Paradajz

Paradajz

0

paradjaz sadrži 2-3 puta više vitamina C nego zeleni. Vrsta određuje hemijski sastav paradajza koji varira i u zavisnosti od tla i klimatskih uslova. Paradajz ima 94.5% vode, 0.9% belančevina, 3.5% ugljenih hidrata...

1
Paradajz-Paprike

Paradajz-Paprike

12.09.2017

Odlična kombinacija jakog ukusa i hrskavosti, svojom glatkom teksturom i interesantnim izgledom zelene, crvene, žute, narandžaste, ljubičaste, braon ili crne boje, paradajz-paprike su pravi ukras u svetu povrća. Iako se...

Sušeni paradajz

Sušeni paradajz

21.09.2017

uhvate koricu. U suvu teglu poređajte paradajz, a između njih stavite beli luk i začine. Na kraju sipajte suncokretovo ili maslinovo ulje i napunite celu teglu. Budite oprezni sa količinom origana, jer ako mnogo stoji, biće gorak. Ulje koje je bilo u paradajzu se takođe može koristiti!...

Punjeni paradajz

Punjeni paradajz

23.11.2018

Isečemo luk, dimljeno meso i pečurke veoma sitno. Stavljamo ih lepo da se prže. Pradajz isečemo tako da odozgo ostane poklpac i izvadimo unutrašnjost. Malo posolimo i okrećemo napako da izađe voda. Svaki paradajz...

Paradajz pesto

Paradajz pesto

07.06.2017

Suvi paradajz prethodno potopite u vruću vodu na pola sata, sad ili dok ne omekšaju. Pripremite seckalicu i sipajte u nju paradajz, iseckan beli luk, izmrvljene orašaste plodove, ako je potrebno. Sipajte balsamiko...

Čorba od paradajza sa paradajzom iz konzerve

Čorba od paradajza sa paradajzom iz konzerve

13.02.2019

oljuštenog, konzerviranog paradajza prethodno iseckan, posipamo ih sa po 1 kašičicom soli i 1/2 kašičice šećera. Dodajemo 1 litar hladne vode i ostavljamo da provri. Kad čorba provri merimo 15 minuta. Kad prođe vreme u...

Bolesti paradajza

Bolesti paradajza

02.10.2018

stabiljci. Jako sunce je veoma štetno za paradajz. Na paradajzu se stvaraju vodene fleke, koje kada se osuše, pretvaraju se u rupe bele ili sive boje preko zelenih paradajza. Na crvenom paradajzu one imaju žutu boju...

Bukatini sa paradajz sosom, čeri paradajzom i parmezanom

Bukatini sa paradajz sosom, čeri paradajzom i parmezanom

19.04.2018

Luk sitno iseckajte i propržite ga sa malo ulja. Dodajte beli luk i rendan paradajz. Ostavite sos da se kuva, dok tečnost ne ispari. Skuvajte bukatini (al dente) u posoljenoj vodi i ocedite ih. Dodajte ih sosu...

Italijanska paradajz čorba

Italijanska paradajz čorba

11.07.2017

Naseckajte luk i beli luk na sitno, a nakon toga ih pržite u vrelom ulju. Dodajte sitno naseckani paradajz i dinstajte oko 5 minuta. Sipajte bujon. Posolite, dodajte biber, šećer i ostavite supu da se kuva još 20...

Šaran sa paradajz sosom

Šaran sa paradajz sosom

23.06.2017

Šarana isecite na porcije, posolite i poređajte u široku šerpu. Isecite luk na kriške i stavite unutra. Dodajte beli luk, šargarepa, peršun, lovorov list i zrna bibera. Sipajte vino i 1 šolju vode. Kuvajte oko 30...

Paradajz pire u teglama

Paradajz pire u teglama

16.06.2017

Operite paradajz. U šerpu sipajte vodu, dodajte so i neka voda proključa. Blanširajte paradajz oko 1-2 minuta, izvadite ga i oljuštite. Sameljite paradajz na sitnoj rešetci, najbolje je ako imate mašinu koja odvaja seme...

Kuskus sa paradajz sosom

Kuskus sa paradajz sosom

30.08.2017

. U zagrejano ulje stavite tikvicu i šargarepu. Upržite ih malo i onda ih dinstajte oko 6 minuta, dok tikvica ne omekša. Nakon toga dodajte luk i začine. Promešajte i ostavite još 2 minuta. Dodajte paradajz i...