Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Saveti za pripremanje slanineSaveti za pripremanje slanine
13. jun
Da biste napravili dobru domaću slaninu, kažu da je najvažnije da imate hladan prosor gde možete da je stavite, mnogo soli, sa kojom ćete je posudi i naravno - dobar materijal. Evo nekoliko koraka u kojima možete da pripremite...
Saveti za pripremanje patlidžanaSaveti za pripremanje patlidžana
27. april
Patlidžan ili tzv. plavi patlidžan je karakteristično i često korišćeno povrće na našim geografskim područjima. Kada kupujte patlidžan, birajte onaj koji je gladak. Nagužvana kora i patlidžan koji je makar i blago mekan...
Saveti za pripremanje Uskršnjeg kolača (Kozunak)Saveti za pripremanje Uskršnjeg kolača (Kozunak)
16. mart
Postoji nekoliko saveta, kojih obavezno treba da se držite, kako bi rezultat bio zagarantovan. Evo i tih saveta: 1. Treba da koristite samo sveži kvasac i da on zaista bude svež....
Saveti kod pripremanja jarebicaSaveti kod pripremanja jarebica
21. nov.
Kao što i sami vidite, pripremanje jarebice nije toliko komplikovano, ukoliko znate kako pravilno da pripremite pticu....
Pripremanje domaćeg kefiraPripremanje domaćeg kefira
28. dec.
U posudu stavite 2-3 supene kašike kefira od gljive. Dodajte mleko koje mora da bude hladno. Ako je domaće, prvo ga skuvajte, sačekajte da se ohladi i onda ga dodajte. Dobro bi bilo da se koristi mleko visoke masnoće - barem...
Pečena patka u rerniPečena patka u rerni
01. dec.
Njome se patka natrlja spolja i iznutra, nakon čega se stavlja u frižider tokom jedne noći. Sledećeg dana se vadi iz marinade i stavlja se na roštilj, stavljen u posudu za pečenje....
Punjena patka u kesiPunjena patka u kesi
24. mart
Nadevom napunite patku i otvor učvrstite sa dve čačkalice za zube. Kesu za pečenje zavežite i izbušite čačkalicama za zube od od leša patke. Kesu sa patkom prebacite u pleh, patka treba da bude sa leđima na gore....
Patka u kiselom kupusuPatka u kiselom kupusu
16. mart
Kupus prebacite u pleh za pečenje. Dodajte još jednu šolju vode. Očišćenu patku posolite i začinite alevom paprikom celom površinom. Nakon toga, patku stavite u sredinu pleha sa kupusom....
Saveti za kuvanje mesaSaveti za kuvanje mesa
12. nov.
Da bi bilo ukusno i zdravo, meso se kuva na određeni način. Kuva se u vodi ili u bujonu od povrća. Ako meso stavite u vrelu vodu, gornji sloj proteina će se vrlo brzo zgrušati, što će sprečiti da se hranljive materije...
Saveti za pečenje povrćaSaveti za pečenje povrća
02. okt.
Evo i nekih saveta prilikom pečenja povrća. Jedan dobro balansiran režim ishrane treba da sadrži adekvatne količine povrća i voća, kao i drugih namirnica....
Saveti za kuvanje bamijeSaveti za kuvanje bamije
23. april
Bamija je otkrivena u okolini Etiopije tokom 12. veka p.n.e. i uzgajali su je Drevni Egipćani. Bamija je jedan sjajan izvor dragocenih hranljivih materija. Ona je dobar izvor vitamina C. Ima nizak sadržaj kalorija...
Saveti za kuvanje artičokeSaveti za kuvanje artičoke
27. mart
Osnovni saveti za kuvanje artičoke korak po korak počinju sa čišćenjem. Odrežite gornju trećinu artičoke tako da se vidi jezgro. Odrežite stabljiku i spoljne listove, ako ima oštećenih listova - uklonite i njih....
Saveti za čišćenje roštiljaSaveti za čišćenje roštilja
22. sep.
