Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći renDomaći ren
10. maj
1
Oba korena rena oljuštiti, oprati i izrendati na sitno rende. U izrendani ren dodati so, šećer i izmešati. Smesu staviti u teglu. Zasebno sjedinitu vodu i sirće, sipati u teglu i dobro zatvoriti poklopcem. Savet: Ren...
Domaći blagi renDomaći blagi ren
26. dec.
Koren rena otresti od zemlje (ren se ne pere) i ljuštilicom za krompir oljuštiti ili oštrim nožem skinuti što tanji sloj. Ren narendati na strani renda predviđenoj za to (okrugli ispupčeni otvori). Pomešati mleko i...
Ren za regeneraciju jetreRen za regeneraciju jetre
21. feb.
Ren je zaista zadivljujuća biljka i dar prirode koji može da nam pomogne da se izborimo sa nizom zdravstvenih problema. Pored toga on je bogat nizom vitamina, minerala i mikroelemenata koji su važni za zdravlje, kao na pimer...
Kako da osušimo ren?Kako da osušimo ren?
30. nov.
Ren je izuzetno koristan za naše zdravlje. Njegove prednosti su poznate od pamtiveka. Ren mnogo pomaže kod reumatizma. Može se uzimati direktno kao jelo ili upotrebom korena rena. Sastav rena Koreni rena sadrže veliku...
Kako se čuva ren?Kako se čuva ren?
30. januar
Ren je izuzetno koristan koren, koji se kod nas upotrebljava retko, ali u njemu se sadrži čitav niz korisnih sastojaka. On koristan kod oboljenja organa za varenje, prehlade i u slučaju prisustva bakterija u organizmu...
Korisni ren: Najlakši i najzdraviji recept za sos od renaKorisni ren: Najlakši i najzdraviji recept za sos od rena
13. jun
Svi delovi biljke rena sadrže specifično eterično ulje koje mu daje tako oštar ukus i miris – alil senf. U malim količinama podstiče apetit i aktivira lučenje gastrointestinalnih žlezda. Koren rena je bogat mineralima...
Da li ren pomaže kod visokog pritiska?Da li ren pomaže kod visokog pritiska?
13. dec.
Visok krvni pritisak je jedan od bičeva savremenog načina života. On je povezan, ne samo sa svakodnevnim stresom, kome smo svi izloženi, već i sa neracionalnim načinom ishrane i sve manjim kretanjem. Užasno veliki broj...
Zbog čega se stavlja ren u kiseli kupus?Zbog čega se stavlja ren u kiseli kupus?
21. januar
Tokom zimske sezone, skoro svaka porodica priprema bure kiselog kupusa. Uglavnom, svaki domaćin i svaka domaćica ima svoj provereni recept za kiseli kupus, koji znaju od majki, očeva, baka i deka. Jedni stavljaju...
Koren rena sa medom i limunom za jak imunitetKoren rena sa medom i limunom za jak imunitet
20. mart
Koren rena dobro operite i oljuštite. Takođe dobro operite i limun. Iscedite sok od jednog limuna. Narendajte ren na sitnoj strani rendeta. Prelijte narendani ren sveže isceđenim sokom od limuna. Na ovaj način ren...
Začinjeni sos od renaZačinjeni sos od rena
01. januar
Ren dobro očistite, pa sitno narendajte. U drugoj posudi pomešajte majonez, kiselu pavlaku, dodajte mleko i sve dobro promešajte. Dodajte sve začine i dobro sjediniti. Umešati i ren i sjediniti. Možete dodati i nekoliko...
Beli sos sa renomBeli sos sa renom
21. dec.
Ren oljuštiti i zamrznuti, pa narendati i staviti u činiju. Dodati pavlaku za kuvanje, umešati 150 g kisele pavlake, gotov ren i izmešati. Zasebno, u na zagrejanom ulju upržiti brašno, dodati 150 g kisele pavlake i kratko...
Čatni od zelenog paradajzaČatni od zelenog paradajza
28. avgust
Zeleni paradajz samleti i ostaviti u cediljci preko noći da se ocedi. Luk i papriku očistiti i usitniti u secku. Ren oljuštiti i narendati. Sjediniti patadajz, papriku, luk i ren zatim smesi dodati so, šećer i sirće...
Ovako se prave ukusni kiseli krastavčićiOvako se prave ukusni kiseli krastavčići
26. dec.
