Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kruti SmrčakKruti smrčak (Morchella esculenta) je ukusna jestiva pečurka. Kruti smrčak je pečurka nemačkog porkla, ali se sreće i u našim zemljama....
13. jun
Ima li smrčak otrovnog dvojnika?Pored toga, smrčak je delikates i najčešće se priprema pržen.
Smrčak se ne preporučuje maloj deci....
23. mart
Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima mnogo trave, u voćnjacima, baštama i na drugim mestima. Period rasta smrčka je od kraja marta do kraja maja meseca....
07. april
Najskuplji francuski sireviOno po čemu se original razlikuje od njegovih kopija je što se prodaje u drvenim kuijama izrađenim ponovo od smrče....
07. jul
Mon d'OrZnajte ipak, da se samo originalan sir prodaje u drvenim kutijama od smrče. Njegove kopie takođe nemaju AOC statut koji je naznačen na pakovanju....
11. okt.
Tet de Muan - švajcarski sirSir Tet de Muan, čija je receptura ostala nepromenjena vekovima, odležava se u hladnim podrumima na daskama od smrče.
Svaka glavica, kako se zove pita sira, redovno se okreće i pere jakom salamurom....
06. okt.
Sir BoforTradicionalno se čuva u drvenim rafovima, izrađenim od smrče.
Neophodno je između 5 i 12 meseci da jedan sir bude dobro uzreo. U ređim slučajevima mlečni proizvod se ostavlja da zri i više od godinu dana....
08. okt.
VrganjMože se naći u četinarskim šumama gde najviše ima smrče i bora, a u veoma retkim slučajevima se može naći i u bukovim šumama. Raste u rano proleće, pa sve do kraja jeseni....
19. maj
Gljiva Mrka trubačaOstale pečurke koje upotpunjuju trio su Smrčak i Tartuf.
Odlikuje je pečurkasto-voćni miris i istančan ukus, zbog čega se koristi kao elegantan začin za jela i sosove od pečurakagljiva - sveža ili sušena....
24. april