Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Francuski sos za ribu Ruj (Rouille)Francuski sos za ribu Ruj (Rouille)
23. sep.
U odgovarajućoj posudi pomešamo belo sirće sa vodom i stavljamo na umerenu temperaturu da provri. Kad tečnost provri, dodajemo šafran i kad pusti braon-žućkastu boju skidamo posudu sa vatre i ostavljamo da se ohladi....
Za šta je dobar čaj od rujaZa šta je dobar čaj od ruja
29. januar
Lekovite biljke su najveći dar koji nam je priroda dala. One se lako uzimaju u vidu lekovitih čajeva. Njihova pravilna upotreba daje kako izlečenje, tako i jačanje ljudskog organizma. Jedna od univerzalnih biljaka,...
Galna kiselina - svojstva, izvori i koristiGalna kiselina - svojstva, izvori i koristi
28. jul
Galna kiselina je vrsta organske kiseline i široko je rasprostranjena u prirodi. To je proizvod dobijen putem alkalne ili kisele hidrolize tanina biljaka, orašastih plodova ili pečuraka koji su bogati ovim jedinjenjima....
Iskušenja kuhinje u južnoj FrancuskojIskušenja kuhinje u južnoj Francuskoj
13. avgust
Kuhinja južne Francuske je veoma raznovrsna. Na primer u Gaskonji, oblasti koja zauzima deo atlantske obale i graniči se sa Španijom, postoji mnogo specijaliteta - šunka iz Londona koja se jede sirova, škampi Kapetana Bretona...
Jagnjeći but sa spanaćem i krompiromJagnjeći but sa spanaćem i krompirom
17. april
But operite i istrljajte ga maslacem, medom, preko poprskajte malo soja sosa, ruj i alevu papriku. Ostavite da se marinira nekoliko sati (može i da prenoći). Duboki pleh nauljajte (ja sam koristila onaj iz rerne). Luk...
OradaOrada
26. maj
Orada je riba belog, nežnog i suvog mesa. Ona je tipična mediteranska riba, koja se najviše sreće u Sredozemnom moru, a nešto ređe u Crnom moru. Ova riba živi na mestima obarslim algama, gde ima peskovitog dna, na dubini...
Pide sa mlevenim mesom i siromPide sa mlevenim mesom i sirom
26. avgust
U veliku posudu prosejte brašno sa solju. Napravite udubljenje i sipajte šećer, kvasac i maslinovo ulje. Zamesite meko i elastično testo, sipajte po malo vode i mešajte kašikom. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo...
MalbekMalbek
09. dec.
Malbek je crvena sorta grožđa, koja poreklom dolazi iz jugozapadnih delova Francuske. Rodno mesto ove sorte je region Kaora, gde je i do danas ova sorta grožđa veoma zastupljena. Početkom 20. veka je malbek najrasprostranjenija...
Koji su najbolji lekoviti i pročišćujući čajeviKoji su najbolji lekoviti i pročišćujući čajevi
10. jul
Najbolji lekoviti i pročišćujući čajevi su bez sumnje biljni čajevi i biljni odvarci. Njihove prednosti su svuda po svetu poznate i čovek lako može da ih kupi. Postoji velika raznovrsnost biljnih čajeva, zbog čega pašu svakom...
Puževi sa mladim lukomPuževi sa mladim lukom
06. jul
Sakupljene puževe stavite u dobro vezanu kesu, koju ste izbušili na nekoliko mesta, kako bi puževi disali i ostavite ih preko noći da se isčiste od stomačnih sadržaja. Nakon toga ih sipajte u sudoperu i operite ih veoma dobro...