Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jin i Jang hrana i njihova ravnotežaPrema kineskim verovanjima hrana ima kvalitet Jin i Janga. Smtra se da ukoliko se hranite samo jang hranom ili samo jin hranom, vaše zdravlje će biti narušeno. Ovo prema kineskim verovanjima se dobija, zato što se narušava...
11. okt.
Čuvanje i konzervisanje pasulja, graška i sočivaZreo pasulj i sočivo
Zreo pasulj i sočivo možete čuvati na hladnom i tamnom mestu u zatvorenoj posudi. Na taj način ćete čuvati rok trajanja proizvoda oko godinu dana. Ako želite da konzervišete sočivo i zreo pasulj, treba...
19. dec.
Saveti i ishrana za zategnute butine i bedraSvi želimo da izgledamo dobro. Ne samo žene, već i muškarci. Hajde da pričamo o tome kako da držimo bedra i butine čvrstim. Nažalost, značajan broj žena se žali na masnoću na butinama.
Ako ste jedna od njih, pročitajte...
16. dec.
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikePečurke su organizmi koji imaju karakteristike i životinja (ne hrane se samostalno) i biljaka. Ali one se razlikuju od obe grupe po svojoj strukturi, koja se sastoji od micelijuma i plodnog tela. Vegetativno telo pečurke...
22. jun
Lutein i zeaksantinLutein i zeakstatin su dva od najčešće korišćenih karotenoida. Za razliku od beta-karotena, alfa-karotena i i kriptoksantina, ove dve vrste karotenoida ne spadaju u "provitamin A" jedinjenja, pošto se u organizmu ne pretvaraju...
03. mart
Pivo i pritisakKontrolisanje visokog pritiska je povezano sa promenama u ishrani, redovno vežbanje, ostavljanje cigareta i gubitak dodatne težine, ako imate višak
Dok konzumiranje u umerenim količinama može da bude OK, za neke pacijente...
17. feb.
Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rakPrepečen hleb, kao i pečeni krompir, stvara kancerogeni akrilamid, koji može dovesti do razvoja raka - kategorično tvrdi u svom istraživanju Britanska agencija za standarde u ishrani.
Eksperti upozoravaju da što je...
16. mart
Moćan lek - poboljšava pamćenje i vid i topi masnoće!Što više prolaze godine, to više shvatamo da telo nema iste sposobnosti kao i ranije tokom mladosti. Tj. - počinjemo da gubimo elastičnost kože, brzo oporavljanje od bilo kakvih stanja, što su u praksi dva ključa ka mladosti...
10. jul
Sokovi od voća i povrća - doze, sastav i koristiVećina ljudi misli da su domaći prirodni sokovi dobri u bilo kojoj količini, ili su barem bezopasni. Ali ovo je mit. Isti sok može pomoći u određenim slučajevima i štetiti u drugim.
Zato moramo biti oprezni. Kisele...
14. nov.
Oslobodite se kiseline i kiselinskog refluksa brzo i efikasnoSvakom se dešavalo da ima kiseline. To je jedan neprijatan osećaj pečenja koji dolazi sa dna želuca. Ovi se problemi mogu pojaviti kod prepunog želuca (kad se prejedete), fizičke opterećenosti (podizanje težine), pritiska...
20. nov.
Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljakaU prodavnicama se redovno mogu videti sir i kačkavalj, na čijim etiketama piše da sadrže biljne masti ili da su u potpunosti biljnog proizvoda. To znači da se ne prave po drevnoj tehnologiji - od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg...
05. januar
Najbolji sastojci za smutije i sokove protiv gripa i prehladeTokom zimskog perioda gotovo svakodnevno se susrećemo sa svim vrstama prehlada i bolesti. Da ne biste bili primorani da uzimate lekove, najbolji način je da se okrenete prirodi. Pruža nam sve što nam je potrebno da bismo...
15. nov.
Uzimajte ove napitke pre spavanja i bićete mršavi i lepi!Problem sa prekomernom težinom nastavlja da bude aktuelan kod mnogih ljudi, uprkos tome što već postoje razni načini za mršavljenje. Ako želite, možete da nađete dijetu za svačiji ukus, kao i različite efektivne vežbe...
17. okt.
Konzerviranje i čuvanje tikvicaTikvice su rano prolećno povrće koje je omiljeno tokom celog leta zbog svog dobrog ukusa i veoma pristupačne cene. Od tikvica može da se napravi toliko mnogo jela - dodaju se u đuveč, supu, pirinač, a predivne su i...
27. jul
Kurkuma leči i prolepšavaZačini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta.
Ova biljka slobodno raste u Indiji, a gaji...
29. april
Deficit i unos gvožđaStudija navodi da 30% populacije pati od nedostatka gvožđa. Sadržaj gvožđa u telu odrasle osobe je oko 4-5 g, a dnevni gubitak je oko 1 mg. Ovo nastaje kroz ljuštenje kože i sluzokože. Kod žena, dnevni gubitak može dostići...
13. mart
Prednosti i mane kikirikijaMalo ljudi zna da kikiriki ne spada u orašaste plodove, već da pripada porodici mahunarki. On je veoma kaloričan, u svega 100 g sadrži oko 550 kalorija i zato bi trebalo da budemo obazrivi kada je konzumacija kikirikija u...
19. mart
Sađenje i gajenje rukoleRukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja.
Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i zelena...
13. mart
Selen i štitna žlezdaZajedno sa jodom, selen je važan mikromineral za održavanje normalnog rada štitne žlezde. On je od ključnog značaja za ovu žlezdu, jer reguliše proizvodnju hormona štitnjače i uglavnom je odgovoran za hormon T3 koji je...
24. januar
Pripremanje i začinjavanje slanineSvaki ljubitelj slanine je navikao da je priprema prema svom ukus tako što su standardni začini obično nezamenjiva aleva paprika, crni biber, šarena so, čubar i drugo.
Najlakše je da kupite gotovu slaninu iz prodavnice...
08. dec.
Zeaksantin - izvori i koristiZeaksantin je žuti pigment iz grupe ksantofila, pripada karotenoidima koji sadrže kiseonik i izomer je luteina.
Zeaksantin je sadržan u hromoplastima ćelija zrna kukuruza i plodova bokvice, kao i u cvetovima nevena...
12. okt.
Proantocijanidin - suština i koristiIstorija proantocijanidina počinje još daleke 1531. godine kada je grupa francuskih mornara putovala brodom na nepoznato ostrvo i lokalno stanovništvo ih je spasilo od sigurne smrti specijalnim napitkom napravljenim od...
17. maj
Zamrzavanje i odmrzavanje testaPonekad se desi da umesite više testa nego što vam je potrebno za pečenje kolača ili pogače ili druge vrste peciva. Da ne biste ispekli ogromne količine, testo je bolje zamrznuti da biste ga koristili drugi put....
06. maj
Najzdravije i najkorisnije povrćePovrće je pravi prirodni dar, koji vrlo pozitivno deluje na organizam. U povrću možemo pronaći većinu supstanci neophodnih za ishranu i hidrataciju tela. Nema puno kalorija, što ga čini dobrim izborom za bilo koju dijetu...
26. nov.
Čuvanje i sušenje pečurakaPečurke su posebne zbog svog sastava i veoma se brzo kvare. Ako ste rešili sa ih čuvate za zimu ili na duže vreme, ne treba da previše čekate nakon što ste ih kupili ili ubrali, jer postoji opasnost da vrlo brzo postanu neupotrebljive...
15. jul