek sa prelivom od suvog grožđa
28. maj
Melasse u koju se uranja testo je presudna za originalni ukus. Najjednostavnija za pripremu je melasse od suvog grožđa. Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da nadođe....
Pileće vreteno sa sitnim sirom i pečurkamaPileće vreteno sa sitnim sirom i pečurkama
26. jun
Zatim na njih rasporedite smesu jogurta i melase - 1 šolja je ukupna mešavina jogurta i melase za gornji deo pilećeg belog mesa....
Domaći rumDomaći rum
17. okt.
A da bi od zlatnog ruma dobili crni rum, samo treba dodati malo melase i da ostavite rum da odleži još malo....
Namirnice koje su prava šećerna bombaNamirnice koje su prava šećerna bomba
06. april
Med, melasa, javorov sirup i zaslađeni napici - 100% rafinisanog šećera Bezalkoholni napici - 95% rafinisanog šećera; Bombone, nugat - 93% rafinisanog šećera; Sušeno voće - 81% rafinisanog šećera...
Čokoladni tartuf sa ljutim kajenskim biberomČokoladni tartuf sa ljutim kajenskim biberom
07. april
Melasa ne bi trebalo da se izostavi, ona je sa izuzetnim ukusom zagorelog šećera, mirisom čokolade, a takođe i mirosm lepe kafe. Za mrvice sam koristila keksiće sa kakaom....
Veganski čokoladni fadžVeganski čokoladni fadž
23. dec.
Dodati suvo grožđe, suve smokve, 4 kašike kakaoa, crnu melasu, cimet i javorov sirup (4 kašike). Dobro sve izblendati pa dobijenu masu preručiti u pravougaonu tepsiju. Staviti u frižider da se stegne....
Božićni keks sa đumbiromBožićni keks sa đumbirom
03. maj
Promešajte i dodajte jaje sa melasom. Promešajte sve dok se ne dobije glatka homogena smesa. Ostavite smesu 20 minuta u frižideru da lakše radite. Oblikujte keks....