Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pino BlanPino Blan
13. feb.
Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi...
Pino GriPino Gri
13. okt.
Pino gri je bela vinska sorta grožđa, koja je najviše rasprostranjena u Francuskoj. Osim tamo ona se gaji još u nizu zemalja među kojima su Italija, Nemačka, Švajcarska, Mađarska, Moldavija, Ukrajina, Rumunija, Južna Afrika...
Pino MoniPino Moni
08. okt.
Pino Moni (Pinot Meunier) je crna vinska sorta grožđa, koja potiče iz regiona Burgundije i Šampanja u Francuskoj. Osim u Francuskoj Pino Moni se gaji i u Australiji, Nemačkoj, Novom Zelandu, Austriji i Kaliforniji. Sorta...
Sa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino GriSa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino Gri
21. jul
Vino Pino Gri ima karakterističnu jaku aromu voća, laganu nijansu meda i veoma zasitan ukus. Pino Gri je jedno od takozvanih plemenitih vina, koja se smatraju jednom od najaristokratskijih napitaka. Pino Gri se servira ohlađeno...
ŠampanjacŠampanjac
22. avgust
Šampanjac je neosporno najprefinjenije piće u celom svetu. Harmonična kombinacija ukusa šampanjca je moguća jedino ako je on proizveden u francuskoj oblasti Šampanja (Champagne) i nijedno drugo penušavo vino se ne može nazvati...
Koje vino je pogodno za zečetinu?Koje vino je pogodno za zečetinu?
02. dec.
Zečetina je meko, aromatično belo meso koje se smatra dijetalnim. Slatko je, posno i zdravo zbog niskog sadržaja kalorija i masti. Za zečetinu su pogodna vina srednje gustine i sa ne previsokim procentom alkohola. To...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
ŠardoneŠardone
05. okt.
Šardone (Chardonnay) je bela vinska sorta grožđa, koja vodi poreklo iz regiona Burgundija i Šampanj, Francuska, gde se gaji od drevnih vremena. Šardone je car belih sorti, a njegova popularnost je izuzetno velika. Upravo...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
EmentalerEmentaler
02. avgust
Ementaler, poznat i kao Emental, predstavlja tradicionalni švajcarski sir, koji se proizvodi u oblasti reke Eme, u kantonu Bern. Upravo je odatle ovaj sir i dobio naziv. Ime Ementaler nije zaštićeno kao proizvod, pa se...
Koje je vino jače?Koje je vino jače?
24. januar
Vino ne spada u jaka alkoholna pića, ali ako treba da budemo iskreni, nije ni sasvim slabo. Procenat alkohola u vinu može da se kreće od 5,5% do čitavih 23%. Sadržaj alkohola u vinu ne određuje samo vrsta grožđa od koga...
Razlika između crnih i zelenih maslinaRazlika između crnih i zelenih maslina
05. sep.
Masline je čovek uzgajao pre više od 7.000 godina, a danas su gotovo obavezan element na svakoj trpezi. Uzgajaju se na različitim mestima širom sveta - nekim tradicionalnijim poput Italije, Španije i Grčke, drugim neobičnijim...
Uz koje vino se jede jagnjetina?Uz koje vino se jede jagnjetina?
15. dec.
Po tradiciji, kod nas je jagnjeće meso najpoželjnije u proleće i početkom leta. Uvereno možemo da kažemo da prolećni praznici idu ruku pod ruku sa pečenom jagnjetinom ili jagnjetinom sa začinima. Nezavisno od toga...
Sir MjunsterSir Mjunster
12. okt.
Mjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu. On je popularan još kao...
TempraniljoTempraniljo
05. januar
Tempraniljo /Tempranillo/ je stara crna sorta grožđa, od koje se proizvode visokokvalitetna vina. Najveći zasadi ove sorte se nalaze u poznatom vinarskom regionu Rioha, koji se nalazi u Španiji. Osim u Španiji, tempraniljo...
Mon d'OrMon d'Or
11. okt.
Mon d'Or je popularan francuski sir koji se proizvodi samo u zoni francusko švajcarske granice. Mesta gde se sprema jedinstveni proizvod nalaze se iznad 800 metara nadmorske visine. Sir je poznat među francuzima još...
Komte sirKomte sir
05. okt.
Komte je francuski sir, koji se proizvodi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Poznat je još pod imenom Grijer de Komte (Gruyère de Comté). Zajedno sa Kamemberom, Boforom i Minsterom ulazi u spisak najpopularnijih...
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Sir je jedna od najstarijih namirnica koja je zadržala svoju ulogu u ljudskoj ishrani i danas je sastavni deo trpeze svakog čoveka. U egipatskim grobnicama pronađeni su ostaci sira stari preko 4 hiljade godina. Legenda...
ResveratrolResveratrol
04. sep.
Resveratrol je polifenol, prirodno hemijsko jedinjenje koje se nalazi u grožđu, crnom vinu i drugim napicima i namirnicama. Resveratrol blagotvorno deluje na različite probleme sa zdravljem, a deluje i protiv ćelijskog...
PinotažPinotaž
28. mart
Pinotaž (Pinotage) je hibridna sorta crnog grožđa, koju je otkrio profesor Abraham Perold sa univeziteta u Stelenbošu u Južnoafričkoj Republici, 1925. godine. Pinotaž je dobijen ukrštanjem sorti Senzo i Pino noar....
Peti VerdoPeti Verdo
09. dec.
Peti verdo /Petit verdot/ je crna sorta grožđa, koja je najviše karakteristična za Francusku, tačnije za oblast oko luke Bordo. Prijatna vina koja se dobijaju od ove sorte su razlog da se ovo grožđe odgaja i na mnogim drugim...
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Najčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina. Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina. Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
Bri SirBri Sir
07. jul
Bri je francuski sir sa plemenitom plesni i spada u grupu mekanih sireva. Nazivan često "kralj sireva", Bri je verovatno najpopularniji francuski sir, poznat i voljen u selom svetu. Njegovo simpatično ime dolazi iz istorijske...
ParmezanParmezan
18. jul
Parmezan (Parmesan) je najpoznatiji i najviše rasprostranjen tvrdi italijanski sir. Naziv Parmezan u stvari ide iz Amerike, a ovaj originalni italijanski sir jedinstvene arome se zove Parmigiano-Reggiano. Naziv potiče iz...
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja: Tradicionalna jela i recepti
24. maj
Albanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...