Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
PortoPorto
19. sep.
Vrste porta Poznato je nekoliko različitih vrsta Porto vina. Ono se razlikuje po uzrastu, dok se razlikuju dve vrste - Porto koji je odležao pre flaširanja i Porto koji je odležao nakon flaširanja....
VinoVino
01. april
To su penušava vina (šampanjac iz regiona Šampanj, prirodna penušava vina, penušava vina) i alkoholno obogaćena vina (Madeira, Malaga, Porto, Šeri, Vermut)....
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama. Druge zemlje, gde...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino. Gazirano...
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala se često upoređuje sa portom, koje takođe spada u likerska vina. Kao i porto, marsala se koristi u kulinarstvu, tačnije u pravljenju slatkiša....
Vino MadeiraVino Madeira
12. feb.
Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike. Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Za to vam može poslužiti i čaša za Porto vino. Njen oblik najbolje može dočarati i istaći sve kvalitete likerskih vina. Čaša je relativno mala, ali je nešto šira od čaše za šeri....
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Svaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
Crno VinoCrno Vino
30. jun
Već je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama. Vino je verovatno najstariji alkoholni...
Kuvano vinoKuvano vino
12. okt.
Nasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre. Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
Letnje vinoLetnje vino
09. april
U široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže. Sipamo vino i dolivamo fantu. U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija. Promešamo dobro i serviramo....
Jabukovo vinoJabukovo vino
05. jun
Isecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše. U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
Škembići na portugalski način (Tripas à moda do Porto)Škembići na portugalski način (Tripas à moda do Porto)
29. april
Recept je tradicionalno jelo iz Porta (grad u severozapadnoj Portugaliji) koje simbolizuje izvesnu darežljivost grada....
Vino od drenjinaVino od drenjina
31. okt.
Drenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori. Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
Vino od smokviVino od smokvi
09. okt.
2
Smokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon. Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
Magično kuvano vinoMagično kuvano vino
19. januar
1
Sipajte crni čaj u šerpu i ugrejte sa medom i ugrejte sa medom oko 5 minuta. Ringla treba da bude slaba sve vreme, pošto tečnost ne treba da provri. Dodajte sok od pomorandže, voće i začine, ostavite oko 15 minuta. Dodajte...
Vino od orahaVino od oraha
02. nov.
Orasi se očiste od ljuski. U veliku posudu sa poklopcem se stavljaju orasi, šećer, oraščić, vanila i karnafilići. Prelivaju se vinom i votkom, posuda se dobro zatvara poklopcem i ostavlja se 40 dana na hladnom i tamnom...
Seosko kuvano vinoSeosko kuvano vino
03. mart
Jabuke očistite od semenki i nasecite ih na kockice. U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet. Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre. Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši...
Domaće pirinčano vinoDomaće pirinčano vino
24. avgust
Najpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti. Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta. U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
Vino od jabukaVino od jabuka
27. maj
Isecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana. Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
Vino od maslačkaVino od maslačka
16. feb.
Ubrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški. Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite...
Domaće pelinovo vinoDomaće pelinovo vino
15. januar
Za litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%. Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje...
Vino od dunjaVino od dunja
27. april
Da biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino. Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
Domaće belo vinoDomaće belo vino
09. avgust
Belo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm. Tako...
Kuvano crno vinoKuvano crno vino
24. maj
U čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora. Ugreva se jako....