Ako hoćete da vam roštilj uvek bude čist i da se njime koristite dugo, nakon što ga koristite, neka se ohladi i odmah očistite unutrašnji i spoljašnji deo roštilja. Za čišćenje najprljavijih i zagorelih mesta koristite...
Saveti za konzerviranje pečurakaSaveti za konzerviranje pečuraka
04. okt.
Poznate su dve glavne tehnologije konzerviranja pečuraka - to su soljenje i mariniranje (kiseljenje). Soljenje se vrši u drvenoj, emajliranoj ili staklenoj posudi dodavanjem različitih vrsta začina - kima, bibera, karanfilića...
Saveti za spremanje jarebiceSaveti za spremanje jarebice
15. maj
Jela sa jarebicom zauzimaju posebno mesto u kulinarstvu. Meso jarebice se oduvek smatralo zdravim, budući da se one hrane u prirodi. Koliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus?...
Saveti za savršenu salatuSaveti za savršenu salatu
02. mart
Kada pripremate tople salate, pomešajte začine najranije 45 minuta pre serviranja....
Kratko uputstvo za pripremanje savršene salateKratko uputstvo za pripremanje savršene salate
31. maj
Pogledajte i nekoliko ideja za pripremanje Salata sa Kinoom, Salata sa Avokadom i Salata sa kukuruzom....
Pripremanje marinade za povrće na roštiljuPripremanje marinade za povrće na roštilju
01. avgust
Najzdravije i veoma ukusno postaje povrće pripremljeno na roštilju. Tikvice, luk, patlidžan, paprika, krompir - postaju sjajni i posebno su pogodni za meni tokom toplijih meseci u godini - kad pijaca obiluje svežim...
Saveti za spremanje marinada za mesoSaveti za spremanje marinada za meso
18. sep.
Jedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa. Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja,...
Pripremanje domaćeg GHEE maslacaPripremanje domaćeg GHEE maslaca
21. dec.
Ja je čuvam za neko jelo da dodam masnoću. Od (tačno) 490 g maslaca ispalo je GHEE - 327 g. Aroma pročišćenog maslaca je odlična - vredi napraviti ga kod kuće. Cela procedura oduzima otprilike 30 minuta....
Sveta Varvara - Pripremanje trpeze za baba ŠarkuSveta Varvara - Pripremanje trpeze za baba Šarku
26. mart
17.decembra istočni i zapadni pravoslavni hrišćani slave praznik Svete velikomučenice Varvare. Ona je rođena krajem III veka i umrla je za veru 305. ili 306. godine. Pravoslavna crkva je smatra pokroviteljkom svih iznenada...
Patka u đuvečari sa kiselim kupusomPatka u đuvečari sa kiselim kupusom
19. jul
Pravimo gnezdo u kupus gde ćemo staviti patku. Patku lepo operemo i natrljamo spolja i iznutra sa malo soli, mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom i uljem....
Patka u foliji ispečena u rerniPatka u foliji ispečena u rerni
05. mart
Očišćenu patku operite i ocedite dobro. Za to vreme operite jabuku, oljuštite je i ispasirajte. Dodajte joj vino, luk, beli luk, sok od pomorandže i ostale namirnice za marinadu....
Praznična patka i šnicle na sarmiPraznična patka i šnicle na sarmi
09. maj
Namažite patku uljem, solju i alevom paprikom sa svih strana. U odgovarajuću duboku posudu za pečenje poređajte na dno šnicle, sa strane stavite sarme, a po sredini - patku. Dodajte i pečurke, isečene na pola....
Jednostavni saveti za sotiranje mesaJednostavni saveti za sotiranje mesa
10. jun
Sotiranje je tehnika brzog prženja proizvoda u maloj količini masti. Masnoća treba da bude jako vruća, a meso ne treba mešati, već okretati pokretom tiganja. Potrebno je da izaberete odgovarajući tiganj, koji je...