Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Jin i Jang hrana i njihova ravnotežaJin i Jang hrana i njihova ravnoteža
11. okt.
Prema kineskim verovanjima hrana ima kvalitet Jin i Janga. Smtra se da ukoliko se hranite samo jang hranom ili samo jin hranom, vaše zdravlje će biti narušeno. Ovo prema kineskim verovanjima se dobija, zato što se narušava...
Čuvanje i konzervisanje pasulja, graška i sočivaČuvanje i konzervisanje pasulja, graška i sočiva
19. dec.
Zreo pasulj i sočivo Zreo pasulj i sočivo možete čuvati na hladnom i tamnom mestu u zatvorenoj posudi. Na taj način ćete čuvati rok trajanja proizvoda oko godinu dana. Ako želite da konzervišete sočivo i zreo pasulj, treba...
Saveti i ishrana za zategnute butine i bedraSaveti i ishrana za zategnute butine i bedra
16. dec.
Svi želimo da izgledamo dobro. Ne samo žene, već i muškarci. Hajde da pričamo o tome kako da držimo bedra i butine čvrstim. Nažalost, značajan broj žena se žali na masnoću na butinama. Ako ste jedna od njih, pročitajte...
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeNajčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristike
22. jun
Pečurke su organizmi koji imaju karakteristike i životinja (ne hrane se samostalno) i biljaka. Ali one se razlikuju od obe grupe po svojoj strukturi, koja se sastoji od micelijuma i plodnog tela. Vegetativno telo pečurke...
Lutein i zeaksantinLutein i zeaksantin
03. mart
Lutein i zeakstatin su dva od najčešće korišćenih karotenoida. Za razliku od beta-karotena, alfa-karotena i i kriptoksantina, ove dve vrste karotenoida ne spadaju u "provitamin A" jedinjenja, pošto se u organizmu ne pretvaraju...
Pivo i pritisakPivo i pritisak
17. feb.
Kontrolisanje visokog pritiska je povezano sa promenama u ishrani, redovno vežbanje, ostavljanje cigareta i gubitak dodatne težine, ako imate višak Dok konzumiranje u umerenim količinama može da bude OK, za neke pacijente...
Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rakPrepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rak
16. mart
Prepečen hleb, kao i pečeni krompir, stvara kancerogeni akrilamid, koji može dovesti do razvoja raka - kategorično tvrdi u svom istraživanju Britanska agencija za standarde u ishrani. Eksperti upozoravaju da što je...
Moćan lek - poboljšava pamćenje i vid i topi masnoće!Moćan lek - poboljšava pamćenje i vid i topi masnoće!
10. jul
Što više prolaze godine, to više shvatamo da telo nema iste sposobnosti kao i ranije tokom mladosti. Tj. - počinjemo da gubimo elastičnost kože, brzo oporavljanje od bilo kakvih stanja, što su u praksi dva ključa ka mladosti...
Sokovi od voća i povrća - doze, sastav i koristiSokovi od voća i povrća - doze, sastav i koristi
14. nov.
Većina ljudi misli da su domaći prirodni sokovi dobri u bilo kojoj količini, ili su barem bezopasni. Ali ovo je mit. Isti sok može pomoći u određenim slučajevima i štetiti u drugim. Zato moramo biti oprezni. Kisele...
Oslobodite se kiseline i kiselinskog refluksa brzo i efikasnoOslobodite se kiseline i kiselinskog refluksa brzo i efikasno
20. nov.
Svakom se dešavalo da ima kiseline. To je jedan neprijatan osećaj pečenja koji dolazi sa dna želuca. Ovi se problemi mogu pojaviti kod prepunog želuca (kad se prejedete), fizičke opterećenosti (podizanje težine), pritiska...
Prednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljakaPrednosti i mane sira i kačkavalja na bazi biljaka
05. januar
U prodavnicama se redovno mogu videti sir i kačkavalj, na čijim etiketama piše da sadrže biljne masti ili da su u potpunosti biljnog proizvoda. To znači da se ne prave po drevnoj tehnologiji - od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg...
Najbolji sastojci za smutije i sokove protiv gripa i prehladeNajbolji sastojci za smutije i sokove protiv gripa i prehlade
15. nov.
Tokom zimskog perioda gotovo svakodnevno se susrećemo sa svim vrstama prehlada i bolesti. Da ne biste bili primorani da uzimate lekove, najbolji način je da se okrenete prirodi. Pruža nam sve što nam je potrebno da bismo...
