Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je sirova riba bezbedna?Da li je sirova riba bezbedna?
26. maj
Da bismo razumeli da li je suši bezbedan, moramo da budemo svesni da li konzumacija sirove ribe sama po sebi predstavlja rizik. Bilo da je sirova ili marinirana, sirova riba nosi rizik od bakterijske kontaminacije....
Kako se priprema heljdaKako se priprema heljda
07. mart
Pripremite sebi brašno od heljde koje se koristi za hleb i kolače. Vrlo je lako, samo sameljite heljdu u mlinu za kafu....
Može li se jesti sirova cvekla?Može li se jesti sirova cvekla?
30. januar
Mnogi ljudi se pitaju da li je moguće jesti sirovu cveklu....
Heljda sa mlekomHeljda sa mlekom
04. sep.
Heljdu prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji dok lepo ne nabubri. Potom gotovu kašu pomešajte sa toplim svežim mlekom u kome ste prethodno rastvorili šećer/med i po želji malo cimeta....
Heljda sa brokolijemHeljda sa brokolijem
03. okt.
Dodaje se brokoli i kuva se dok ne počne da omekšava. Tada se dodaje oprana heljda. Ako je potrebno dodaje se još soli. Kada je heljda skuvana, dodaju se masline i usitnjeni peršun....
Heljda sa pečurkamaHeljda sa pečurkama
19. april
Operite heljdu i stavite je u 500 ml vode da provri, pri čemu blago posolite. Ostavite da se krčka na tihoj vatri 20 minuta. U isto vreme odvojeno u ulju zapržite iseckane na sitno luk i praziluk....
Heljda sa povrćemHeljda sa povrćem
09. jun
Heljda se opere i kada je povrće omekšalo, posuda se vadi iz rerne i dodaje se heljda. Meša se i dobro je da se doda još soli i zbog heljde. Vraća se nazad u rernu na oko 10 minuta, ili dok se ne upije sva voda....
Heljda sa karijemHeljda sa karijem
18. okt.
Nakon toga stavite heljdu, pa i nju propržite 2-3 minuta. Sipajte vodu, dodajte začine i kuvajte sve zajedno oko 20 minuta....
Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?
06. mart
Tokom poslednjih godina je voda sa limunom postala mnogo više od običnog napitka. Čak nas i razne filmske zvezde uveravaju da je istinita činjenica da voda sa limunom pomaže u mršavljenju. Veliki broj žena je probalo...
Da li se deblja od pirinča?Da li se deblja od pirinča?
21. dec.
Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
Da li nas može otrovati kombinacija ribe i mlekaDa li nas može otrovati kombinacija ribe i mleka
26. feb.
Da li kombinacija ribe i mleka može biti opasna za konzumaciju ili je to smao jedan zastareli mit? Konzumacija ove dve namrinice je sporna, budući da se veliki broj ljudi žalio na želudačne probleme, nakon što su ovu kombinaciju...
Koliko često je dobro da se jede meso?Koliko često je dobro da se jede meso?
05. avgust
Mnogi od nas smatraju da vegetarijanci imaju izuzetno uravnoteženu ličnost i da žive mnogo zdravije od ljudi koji jedu meso. Da li je to zaista istina? Ljudi postaju vegetarijanci iz različitih razloga. Neki, naročito...
Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?Da li može da se jede čokolada tokom trudnoće?
23. maj
Najčešće, želja da se jede čokolada tokom trudnoće pojavljuje se u poslednjem tromesečju, što je povezano sa brzim zamorom. Telu je potrebna dodatna energija koju čokolada može da obezbedi. Ali možete li je jesti, a da...
Šarena heljda sa povrćemŠarena heljda sa povrćem
13. jun
Heljda se dobro opere nekoliko puta. Stavlja se u vatrostalnu činiju i zaliva se vrelom vodom dva prsta iznad količine heljde. Zatvara se poklopcem i ostavlja se da odstoji jedno 6-8 sati....
Heljda sa skušom eskabešHeljda sa skušom eskabeš
23. jun
Čekamo da se potpuno ohladi i stavljamo u frižidera na 24 sata. 4. Spremni smo da spremimo naše jelo. Za njega skuvamo heljdu u odnosu 1:2-2, 5 u blago posoljenoj vodi....
Zašto da jedemo sirova jaja?Zašto da jedemo sirova jaja?
18. mart
Obično prilikom konzumacije sirovih jaja svaka mogućnost alergije nestaje. Redovna konzumacija sirovih jaja će učiniti čda za vaše celokupno zdravlje....
HeljdaHeljda
28. avgust
Postoji nekoliko vrsta heljde: višegodišnja heljda (Fagopyrum cymosum), obična heljda (Fagopyrum esculentum) i tatarska heljda (Fagopyrum tartaricum)....
Doručak heljda sa ovsenim pahuljicamaDoručak heljda sa ovsenim pahuljicama
03. dec.
Prvo se kuva heljda, dodaju se ovsene pahuljice. Jelo se sklanja sa vatre kad je gotovo. Posipa se istucanim orasima i začinjava se šećerom. Idealan zdrav doručak za decu i odrasle....
Heljda sa povrćem i karijemHeljda sa povrćem i karijem
28. dec.
Prelijte heljdu vrelom vodom. Ostavite je da nabubri. Gotovu heljdu ocedite i isplaknite hladnom vodom. Posolite je. Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi za prženje....
Heljda sa kukuruzom i graškomHeljda sa kukuruzom i graškom
06. januar
Dobro očistimo heljdu. Nakon što je očistimo, operemo heljdu dobro mlakom vodom. /Ja stavljam u veliku cediljku i peremo tekućom vodom oko 1-2 minuta, mešamo rukom da se dobro ispere dobro/....
Da li se goji od fruktoze u voću?Da li se goji od fruktoze u voću?
30. jun
Voće je oduvek smatrano za jedan od važnijih elemenata koji su obavezni ako se zdravo hranite. Mnogi ljudi koji su na dijeti se pitaju da li im fruktoza iz voća smeta da smršaju, posebno ako ih jedu samo pre spavanja....
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jedeTrikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jede
11. okt.
Pošto je struktura pasulja komplikovana, on ne trpi stvari kao što su paradaj, ulje (zato se stavlja ored kraj), zaprške, ne kombinuje se sa mesom, sirom, hlebom....
Heljda sa pečurkama, lukom i šargarepomHeljda sa pečurkama, lukom i šargarepom
12. nov.
Ostavite heljdu sa povrćem da se dinsta 15-20 minuta na srednjoj ringli. Kada je heljda sa pečurkama, lukom i šargarepom gotova pospite je zelenim začinima po vašem ukusu. Prijatno!...
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca. Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
Da li se heljda potapa u vodu?Da li se heljda potapa u vodu?
24. maj
U mnogo dijeta, heljda se upotrebljava kao hrana za mršavljenje. Heljda se potapa u vodu uveče - 1 šolja heljde u 2 šolje vode....