Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Može li da se zamrzne kiseli kupus?Može li da se zamrzne kiseli kupus?
16. mart
Dobro je da ga nasečete ili da pripremite sarme i da ga onda zamrznete. Nakon toga ga stavite u malim količinama u odgovarajuće plastične kese ili posude, za jedno kuvanje....
Cvekla u teglamaCvekla u teglama
30. januar
Cele cvekle (sa korom) skuvati ali tako da ne budu previše meke (kad voda provri, kuvati još 20-tak minuta). Ostaviti da se ohladi....
Cvekla u tegliCvekla u tegli
10. okt.
Cvekla u tegli se čuva na hladnom mestu....
Cvekla u rerniCvekla u rerni
11. april
Pecite sat i po i proverite čačkalicom ili drugim oštrim predmetom da li je cvekla omekšala i da li je gotovoa. Ako čačkalica ulazi sa lakoćom onda je potpuno gotovo. Ostavite blago da se ohladi i odvijte foliju....
Može li se jesti sirova cvekla?Može li se jesti sirova cvekla?
30. januar
Može se konzumirati sirova u obliku ukusne salate od cvekle ili u obliku soka od cvekle. U sirovom obliku, cvekla ima specifičan zemljani ukus koji odbija mnoge ljude....
Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?Da li je mit ili istina da se može smršati kada ujutru pijete vodu sa limunom?
06. mart
Tokom poslednjih godina je voda sa limunom postala mnogo više od običnog napitka. Čak nas i razne filmske zvezde uveravaju da je istinita činjenica da voda sa limunom pomaže u mršavljenju. Veliki broj žena je probalo...
Da li se deblja od pirinča?Da li se deblja od pirinča?
21. dec.
Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
Da li nas može otrovati kombinacija ribe i mlekaDa li nas može otrovati kombinacija ribe i mleka
26. feb.
Da li kombinacija ribe i mleka može biti opasna za konzumaciju ili je to smao jedan zastareli mit? Konzumacija ove dve namrinice je sporna, budući da se veliki broj ljudi žalio na želudačne probleme, nakon što su ovu kombinaciju...
Marinirana crvena cvekla u teglamaMarinirana crvena cvekla u teglama
30. jul
Kuvajte koliko da se šećer i so rastope, ostavite da se ohladi i prelijte kuvanu cveklu u teglama, odozgo pokrijte grančicama mirođije i čenovima belog luka....
Marinirana cvekla za zimuMarinirana cvekla za zimu
26. sep.
Ostavite tako dok se potpuno ne ohlade i čuvajte na hladnom mestu! Može se koristiti za salate, garnirung i druga jela! Marinirana cvekla za zimu je spremna....
Cvekla sa mladim lukomCvekla sa mladim lukom
06. januar
Cvekla se opere i skuva. Oljušti se i samelje/narenda. Dodaju se sitno isečen luk, peršun i mirođija, ulje, rastvoreno sirće, šećer i so. Smesa se promeša....
Zapečena cvekla sa pavlakomZapečena cvekla sa pavlakom
03. jun
Skuvajte cveklu da omekša. Oljuštite je i isecite na kolutove. Crni luk očistite i nasecite na sitno. Dinstajte ga u maslacu, ali samo da dobije prozračnu boju. Nemojte ga prepržiti....
Da li se goji od fruktoze u voću?Da li se goji od fruktoze u voću?
30. jun
Voće je oduvek smatrano za jedan od važnijih elemenata koji su obavezni ako se zdravo hranite. Mnogi ljudi koji su na dijeti se pitaju da li im fruktoza iz voća smeta da smršaju, posebno ako ih jedu samo pre spavanja....
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Kako se pravi margarin i da li je koristan?
28. januar
Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca. Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
Kako da zamrznemo kukuruz?Kako da zamrznemo kukuruz?
20. dec.
Zadržaće svoj ukus kada se zamrzne. Kukuruz šećerac je veoma pogodan za zamrzavanje....
Koja se ishrana može nazvlati lekovitom?Koja se ishrana može nazvlati lekovitom?
23. januar
Svaki proces koji izaziva bolest koja se razvija u ljudskom telu je uzrok za gubitak vrednih aminokiselina, vitamina, minerala, masnih kiselina i drugih hranljivih materija. U nekim slučajevima dovodi i do nedostatka enzima...
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakDa li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomak
05. april
Maslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici. Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
Zapečena cvekla iz rerne sa siromZapečena cvekla iz rerne sa sirom
08. feb.
Cveklu oprati i staviti sa strane da se osuši. Kad je suva, svaku cveklu posebno zavijte u alu foliju. Uvijene cvekle poredajte na žicu iz rerne ili na pleh. Uključiti rernu na 180 stepeni i peći 60 min....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Koje čajeve može da pije trudnicaKoje čajeve može da pije trudnica
05. nov.
Ispijanje čaja, kao i kafe, je navika koju žene ne prekidaju tokom trudnoće. Čaj je odličan napitak koji sadrži polifenole koji štite srce, kao i druge hranljive materije za jačanje imuniteta, uključujući antioksidante...
Voće koje može da izazove alergijeVoće koje može da izazove alergije
04. april
Alergija predstavlja povećanu osetljivost organizma na određene materije. Kod alergijske reakcije imuni sistem preterano reaguje na razne alergene. Danas su alergije veoma česte. Alergija na određene namirnice se...
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodaje
30. januar
Parafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus. To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
CveklaCvekla
21. avgust
Sve glavice cvekle ostavite na mesto gde ima više strujanja vazduha, kako bi se cvekle osušile. Dok se cvekla ne osuši, ona ne sme da bude izložena direktnim sunčevim zracima....
Kako da kuvamo zamrznute školjke?Kako da kuvamo zamrznute školjke?
05. feb.
Prvo i najvažnije što treba da znate kada kupujete zamrznute školjke jeste da izaberete one kvalitetne, pripremljene za čuvanje na najpravilniji način....