Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kruti SmrčakKruti Smrčak
13. jun
Kruti smrčak (Morchella esculenta) je ukusna jestiva pečurka. Kruti smrčak je pečurka nemačkog porkla, ali se sreće i u našim zemljama....
Ima li smrčak otrovnog dvojnika?Ima li smrčak otrovnog dvojnika?
23. mart
Pored toga, smrčak je delikates i najčešće se priprema pržen. Smrčak se ne preporučuje maloj deci....
Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?
07. april
Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima mnogo trave, u voćnjacima, baštama i na drugim mestima. Period rasta smrčka je od kraja marta do kraja maja meseca....
Najskuplji francuski sireviNajskuplji francuski sirevi
07. jul
Ono po čemu se original razlikuje od njegovih kopija je što se prodaje u drvenim kuijama izrađenim ponovo od smrče....
Mon d'OrMon d'Or
11. okt.
Znajte ipak, da se samo originalan sir prodaje u drvenim kutijama od smrče. Njegove kopie takođe nemaju AOC statut koji je naznačen na pakovanju....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Sir Tet de Muan, čija je receptura ostala nepromenjena vekovima, odležava se u hladnim podrumima na daskama od smrče. Svaka glavica, kako se zove pita sira, redovno se okreće i pere jakom salamurom....
Sir BoforSir Bofor
08. okt.
Tradicionalno se čuva u drvenim rafovima, izrađenim od smrče. Neophodno je između 5 i 12 meseci da jedan sir bude dobro uzreo. U ređim slučajevima mlečni proizvod se ostavlja da zri i više od godinu dana....
VrganjVrganj
19. maj
Može se naći u četinarskim šumama gde najviše ima smrče i bora, a u veoma retkim slučajevima se može naći i u bukovim šumama. Raste u rano proleće, pa sve do kraja jeseni....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Ostale pečurke koje upotpunjuju trio su Smrčak i Tartuf. Odlikuje je pečurkasto-voćni miris i istančan ukus, zbog čega se koristi kao elegantan začin za jela i sosove od pečurakagljiva - sveža ili sušena....