Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaći renOba korena rena oljuštiti, oprati i izrendati na sitno rende. U izrendani ren dodati so, šećer i izmešati.
Smesu staviti u teglu.
Zasebno sjedinitu vodu i sirće, sipati u teglu i dobro zatvoriti poklopcem.
Savet: Ren...
10. maj
1
Domaći blagi renKoren rena otresti od zemlje (ren se ne pere) i ljuštilicom za krompir oljuštiti ili oštrim nožem skinuti što tanji sloj.
Ren narendati na strani renda predviđenoj za to (okrugli ispupčeni otvori).
Pomešati mleko i...
26. dec.
Ren za regeneraciju jetreRen je zaista zadivljujuća biljka i dar prirode koji može da nam pomogne da se izborimo sa nizom zdravstvenih problema. Pored toga on je bogat nizom vitamina, minerala i mikroelemenata koji su važni za zdravlje, kao na pimer...
21. feb.
Kako da osušimo ren?Ren je izuzetno koristan za naše zdravlje. Njegove prednosti su poznate od pamtiveka. Ren mnogo pomaže kod reumatizma. Može se uzimati direktno kao jelo ili upotrebom korena rena.
Sastav rena
Koreni rena sadrže veliku...
30. nov.
Kako se čuva ren?Ren je izuzetno koristan koren, koji se kod nas upotrebljava retko, ali u njemu se sadrži čitav niz korisnih sastojaka. On koristan kod oboljenja organa za varenje, prehlade i u slučaju prisustva bakterija u organizmu...
30. januar
Korisni ren: Najlakši i najzdraviji recept za sos od renaSvi delovi biljke rena sadrže specifično eterično ulje koje mu daje tako oštar ukus i miris – alil senf. U malim količinama podstiče apetit i aktivira lučenje gastrointestinalnih žlezda.
Koren rena je bogat mineralima...
13. jun
Da li ren pomaže kod visokog pritiska?Visok krvni pritisak je jedan od bičeva savremenog načina života. On je povezan, ne samo sa svakodnevnim stresom, kome smo svi izloženi, već i sa neracionalnim načinom ishrane i sve manjim kretanjem.
Užasno veliki broj...
13. dec.
Zbog čega se stavlja ren u kiseli kupus?Tokom zimske sezone, skoro svaka porodica priprema bure kiselog kupusa.
Uglavnom, svaki domaćin i svaka domaćica ima svoj provereni recept za kiseli kupus, koji znaju od majki, očeva, baka i deka. Jedni stavljaju...
21. januar
Koren rena sa medom i limunom za jak imunitetKoren rena dobro operite i oljuštite. Takođe dobro operite i limun.
Iscedite sok od jednog limuna.
Narendajte ren na sitnoj strani rendeta.
Prelijte narendani ren sveže isceđenim sokom od limuna. Na ovaj način ren...
20. mart
Začinjeni sos od renaRen dobro očistite, pa sitno narendajte.
U drugoj posudi pomešajte majonez, kiselu pavlaku, dodajte mleko i sve dobro promešajte. Dodajte sve začine i dobro sjediniti.
Umešati i ren i sjediniti.
Možete dodati i nekoliko...
01. januar
Beli sos sa renomRen oljuštiti i zamrznuti, pa narendati i staviti u činiju. Dodati pavlaku za kuvanje, umešati 150 g kisele pavlake, gotov ren i izmešati.
Zasebno, u na zagrejanom ulju upržiti brašno, dodati 150 g kisele pavlake i kratko...
21. dec.
Čatni od zelenog paradajzaZeleni paradajz samleti i ostaviti u cediljci preko noći da se ocedi.
Luk i papriku očistiti i usitniti u secku. Ren oljuštiti i narendati.
Sjediniti patadajz, papriku, luk i ren zatim smesi dodati so, šećer i sirće...
28. avgust
Ovako se prave ukusni kiseli krastavčićiDa li ste znali da jedemo nezrele krastavce? Zreli sa veliki, žuti i sa velikim semenkama. Između ostalog, na grčkom jeziku reč "aguros" (drevni naziv za krastavce) znači - nezreo.
