Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Korisna svojstva belog lukaKorisna svojstva belog luka
01. jul
Četiri sitno iseckana čena belog luka zalijte jednom šoljom toplog mleka. Ostavite da provri, procedite i zasladite medom. Pijte po nekoliko gutljaja vrućeg napitka četiri puta dnevno....
Pileće šnicle sa marinadom od belog luka na roštiljuPileće šnicle sa marinadom od belog luka na roštilju
14. april
Ostavite meso 24 sata u frižideru, nakon toga ocedite i ispecite na jako zagrejanom roštilju po 6-8 minuta sa svake strane. Servirajte šnicle sa garnirungom od sveže salate po izboru....
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)
04. jun
U narodnoj medicini sok od listova biljke koristi se i za rane koje teško zarastaju - posebno je efikasan kod gnojnih rana. Kako je sok divljeg belog luka izuzetno bogat vitaminima, često se preporučuje kao tonik....
Prženi som na grilovanom bagetu od belog lukaPrženi som na grilovanom bagetu od belog luka
23. mart
Baget isecite na kriške i stavite na gril tiganj ili toster, dok je još topao namažite maslacem sa belim lukom, tako što za tu svrhu meki maslac pomešate sa istucanim ili gnječenim belim lukom sa malo soli....
Gaspaćo na baštenski način sa kriškama od belog lukaGaspaćo na baštenski način sa kriškama od belog luka
21. okt.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite kriške bageta u posudu za pečenje i pospite ih maslinovim uljem. Zapecite ih 10-15 minuta, okrećući ih jednom. Namažite ih belim lukom i servirajte sa ohlađenom supom....
Pohovana jaja na salati sa sosom od belog lukaPohovana jaja na salati sa sosom od belog luka
13. sep.
Poslužite jaja preko salate i prelijte sosom od belog luka. Pohovana jaja na salati sa sosom od belog luka su spremna....
Svinjske uši na roštilju sa marinadom od belog lukaSvinjske uši na roštilju sa marinadom od belog luka
15. avgust
Naseći ih na tanke kriške, pa peći na roštilju. Sa roštilja ih odmah staviti u marinadu od pasiranog belog luka, aleve paprike, bibera, čili sosa, soli i ulja, da stoje oko 2-3 minuta....
Podvrnuta jaja na oko sa sosom od belog lukaPodvrnuta jaja na oko sa sosom od belog luka
14. jun
Dobija se kao koverat, sa ostalim jajima uradite na isti način. Umutite majonez sa mlekom i malo belog luka. U tanjire možete da stavite sos za podlogu ili da našpricate preko jaja....
Svinjski kontrafile na žaru sa marinadom od belog lukaSvinjski kontrafile na žaru sa marinadom od belog luka
22. dec.
Čenove belog luka izgnječimo, pomešamo u jednoj posudi sa solju, maslinovim uljem, sokom od limuna, sitno samlevenim biberom, mrvljenim bosiljkom i bujonom od povrća, lepo promešamo da dobijemo homogenu smesu....
Sve koristi od višanja na jednom mestuSve koristi od višanja na jednom mestu
16. jun
Njihove koristi za dijabetičare su u tome što usporavaju apsorpciju fruktoze. Sadržaj mokraćne kiseline u antocijanima smanjuje rizik od gihta....
Pašteta od belog lukaPašteta od belog luka
08. sep.
1
Pašteta od belog luka je začinjena limunovim sokom i sitno seckanim orasima. Prilikom serviranja ovaj namaz je ukrašen maslinama. Pašteta od belog luka je spremna....
Turšija od belog lukaTuršija od belog luka
25. jul
Uklonite krajnje ljuspe kod glavica belog luka. Očišćene glavice poređajte na dno tegli i prelijte vodom. Nakon 24 sata tu vodu isipajte i sipajte novu. Postupak ponovite 4 puta....
Predjelo od belog lukaPredjelo od belog luka
17. mart
Beli luk se izgnječi sa nožem, dodaju se ostali sastojci i sve se umuti štapnim mikserom dok se ne dobije gusta i homogena smesa. Ako vam gustina ne odgovara, dodajte ulje. So, beli luk i limuntus su po ukusu....
Namaz od belog lukaNamaz od belog luka
28. april
Očistite beli luk i ispasirajte ga u kašu. Počnite da ga mešate mikserom i da postepeno dolivate ulje. Treba da dobijete vazdušast kavijar. Ako vam se učini da količina ulja nije dovoljna, sipajte još. Nakon toga stavite...
Tortilja od belog lukaTortilja od belog luka
27. dec.
Zagrevamo pola maslaca u tiganju i stavljamo krompir, pritiskajući dobro ka dnu, zapržimo deset minuta na srednjoj vatri i okrećemo tortilju da se zaprži i sa druge strane, pri čemu smo na dno tiganja stavili i preostali...
Krugovi od luka sa sosom od belog lukaKrugovi od luka sa sosom od belog luka
23. maj
Servirajte hrskave krugove luka garnirane sa sosom od belog luka....
Sve zdravstvene koristi čia semenki na jednom mestuSve zdravstvene koristi čia semenki na jednom mestu
23. april
Zdravstvene koristi čia semenki nisu novost - zapravo, ljudi ih uzgajaju i konzumiraju više od 5000 godina....
Supa od pečenog belog lukaSupa od pečenog belog luka
08. mart
Neverovatan ukus ima ova supa od pečenog belog luka. Poslužite toplu supu od pečenog belog luka....
Tinktura od divljeg belog lukaTinktura od divljeg belog luka
22. jun
Operemo dobro listove divljeg belog luka i isečemo ih na sitno. Stavljamo ih u dobro opranu staklenu teglu i prelivamo vodom. Zatvaramo čvrsto teglu i stavljamo na toplo i sunčano meso na 15 dana....
Integralne prlenke od belog lukaIntegralne prlenke od belog luka
04. jun
Integrale prlenke od belog luka su gotove....
Madridska čorba od belog lukaMadridska čorba od belog luka
05. feb.
Servirajte madridsku čorbu od belog luka toplu!...
Španska čorba od belog lukaŠpanska čorba od belog luka
30. jul
Beli luk se iseče na krupno, hleb se iseče na krupne kocke. Hleb se prži uz neprestano mešanje. Šunka se iseče na krupne kocke, džigerice se iseku na krupno. Ljuta paprika se iseče na sitno....
Maslac sa ukusom belog lukaMaslac sa ukusom belog luka
12. nov.
Čenove belog luka se dobro ispresuju i pomešaju sa solju, biberom i limunovim sokom. Peršun iseckati što sitnije. Sve ovo se dodaje i meša u otopljeni i ohlađeni maslac, koji se još nije očvrsnuo....
Dijetalni sos od belog lukaDijetalni sos od belog luka
12. jul
1
U posudi pogodnoj za pasiranje pomešajte sitan sir, kiselo mleko, so, beli luk i mirođiju (samo listiće). Pasirajte dok ne postane glatko. U zavisnosti od željene gustine možete da dodate ili sitan sir ili mleko i da pasirate...
Mlečni sos od belog lukaMlečni sos od belog luka
02. jun
Umutite kiselo mleko sa maslinovim uljem, dodajte izgnječen beli luk, so, biber, mutite dok se ne dobije ujednačena smesa....