Selen i štitna žlezda

Selen i štitna žlezda

0

Zajedno sa jodom, selen je važan mikromineral za održavanje normalnog rada štitne žlezde. On je od ključnog značaja za ovu žlezdu, jer reguliše proizvodnju hormona štitnjače i uglavnom je odgovoran za hormon T3 koji...

1
Sadnja i gajenje čempresa

Sadnja i gajenje čempresa

19.03.2019

mesto gde ćete zasaditi čempres, treba da imate u vidu da ova vrsta drveća ne voli sunce. Zato je važno da izaberete najbolje mesto za njih. Tokom leta čempres treba biti u hladovini i da nema mnogo strujanja...

Čuvanje i konzerviranje sočiva

Čuvanje i konzerviranje sočiva

22.01.2019

Sočivo može biti važan deo zdrave ishrane kod osoba koje su na vegetarijanskom režimu ishrane, žele da smršaju, da snize holesterol ili ako imaju dijabetes. Sočivo ima visok sadržaj vlakana i proteina...

Sađenje i gajenje rukole

Sađenje i gajenje rukole

13.03.2018

Rukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja. Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i...

Kurkuma leči i prolepšava

Kurkuma leči i prolepšava

29.04.2017

Začini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta. Ova biljka slobodno raste u Indiji, a...

Lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin

03.03.2017

Lutein i zeakstatin su dva od najčešće korišćenih karotenoida. Za razliku od beta-karotena, alfa-karotena i i kriptoksantina, ove dve vrste karotenoida ne spadaju u "provitamin A" jedinjenja, pošto se u organizmu ne...

Posne i jednostavne galete

Posne i jednostavne galete

26.04.2018

Sve sastojke pomešajte u blenderu ili mikserom. Ugrejte uređaj za galete i stavite od smese, pecite oko 5 minuta. Servirajte sa slanim ili slatkim nadevom....

Jednostavna i sveža torta

Jednostavna i sveža torta

28.04.2017

Od sastojaka za koru umešajte testo za patišpanj, koje sipajte i odgovarajući pleh i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 170 stepeni oko 30 minuta. Nakon što je kora gotova, ostavite je da se ohladi i onda je...

Jeftin i brz slatkiš

Jeftin i brz slatkiš

09.02.2017

Jaja umutiti sa šećerom, dodati kiselo mleko i mešati dok smesa ne dobije penastu strukturu. Dodati suve sastojke i dobro sve umešati dok se ne dobije homogena smesa. Podmazati pleh i posuti ga brašnom, nakon čega naliti smesu i peći na 170 stepeni dok se ne ispeče. Kada se ispeče i ohladi, slatkiš posuti šećerom u prahu....

Brza i mekana penjurlija

Brza i mekana penjurlija

14.02.2017

U posudu sipati vodu, dodati kvasac, šećer i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti da kvasac naraste. Prosejati brašno, dodati umućena jaja, ulje, so, kvasac i kiselo mleko, u koje smo prethodno stavili sodu...

Desert – Šampanjac i maline

Desert – Šampanjac i maline

15.02.2017

Sipajte šampanjac u dublji tiganj i dodajte šećer. Ostavite da provri. U posudi umutite žumanca, puding i dodajte slatku pavlaku. Dobro umutite i u smesu ulijte vreli šampanjac. Vratite sve ponovo u dublji tiganj i...

Lagan i jeftin desert

Lagan i jeftin desert

24.02.2017

U pleh, u kom ćete peći, sipajte 1 šolju šećera i maslac i stavite na ringlu dok dobijete svetli karamel. Sklonite sa ringle i poređajte jabuke lepo isečene na polumesece. Po želji možete da koristite kruške ili drugu...