Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Iznenađujuće primene sode bikarboneSoda bikarbona, poznata i kao soda za hleb, ima mnogo različitih svojstava, kako u kulinarstvu tako i van njega....
12. maj
Najukusniji irski hleb od sodeZa hleb od sode - tepsija se posipa brašnom, ne stavlja se masnoća ili papir, zato što menja hleb....
22. dec.
Pitice od sode sa siromU dubokoj činiji izmrvite sir, dodajte kiselo mleko sa sodom, jaje, šećer, so i ulje.
Postepeno dodajte brašno, zamesite testo koje se vrlo malo lepi.
Nauljanim rukama napravite pogačice, pa ih ređajte u nauljanu...
04. jun
Božićna pogača od sode sa jajimaU umućeno žumance dodajte istopljeni kravlji maslac i namažite pogaču od sode. Pecite 50 minuta na 180°C prethodno zagrejanoj rerni.
Božićnu pogaču od sode sa jajima poslužite na božićnu trpezu dok je još topla....
10. januar
Neobična pogača od sode sa jajetomU posudi se ugasi soda sa sirćetom. Dodaju se jaje, mleko sa praškom za pecivo i ulje. Sipa se voda i prosejano brašno.
Mesi se meko testo, ako se lepi, stavlja se još malo. Oblikuje se u lopticu i ostavlja se na kratko...
10. feb.
Seoski hleb sa koricom od sodeZa koricu od sode i zanimljivu boju ovog seoskog hleba izmešajte 40 ml vode sa kašikom brašna, malo sode bikarbone i prstohvata soli. Ovom retkom kašicom premažite vaš hleb....
26. okt.
Pogača od sode sa semenkama i speltomU posudu sipajte brašno, dodajte umućeno jaje, mlaku vodu i kiselo mleko sa sodom umućenom u njemu.
Dodajte ulje, so i umesite srednje testo. Ako vam se ispadne suvo kao kod mene, dodajte još malo vode i umesite testo....
04. maj
Hlepčići od sode sa sirom i mlekomPokrijte krpom i poslužite hlepčiće od sode sa sirom i mlekom....
19. feb.
Prelepa pogača od sode za Badnje večePogaču od sode pecite otprilike 35 minuta. Nakon toga je ohladite na rešetci i poslužite na trpezi za Badnje veče.
Prelepa pogača od sode za Badnje veče je gotova....
12. januar
Raskošna pogača od sode za Badnje večeZa veću i vazdušastu pogaču koristite malu tepsiju, s obzirom na to da pogača od sode ne raste toliko kao ona sa kvascem....
12. januar
Posna pogača od sode sa gaziranom vodomNakon što izvadite iz rerne, stavite na rešetku i pokrijte krpom posnu pogaču od sode sa gaziranom vodom....
29. januar
Pogača od sode s praškom za pecivoPomešala sam brašno s praškom za pecivo i napravila rupicu. Stavila sam sodu u melko i promešala da se aktivira. Razbila sam jaje u brazdu i dodala kiselo mleko, ulje, so i šećer. Promešala sam smesu viljuškom i postepeno...
19. mart
Kolač od sode i šargarepe sa maskarpone siromNeka vam je slatko sa mojim kolačem od šargarepe i sode sa maskarpone sirom!...
14. mart
Sredstvo od svinjske masti i sode kod hemoroidaU posudu stavljamo mast i dodajemo 1 kašičicu sode bikarbone.
Dobro promešamo.
Dobijamo mast sa kojom se hemoroidi mažu nekoliko puta na dan....
19. jul
1
Razlika između kima i kuminaEvo glavnih razlika između ova dva začina koje ćete neizbežno zapamtiti:
1. Kumin je mnogo svetlije boje od kima.
2. Kumin ima mnogo oštriji ukus od kima.
3....
30. maj
Pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje večeDobro se izmeša kako bi se šećer i soda rastvorili.
Dodaje se sirće i ulje. Ponovo se dobro izmeša. Postepeno počinje da se dodaje brašno. Mesi se meko testo tako što se unutra stavlja novčić....
12. januar
Seoska pogača od sode sa maslacem i šarenom soljuU čašu kiselog mleka se doda jedna ravna kašičica sode za hleb i dobro se promeša da se aktivira.
Doda se jedna kašičica soli i psotepeno se dodaje brašno....
28. april
Razlika između bele i crne čokoladeKada krenemo da pričamo o čokoladi, nekako nam je teško da kažemo loše reči o njoj. Normalno, ako se ne preteruje sa njenim konzumiranjem, prava čokolada je veoma korisna za organizam. Čokolada, kao i crno vino, bogata...
06. avgust
Razlika između crnih i zelenih maslinaJoš jedna razlika između crnih i zelenih maslina je masnoća – crne su masnije od zelenih.
Naravno, kada govorimo o crnim maslinama, koliko god to čudno zvučalo, prvo se mora navesti tačna nijansa crne....
05. sep.
Razlika između fetučinija, papardela i garganelaMeđutim, papardele, za razliku od fetučinija, predstavljaju veoma široke trake testa.
One su nekoliko puta šire od traka, koje su karakteristične za fetučini.
Papardele se serviraju sa gustim sosevima....
21. feb.
Koliko se praška za pecivo i sode bikarbone stavlja na 1 kg brašna?Uopšteno govoreći, koristi se između 40 i 50 grama praška za pecivo (ili oko 15 g sode bikarbone) po kilogramu brašna.
Važno je pažljivo izmeriti prašak za pecivo....
14. april
Kakva je razlika između proseka i šampanjca?Mnogi misle da je jedina razlika između proseka i šampanjca u tome što se prvo vino tradicionalno proizvodi u Italiji, a drugo u Francuskoj....
22. januar
Razlika između pirinča kratkog, dugog i srednjeg zrnaZato, ako želite da pripremite ukusno jelo sa piirnčem, potrebno je da znate kakva je razlika između određenih vrsta pirinča i koji se koristi za koje jelo....
08. maj
Koja je razlika između kasija cimeta i cejlonskog cimeta?Između obe vrste cimeta postoji jedna veoma važna razlika - u sastavu cimeta kasija postoji kumarin koji je otrovan....
26. maj
Razlike između smeđeg šećera Demerara, Turbinado i MuskovadoOva razlika u boji nastaje usled različite količine melase u konačnom proizvodu.
Nerafinisani šećer od trske ili repe najčešće se smatra smeđim....
10. jun