Da li ste znali da jedemo nezrele krastavce? Zreli sa veliki, žuti i sa velikim semenkama. Između ostalog, na grčkom jeziku reč "aguros" (drevni naziv za krastavce) znači - nezreo. 90% ovog povrća čini voda, što ga...
Zdravstvene koristi od renaZdravstvene koristi od rena
27. april
Ren je prirodni antibiotik koji sadrži takozvane fitoncide - antimikrobne supstance koje su potpuno lišene nedostataka svojstvenih sintetičkim antibioticima. Uobičajeni fitoncidi nalaze se u svim biljkama, ali su u...
Salata od cvekle i renaSalata od cvekle i rena
02. jul
Oljuštite i narendajte cveklu. Dodajte senf i ren, nakon toga i sirće i dobro promešajte sve. Pri serviranju pospite sa malo oraha....
Aromatičan domaći kečapAromatičan domaći kečap
31. avgust
Sameljemo paradajz u mašini koja odvaja ljusku i semenke. Stavljamo smesu na vatru da provri. Kad voda ispari, dodajemo sitno izrendan luk, ren i začine. Kuvamo smesu dok se ne zgusne, mešamo neprestano....
Gorka hrana - balzam za zdravljeGorka hrana - balzam za zdravlje
08. avgust
Gorka hrana može da se pokaže kao pravi balzam za zdravlje čoveka. Prema Ajurvedi i tradicionalnoj indijskoj medicini, sve bolesti se mogu izlečiti delovanjem na receptore ukusa na jeziku. Na osnovu toga se razvila i terapija...
Čarobna smesa sa renom kod problema sa sinusima i glavoboljomČarobna smesa sa renom kod problema sa sinusima i glavoboljom
08. feb.
Izrendajte svež koren rena i napunite staklenu teglu do vrha. Prelijte ga domaćim jabukovim sirćeom i dobro zatvorite teglu. Čuvajte smesu 10 dana na sobnoj temperaturi i periodično mućkaje. Nakon 10 dana, nekoliko...
Sibirska ljutenicaSibirska ljutenica
03. feb.
Očistite i izgnječite paradajz. Dodajte ren. Začinite solju i šećerom. Promešajte i rasporedite u tegle. Tegle zatvorite poklopcima i sterilišite oko 20 min. Okrenite tegle sa poklopcima na dole da se dobro zatvore i...
Domaća adžikaDomaća adžika
03. jul
Svo povrće operemo tekućom vodom. Paprike očistimo od drške i skidamo semenke. Ren izrendamo, a beli luk oljuštimo i isečemo. Uz pomoć štapnog miksera sameljemo sve sastojke. Dobro promešamo i dobijenu smesu stavljamo...
Sos za ribu sa renomSos za ribu sa renom
05. januar
Ren operemo, oljuštimo i izredamo sitno. Prelivamo vrelom vodom i ostavljamo da se ohladi. Nakon toga višak vode procedimo, dodajemo sirće, so i šećer. Promešamo i stavljamo u staklene tegle. Dobro zatvaramo i ostavljamo...
Marinirana crvena cveklaMarinirana crvena cvekla
30. sep.
Operite cveklu i skuvajte je dok ne omekša. Ohladite je, oljuštite i isecite na kocke ili tanke kriške. U nju dodajte narendan ren. Napunite tegle i prelijte ih prethodno spremljenom i ohlađenom marinadom od šećera, soli...
Sveža salata sa jabukamaSveža salata sa jabukama
28. jun
Očistimo, operemo i krupnije izrendamo šargarepu, jabuke i ren. U njih dodajemo sitno izrendanu koru limuna. U posebnoj posudi pomešamo sok od limuna, maslinovo ulje, šećer i so po ukusu. Promešamo dobro i dobijenim dresingom...
Mlečni sos sa renomMlečni sos sa renom
19. april
Stavite sve sastojke u blende, bez kapra. Ren očistite i sitno narendajte. Dodajte ga ostalim sastojcima, zajedno sa začinima. Neka se sve izblenduje do homogene smese. Poslužite sos u posebne činijice, posipajte...
Listovi rena - sve koristi i upotrebaListovi rena - sve koristi i upotreba
09. januar
Ren se može sa sigurnošću nazvati tradicionalnom biljkom, čija istorija datira nekoliko milenijuma. S obzirom na brojna korisna svojstva, lišće rena do danas je veoma popularno, koristi se ne samo u kulinarstvu, već...