Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Saveti za pripremanje slanineDa biste napravili dobru domaću slaninu, kažu da je najvažnije da imate hladan prosor gde možete da je stavite, mnogo soli, sa kojom ćete je posudi i naravno - dobar materijal.
Evo nekoliko koraka u kojima možete da pripremite...
13. jun
Saveti za pripremanje patlidžanaPatlidžan ili tzv. plavi patlidžan je karakteristično i često korišćeno povrće na našim geografskim područjima. Kada kupujte patlidžan, birajte onaj koji je gladak.
Nagužvana kora i patlidžan koji je makar i blago mekan...
27. april
Saveti za pripremanje Uskršnjeg kolača (Kozunak)Postoji nekoliko saveta, kojih obavezno treba da se držite, kako bi rezultat bio zagarantovan. Evo i tih saveta:
1. Treba da koristite samo sveži kvasac i da on zaista bude svež....
16. mart
Saveti kod pripremanja jarebicaKao što i sami vidite, pripremanje jarebice nije toliko komplikovano, ukoliko znate kako pravilno da pripremite pticu....
21. nov.
Pripremanje domaćeg kefiraU posudu stavite 2-3 supene kašike kefira od gljive. Dodajte mleko koje mora da bude hladno. Ako je domaće, prvo ga skuvajte, sačekajte da se ohladi i onda ga dodajte. Dobro bi bilo da se koristi mleko visoke masnoće - barem...
28. dec.
Pečena patka u rerniNjome se patka natrlja spolja i iznutra, nakon čega se stavlja u frižider tokom jedne noći. Sledećeg dana se vadi iz marinade i stavlja se na roštilj, stavljen u posudu za pečenje....
01. dec.
Punjena patka u kesiNadevom napunite patku i otvor učvrstite sa dve čačkalice za zube. Kesu za pečenje zavežite i izbušite čačkalicama za zube od od leša patke. Kesu sa patkom prebacite u pleh, patka treba da bude sa leđima na gore....
24. mart
Patka u kiselom kupusuKupus prebacite u pleh za pečenje. Dodajte još jednu šolju vode.
Očišćenu patku posolite i začinite alevom paprikom celom površinom. Nakon toga, patku stavite u sredinu pleha sa kupusom....
16. mart
Saveti za kuvanje mesaDa bi bilo ukusno i zdravo, meso se kuva na određeni način. Kuva se u vodi ili u bujonu od povrća. Ako meso stavite u vrelu vodu, gornji sloj proteina će se vrlo brzo zgrušati, što će sprečiti da se hranljive materije...
12. nov.
Saveti za pečenje povrćaEvo i nekih saveta prilikom pečenja povrća.
Jedan dobro balansiran režim ishrane treba da sadrži adekvatne količine povrća i voća, kao i drugih namirnica....
02. okt.
Saveti za kuvanje bamijeBamija je otkrivena u okolini Etiopije tokom 12. veka p.n.e. i uzgajali su je Drevni Egipćani. Bamija je jedan sjajan izvor dragocenih hranljivih materija. Ona je dobar izvor vitamina C.
Ima nizak sadržaj kalorija...
23. april
Saveti za kuvanje artičokeOsnovni saveti za kuvanje artičoke korak po korak počinju sa čišćenjem. Odrežite gornju trećinu artičoke tako da se vidi jezgro. Odrežite stabljiku i spoljne listove, ako ima oštećenih listova - uklonite i njih....
27. mart
Saveti za čišćenje roštiljaAko hoćete da vam roštilj uvek bude čist i da se njime koristite dugo, nakon što ga koristite, neka se ohladi i odmah očistite unutrašnji i spoljašnji deo roštilja.
Za čišćenje najprljavijih i zagorelih mesta koristite...
22. sep.
Saveti za konzerviranje pečurakaPoznate su dve glavne tehnologije konzerviranja pečuraka - to su soljenje i mariniranje (kiseljenje). Soljenje se vrši u drvenoj, emajliranoj ili staklenoj posudi dodavanjem različitih vrsta začina - kima, bibera, karanfilića...
04. okt.
Saveti za spremanje jarebiceJela sa jarebicom zauzimaju posebno mesto u kulinarstvu. Meso jarebice se oduvek smatralo zdravim, budući da se one hrane u prirodi.
Koliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus?...
15. maj
Saveti za savršenu salatuKada pripremate tople salate, pomešajte začine najranije 45 minuta pre serviranja....
02. mart
Kratko uputstvo za pripremanje savršene salatePogledajte i nekoliko ideja za pripremanje Salata sa Kinoom, Salata sa Avokadom i Salata sa kukuruzom....
31. maj
Pripremanje marinade za povrće na roštiljuNajzdravije i veoma ukusno postaje povrće pripremljeno na roštilju. Tikvice, luk, patlidžan, paprika, krompir - postaju sjajni i posebno su pogodni za meni tokom toplijih meseci u godini - kad pijaca obiluje svežim...
01. avgust
Saveti za spremanje marinada za mesoJedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa.
Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja,...
18. sep.
Pripremanje domaćeg GHEE maslacaJa je čuvam za neko jelo da dodam masnoću.
Od (tačno) 490 g maslaca ispalo je GHEE - 327 g.
Aroma pročišćenog maslaca je odlična - vredi napraviti ga kod kuće. Cela procedura oduzima otprilike 30 minuta....
21. dec.
Sveta Varvara - Pripremanje trpeze za baba Šarku17.decembra istočni i zapadni pravoslavni hrišćani slave praznik Svete velikomučenice Varvare. Ona je rođena krajem III veka i umrla je za veru 305. ili 306. godine. Pravoslavna crkva je smatra pokroviteljkom svih iznenada...
26. mart
Patka u đuvečari sa kiselim kupusomPravimo gnezdo u kupus gde ćemo staviti patku.
Patku lepo operemo i natrljamo spolja i iznutra sa malo soli, mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom i uljem....
19. jul
Patka u foliji ispečena u rerniOčišćenu patku operite i ocedite dobro. Za to vreme operite jabuku, oljuštite je i ispasirajte. Dodajte joj vino, luk, beli luk, sok od pomorandže i ostale namirnice za marinadu....
05. mart
Praznična patka i šnicle na sarmiNamažite patku uljem, solju i alevom paprikom sa svih strana.
U odgovarajuću duboku posudu za pečenje poređajte na dno šnicle, sa strane stavite sarme, a po sredini - patku. Dodajte i pečurke, isečene na pola....
09. maj
Jednostavni saveti za sotiranje mesaSotiranje je tehnika brzog prženja proizvoda u maloj količini masti. Masnoća treba da bude jako vruća, a meso ne treba mešati, već okretati pokretom tiganja.
Potrebno je da izaberete odgovarajući tiganj, koji je...
10. jun