Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pino BlanPino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
13. feb.
Pino GriPino gri je bela vinska sorta grožđa, koja je najviše rasprostranjena u Francuskoj. Osim tamo ona se gaji još u nizu zemalja među kojima su Italija, Nemačka, Švajcarska, Mađarska, Moldavija, Ukrajina, Rumunija, Južna Afrika...
13. okt.
Pino MoniPino Moni (Pinot Meunier) je crna vinska sorta grožđa, koja potiče iz regiona Burgundije i Šampanja u Francuskoj. Osim u Francuskoj Pino Moni se gaji i u Australiji, Nemačkoj, Novom Zelandu, Austriji i Kaliforniji. Sorta...
08. okt.
Sa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino GriVino Pino Gri ima karakterističnu jaku aromu voća, laganu nijansu meda i veoma zasitan ukus. Pino Gri je jedno od takozvanih plemenitih vina, koja se smatraju jednom od najaristokratskijih napitaka. Pino Gri se servira ohlađeno...
21. jul
ŠampanjacŠampanjac je neosporno najprefinjenije piće u celom svetu. Harmonična kombinacija ukusa šampanjca je moguća jedino ako je on proizveden u francuskoj oblasti Šampanja (Champagne) i nijedno drugo penušavo vino se ne može nazvati...
22. avgust
Koje vino je pogodno za zečetinu?Zečetina je meko, aromatično belo meso koje se smatra dijetalnim. Slatko je, posno i zdravo zbog niskog sadržaja kalorija i masti.
Za zečetinu su pogodna vina srednje gustine i sa ne previsokim procentom alkohola. To...
02. dec.
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
ŠardoneŠardone (Chardonnay) je bela vinska sorta grožđa, koja vodi poreklo iz regiona Burgundija i Šampanj, Francuska, gde se gaji od drevnih vremena. Šardone je car belih sorti, a njegova popularnost je izuzetno velika. Upravo...
05. okt.
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
EmentalerEmentaler, poznat i kao Emental, predstavlja tradicionalni švajcarski sir, koji se proizvodi u oblasti reke Eme, u kantonu Bern. Upravo je odatle ovaj sir i dobio naziv. Ime Ementaler nije zaštićeno kao proizvod, pa se...
02. avgust
Koje je vino jače?Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%.
Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
24. januar
Razlika između crnih i zelenih maslinaMasline je čovek uzgajao pre više od 7.000 godina, a danas su gotovo obavezan element na svakoj trpezi. Uzgajaju se na različitim mestima širom sveta - nekim tradicionalnijim poput Italije, Španije i Grčke, drugim neobičnijim...
05. sep.
Uz koje vino se jede jagnjetina?Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima.
Nezavisno od toga...
15. dec.
Sir MjunsterMjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
12. okt.
TempraniljoTempraniljo /Tempranillo/ je stara crna sorta grožđa, od koje se proizvode visokokvalitetna vina. Najveći zasadi ove sorte se nalaze u poznatom vinarskom regionu Rioha, koji se nalazi u Španiji. Osim u Španiji, tempraniljo...
05. januar
Mon d'OrMon d'Or je popularan francuski sir koji se proizvodi samo u zoni francusko švajcarske granice. Mesta gde se sprema jedinstveni proizvod nalaze se iznad 800 metara nadmorske visine.
Sir je poznat među francuzima još...
11. okt.
Komte sirKomte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
05. okt.
Najpopularniji sirevi na svetuSir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka.
U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
15. mart
ResveratrolResveratrol je polifenol, prirodno hemijsko jedinjenje koje se nalazi u grožđu, crnom vinu i drugim napicima i namirnicama. Resveratrol blagotvorno deluje na različite probleme sa zdravljem, a deluje i protiv ćelijskog...
04. sep.
PinotažPinotaž (Pinotage) je hibridna sorta crnog grožđa, koju je otkrio profesor Abraham Perold sa univeziteta u Stelenbošu u Južnoafričkoj Republici, 1925. godine. Pinotaž je dobijen ukrštanjem sorti Senzo i Pino noar....
28. mart
Peti VerdoPeti verdo /Petit verdot/ je crna sorta grožđa, koja je najviše karakteristična za Francusku, tačnije za oblast oko luke Bordo. Prijatna vina koja se dobijaju od ove sorte su razlog da se ovo grožđe odgaja i na mnogim drugim...
09. dec.
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Bri SirBri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
07. jul
ParmezanParmezan (Parmesan) je najpoznatiji i najviše rasprostranjen tvrdi italijanski sir. Naziv Parmezan u stvari ide iz Amerike, a ovaj originalni italijanski sir jedinstvene arome se zove Parmigiano-Reggiano. Naziv potiče iz...
18. jul
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...
24. maj