90% ovog povrća čini voda, što ga...
26. dec.
Zdravstvene koristi od renaRen je prirodni antibiotik koji sadrži takozvane fitoncide - antimikrobne supstance koje su potpuno lišene nedostataka svojstvenih sintetičkim antibioticima.
Uobičajeni fitoncidi nalaze se u svim biljkama, ali su u...
27. april
Salata od cvekle i renaOljuštite i narendajte cveklu. Dodajte senf i ren, nakon toga i sirće i dobro promešajte sve.
Pri serviranju pospite sa malo oraha....
02. jul
Aromatičan domaći kečapSameljemo paradajz u mašini koja odvaja ljusku i semenke.
Stavljamo smesu na vatru da provri.
Kad voda ispari, dodajemo sitno izrendan luk, ren i začine.
Kuvamo smesu dok se ne zgusne, mešamo neprestano....
31. avgust
Gorka hrana - balzam za zdravljeGorka hrana može da se pokaže kao pravi balzam za zdravlje čoveka. Prema Ajurvedi i tradicionalnoj indijskoj medicini, sve bolesti se mogu izlečiti delovanjem na receptore ukusa na jeziku. Na osnovu toga se razvila i terapija...
08. avgust
Čarobna smesa sa renom kod problema sa sinusima i glavoboljomIzrendajte svež koren rena i napunite staklenu teglu do vrha.
Prelijte ga domaćim jabukovim sirćeom i dobro zatvorite teglu.
Čuvajte smesu 10 dana na sobnoj temperaturi i periodično mućkaje.
Nakon 10 dana, nekoliko...
08. feb.
Sibirska ljutenicaOčistite i izgnječite paradajz. Dodajte ren. Začinite solju i šećerom. Promešajte i rasporedite u tegle.
Tegle zatvorite poklopcima i sterilišite oko 20 min. Okrenite tegle sa poklopcima na dole da se dobro zatvore i...
03. feb.
Domaća adžikaSvo povrće operemo tekućom vodom.
Paprike očistimo od drške i skidamo semenke.
Ren izrendamo, a beli luk oljuštimo i isečemo.
Uz pomoć štapnog miksera sameljemo sve sastojke.
Dobro promešamo i dobijenu smesu stavljamo...
03. jul
Sos za ribu sa renomRen operemo, oljuštimo i izredamo sitno. Prelivamo vrelom vodom i ostavljamo da se ohladi. Nakon toga višak vode procedimo, dodajemo sirće, so i šećer.
Promešamo i stavljamo u staklene tegle. Dobro zatvaramo i ostavljamo...
05. januar
Marinirana crvena cveklaOperite cveklu i skuvajte je dok ne omekša. Ohladite je, oljuštite i isecite na kocke ili tanke kriške.
U nju dodajte narendan ren. Napunite tegle i prelijte ih prethodno spremljenom i ohlađenom marinadom od šećera, soli...
30. sep.
Sveža salata sa jabukamaOčistimo, operemo i krupnije izrendamo šargarepu, jabuke i ren. U njih dodajemo sitno izrendanu koru limuna.
U posebnoj posudi pomešamo sok od limuna, maslinovo ulje, šećer i so po ukusu. Promešamo dobro i dobijenim dresingom...
28. jun
Mlečni sos sa renomStavite sve sastojke u blende, bez kapra.
Ren očistite i sitno narendajte. Dodajte ga ostalim sastojcima, zajedno sa začinima.
Neka se sve izblenduje do homogene smese.
Poslužite sos u posebne činijice, posipajte...
19. april
Listovi rena - sve koristi i upotrebaRen se može sa sigurnošću nazvati tradicionalnom biljkom, čija istorija datira nekoliko milenijuma. S obzirom na brojna korisna svojstva, lišće rena do danas je veoma popularno, koristi se ne samo u kulinarstvu, već...
09. januar