Uzimajte ove napitke pre spavanja i bićete mršavi i lepi!Uzimajte ove napitke pre spavanja i bićete mršavi i lepi!
17. okt.
Problem sa prekomernom težinom nastavlja da bude aktuelan kod mnogih ljudi, uprkos tome što već postoje razni načini za mršavljenje. Ako želite, možete da nađete dijetu za svačiji ukus, kao i različite efektivne vežbe...
Konzerviranje i čuvanje tikvicaKonzerviranje i čuvanje tikvica
27. jul
Tikvice su rano prolećno povrće koje je omiljeno tokom celog leta zbog svog dobrog ukusa i veoma pristupačne cene. Od tikvica može da se napravi toliko mnogo jela - dodaju se u đuveč, supu, pirinač, a predivne su i...
Kurkuma leči i prolepšavaKurkuma leči i prolepšava
29. april
Začini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta. Ova biljka slobodno raste u Indiji, a gaji...
Deficit i unos gvožđaDeficit i unos gvožđa
13. mart
Studija navodi da 30% populacije pati od nedostatka gvožđa. Sadržaj gvožđa u telu odrasle osobe je oko 4-5 g, a dnevni gubitak je oko 1 mg. Ovo nastaje kroz ljuštenje kože i sluzokože. Kod žena, dnevni gubitak može dostići...
Prednosti i mane kikirikijaPrednosti i mane kikirikija
19. mart
Malo ljudi zna da kikiriki ne spada u orašaste plodove, već da pripada porodici mahunarki. On je veoma kaloričan, u svega 100 g sadrži oko 550 kalorija i zato bi trebalo da budemo obazrivi kada je konzumacija kikirikija u...
Sađenje i gajenje rukoleSađenje i gajenje rukole
13. mart
Rukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja. Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i zelena...
Selen i štitna žlezdaSelen i štitna žlezda
24. januar
Zajedno sa jodom, selen je važan mikromineral za održavanje normalnog rada štitne žlezde. On je od ključnog značaja za ovu žlezdu, jer reguliše proizvodnju hormona štitnjače i uglavnom je odgovoran za hormon T3 koji je...
Pripremanje i začinjavanje slaninePripremanje i začinjavanje slanine
08. dec.
Svaki ljubitelj slanine je navikao da je priprema prema svom ukus tako što su standardni začini obično nezamenjiva aleva paprika, crni biber, šarena so, čubar i drugo. Najlakše je da kupite gotovu slaninu iz prodavnice...
Zeaksantin - izvori i koristiZeaksantin - izvori i koristi
12. okt.
Zeaksantin je žuti pigment iz grupe ksantofila, pripada karotenoidima koji sadrže kiseonik i izomer je luteina. Zeaksantin je sadržan u hromoplastima ćelija zrna kukuruza i plodova bokvice, kao i u cvetovima nevena...
Proantocijanidin - suština i koristiProantocijanidin - suština i koristi
17. maj
Istorija proantocijanidina počinje još daleke 1531. godine kada je grupa francuskih mornara putovala brodom na nepoznato ostrvo i lokalno stanovništvo ih je spasilo od sigurne smrti specijalnim napitkom napravljenim od...
Zamrzavanje i odmrzavanje testaZamrzavanje i odmrzavanje testa
06. maj
Ponekad se desi da umesite više testa nego što vam je potrebno za pečenje kolača ili pogače ili druge vrste peciva. Da ne biste ispekli ogromne količine, testo je bolje zamrznuti da biste ga koristili drugi put....
Najzdravije i najkorisnije povrćeNajzdravije i najkorisnije povrće
26. nov.
Povrće je pravi prirodni dar, koji vrlo pozitivno deluje na organizam. U povrću možemo pronaći većinu supstanci neophodnih za ishranu i hidrataciju tela. Nema puno kalorija, što ga čini dobrim izborom za bilo koju dijetu...
Čuvanje i sušenje pečurakaČuvanje i sušenje pečuraka
15. jul
Pečurke su posebne zbog svog sastava i veoma se brzo kvare. Ako ste rešili sa ih čuvate za zimu ili na duže vreme, ne treba da previše čekate nakon što ste ih kupili ili ubrali, jer postoji opasnost da vrlo brzo postanu neupotrebljive...