Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Far breton sa sušenim borovnicama i nektarinamaKlasičan francuski kolač, nazvan far breton se sprema sa sušenim šljivama....
11. avgust
Kolač Far BretonJaja i šećer umutite lagano žicom. Dodajte mleko, vanilu i so. U porcijama dodajte brašno. Mešajte žicom. Smesu ostavite u frižideru najmanje na 3 sata.
Vodu, šljive i suvo grožđe ubacite u šerpu i kuvajte ih 10 minuta...
14. dec.
Far Breton - Kolač iz BretanjeAutentični recept za Far Bretan datira iz 18. veka. Istorija kaže da potiče iz zapadne Bretanje. Ovo je tradicionalni desert ovog regiona, a kasnije i cele Francuske....
16. april
Izgubite deset kilograma uz francusku dijetuFrancuska dijeta u poslednje vreme sve više dobija na popularnosti, jer za dve nedelje možete postići neverovatan rezultat – smršati za osam do deset kilograma!...
18. dec.
Čokoladni deserti sa kikiriki puterom - VeganPripremite silikonske čašice za mafine. Usitnite čokoladu i stavite u termootpornu posudu, dodajte polovicu kokosovog ulja.
Stavite posudu iznad lonca s kipućom vodom. Čokoladu potpuno otopite, isključite vatru, ostavite...
26. januar
Nepoznati švajcarski sireviOsim popularnih u celom svetu sireva kao što su Ementaler i Grier, ima i drugih prefinjenih i ukusnih sireva koji se proizvode u Švajcarskoj.
Sir Sbrinz se smatra analogom italijanskog parmezana. Prema Švajcarcima,...
10. feb.
Nepoznati arapski začiniOsim ovih svetski popularnih začina koji daju nezaboravnu uspomenu ukusa Arabije, ima i drugih koji su danas relativno nepoznati na Zapadu....
04. januar
Nepoznati začin ŠejbaEvo jedan netradicionalni ukus sa ovim nepoznatim začinom:
Pečena goveđa kratka rebra sa kafom i jabukama
2 kg goveđih rebara, sa kosti
1 kašičica soli
3 kašičice mešavine začina Šejba /Sheva/
2 supene kašike biljnog...
03. nov.
Najskuplji francuski sireviSvaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
07. jul
Najpopularniji francuski sireviBofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
18. januar
Osnovni francuski soseviEvo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume.
Sos Bešamel
Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
14. dec.
Lagani turski desertiJedan od najlakših za pripremu, a istovremeno i ukusnih turskih dezerta je takozvani sutlijaš. Za njegovu pripremu su neophodni 2, 5 litra svežeg mleka, 100 grama pirinča, 200 grama šećera u prahu, 50 grama skroba,...
05. maj
Omiljeni deserti ItalijanaNije nepoznata ni činjenica da su deserti Italijana takođe pokorili ceo svet svojim neponovljivim kvalitetom....
06. nov.
Tajna francuskih palačinkiFrancuska je u tom smislu gastronomski etalon. Tamo se palačinke nude najviše slatke i fine kao čipka.
Pri pripremi palačinki prva važna stvar je priprema testa....
28. mart
Vrste francuskih sirevaU Francuskoj se proizvodi čuveni sir Bri.
Francuski sirevi imaju dupli ili trostruki procenat masti. Dupli procenat masti je 60 posto, a za trostruki se smatra da je iznad 70 posto....
08. jul
Francuski majonezFrancuski majonez zatvorite poklopcem i ostavite nekoliko sati u frižideru....
10. april
Francuski bagetiKvasac i šećer rastvorite u 300 ml mlake vode. Smesu ostavite na toplom da nadođe. Nakon što počne da se stvara pena dodajte izgnječenu tabletu vitamina C.
Brašno prosejte sa solju. Dodajte smesu sa kvacem i zamesite meko...
09. sep.
1
Francuski hlebKvasac se rastvara u vodi i mleku. Dodaje se ulje. Brašno se proseva sa solju i šećerom.
Sve se pomeša i mesi se testo. Ono treba da odstoji 20 minuta. Rasporedi se na lopte, zaokrugle se i ostavljaju da odstoje 10-15...
04. avgust
Francuski dresingPomešajte sve sastojke u šejkeru i mućkajte dok se ne dobije glatka smesa.
Probajte i dodajte još začina ako želite. Čuvajte u tegli u frižideru....
05. april
Francuski tartifletteRerna - na 180 stepeni; Pravougaona tava 30/20 cm
Krompire oprati i staviti ih neoljuštene u šerpu, sa strukom svežeg ruzmarina. Ostaviti ih na vatri da provre, pa meriti tačno 15 minuta. Nakon toga, skloniti ih sa vatre...
04. sep.
Francuski ekleriSvaki francuski recept za ekler je uvek sa maslacem. Može se zameniti uljem, ali to više nije francuski ekler, a loptice od testa će izgubiti hrskavu teksturu, takođe i miris maslaca, što nije beznačajno....
29. okt.
Nepoznate koristi semena makaHipnotički mak je sirovina, koja se dobija od semena maka. U umerenoj i toploj klimi ova jednogodišnja zeljasta biljka dobro uspeva. Većini ljudi ona je poznata kao izvor iz kojeg se izvlače opijati, ali ovo važi za neke...
20. april
Klasičan francuski hlebKlasičan francuski hleb je baget ili bageti, koje svi vole. To je dug hleb sa hrskavom koricom i malo sredine....
01. nov.
Francuski desert KrokembušKrokembuš je francuski praznični kolač u obliku kupe, napravljen je od malih eklera, punjenih kremom ili drugim punjenjem. Pričvršćeni su karamelom i obavijeni končićima od karamele....
01. nov.
1