Kurkuma leči i prolepšava

Kurkuma leči i prolepšava

0

Začini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta. Ova biljka slobodno raste u Indiji, a...

1
Sađenje i gajenje rukole

Sađenje i gajenje rukole

13.03.2018

Rukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja. Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i...

Lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin

03.03.2017

Lutein i zeakstatin su dva od najčešće korišćenih karotenoida. Za razliku od beta-karotena, alfa-karotena i i kriptoksantina, ove dve vrste karotenoida ne spadaju u "provitamin A" jedinjenja, pošto se u organizmu ne...

Selen i štitna žlezda

Selen i štitna žlezda

24.01.2018

Zajedno sa jodom, selen je važan mikromineral za održavanje normalnog rada štitne žlezde. On je od ključnog značaja za ovu žlezdu, jer reguliše proizvodnju hormona štitnjače i uglavnom je odgovoran za hormon T3 koji...

Desert – Šampanjac i maline

Desert – Šampanjac i maline

15.02.2017

Sipajte šampanjac u dublji tiganj i dodajte šećer. Ostavite da provri. U posudi umutite žumanca, puding i dodajte slatku pavlaku. Dobro umutite i u smesu ulijte vreli šampanjac. Vratite sve ponovo u dublji tiganj i...

Brza i mekana penjurlija

Brza i mekana penjurlija

14.02.2017

U posudu sipati vodu, dodati kvasac, šećer i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti da kvasac naraste. Prosejati brašno, dodati umućena jaja, ulje, so, kvasac i kiselo mleko, u koje smo prethodno stavili sodu...

Jeftin i brz slatkiš

Jeftin i brz slatkiš

09.02.2017

Jaja umutiti sa šećerom, dodati kiselo mleko i mešati dok smesa ne dobije penastu strukturu. Dodati suve sastojke i dobro sve umešati dok se ne dobije homogena smesa. Podmazati pleh i posuti ga brašnom, nakon čega naliti smesu i peći na 170 stepeni dok se ne ispeče. Kada se ispeče i ohladi, slatkiš posuti šećerom u prahu....

Ukusne i aromatične baklavice

Ukusne i aromatične baklavice

23.09.2017

Prethodno rastopimo maslac. Uz pomoć multipraktika sameljemo orahe. Uzimamo jednu po jendu koru i celu je obilno premažemo maslacem. Odozgo posipamo orasima. Uzimao tanku oklagiju uz pomoć koje pažljivo uvijamo...

Torta Čokolada i ruže

Torta Čokolada i ruže

25.03.2017

Promešajte brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo i so u dubokoj posudi. Promešajte dobro da se ujednači. Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Dodajte u suve sastojke u dobro promešajte. Na kraju dodajte vruću kafu...

Slatke breskve i kruške

Slatke breskve i kruške

03.10.2018

Žicom umutite jaja sa šećerom. Dodajte kiselo mleko, pomešano sa sodom. Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte u njega ulje, jaja, mleko i vanilu i zamesite testo. Podelite ga na dva dela. Priprema bresaka...

Posne sarmice i paprike

Posne sarmice i paprike

19.01.2018

Operite pirnač u cediljki hladnom vodom, dok se voda, koja izlazi ne postane bistra. Suve paprike potopite u toplu vodu, dok ne omekšaju. Odaberite lepe, velike i cele listove kiselog kupusa. Očistite luk i...

Jednostavna i sveža torta

Jednostavna i sveža torta

28.04.2017

Od sastojaka za koru umešajte testo za patišpanj, koje sipajte i odgovarajući pleh i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 170 stepeni oko 30 minuta. Nakon što je kora gotova, ostavite je da se ohladi i onda je...

Ekonomičan i brz kolač

Ekonomičan i brz kolač

23.05.2017

Jaja se umute sa šećerom. Dodaje se ulje, kiselo mleko, brašno, soda i sve se dobro promeša dok se ne dobije homogena smesa. Sipa se u brašnom posut pleh i posipa mlevenim orasima i kokosovim brašnom. Peče se u ugrejanoj rerni na 190 stepni, dok ne bude gotovo. NEKA VAM JE SLATKO!...

Brza i pikantna fritata

Brza i pikantna fritata

01.09.2018

Sitno isecite luk, šunku, peršun i ljutu papriku. Oljuštite paradajz i isecite i njega na sitne kocke. Umutite jaja. Dodajte pavlaku. Začinite belim biberom i solju. Dobro promešajte i u dobijenu smesu dodajte...