Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Prženi somSoma oprati, osušiti i naseći na veće parčiće.
Sve začine usitniti.
Usitnjenim začinima premazati svako parče ribe. Zagrejati ulje i ribu ispržiti sa obe strane.
Pri serviranju preliti sokom od limuna....
15. maj
Som u tiganjuIsečemo soma na filete, pazeći da ne ostanu kosti.
Uvaljamo u brašno i izlupamo da spadne višak.
Pospemo solju i pržimo na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatasto.
Serviramo prženu ribu sa kriškama limuna....
03. dec.
Som na roštiljuFilete soma pospite solju u sveže mlevenim biberom.
Prelijte ih mešavinom soja sosa i balsamiko sirćeta i ostavite ih u posudi na 15 minuta u frižideru, okrećući ih 2-3 puta.
Zagrejte roštilj i namažite rebra da se...
06. okt.
Pečeni som u rerniOperemo i osušimo ribu. Sečemo na tanke parčiće.
Svako se natrlja začinima. Nakon toga uvaljamo svako parče u brašno, lupkajući da spadne višak.
U posudi za pečenje otapamo maslac u već zagrejanoj rerni.
Poređamo...
12. januar
Dinstani som sa pečurkamaRibu isečemo i poređamo u šerpu namazanu masnoćom, odvajamo dva parčeta. Skuvamo ih u bujonu i tim bujonom prelivamo ribu u plehu.
Dodajemo celer i luk, sitno isečene, krupnije isečen peršun, lovorov list, biber i vino...
30. jun
Pržen som sa garnirungomOperite i očistite ribu. Isecite je na porcije i natrljajte začinima sa svih strana. Ostavite je sa strane, da ima vremena da upije arome.
Uvaljajte je u brašno i izlupajte, da padne suvišan materija. Pržite sa svih strana...
01. okt.
Afrički som sa paradajz sosomZa ovu pečenu ribu sa paradajzom sipamo paradajz u duboki tiganj i ostavljamo da se skuva.
Ispržimo luk, stavljamo začine, promešamo.
Sve se sipa u posudu za pečenje, nakon toga se poređa som, isečen na šajbne.
Pečem...
12. januar
Prženi som u kukuruznom brašnuOčistite soma, tako što ga istrljate krupnom solju.
Na taj način odstranićete sluz koju ima po koži.
Operite ga dobro i nasecite na kotlete.
Posolite svaki kotlet o ostavite da prime so.
U pleh stavite kukuruzno...
11. april
1
Dinstani som sa šargarepama i jabukomZačinite soma sokom od limuna, solju i biberom. Izdinstajte narendane šaragrepe i jabuku zajedno sa iseckanim lukom u pola masnoće.
Odvojeno izdinstajte ribu 6 minuta u preostaloj masnoći i okrenite. Pospite ribu dinstanim...
05. jul
Kuvani som sa sosom od orahaKrupnije isečemo luk, šargarepu i selen. Sečemo soma na porcije i skuvamo zajedno sa isečenim sastojcima.
U međuvremenu pripremamo sos od oraha, pomešamo mlevene orahe sa potopljenim i oceđenim hlebom, izgnječenim belim...
30. jun
Kako se čisti som?Prodavci riba nam odavno nude uslugu čišćenja ribe prilikom same kupovine, ali čak i da nemate tu sreću da je riba koju ste kupili očišćena, prateći ovaj savet, lakše ćete završiti posao, koji samo na prvi pogled izgleda...
24. mart
Prženi som na grilovanom bagetu od belog lukaIsecite soma na kotlete, posolite i ostavite da upije so.
Zagrejte ulje i ispržite sve šajbne, kada ih uvaljate u kukuruzno brašno.
Baget isecite na kriške i stavite na gril tiganj ili toster, dok je još topao namažite...
23. mart
Ribe koje su štetne za zdravljeRiba, tako ukusna i tako zdrava, obavezan je deo jelovnika za mlade i stare. Međutim, postoji 9 zabranjenih vrsta ribe, koje su prilično štetne po zdravlje.
Na listi su čak i ribe koje stručnjaci preporučuju kao zdrave...
11. maj
Prženi kotleti somaOčistite soma, operite ga dobro i isecite na kotlete.
Posolite ribu i ostavite u frižideru oko sat.
Pomešajte dve vrste brašna i uvaljajte ribu.
Zagrejte dovoljnu količinu ulja u tiganju u ispržite ribu da dobije...
11. nov.
Koja riba je pogodna za pohovanje?Evo liste riba koje su ukusne kada se pohuju, a zatim prže ili peku u rerni.
Bakalar, som, iverak, grgeč su na spisku kao pogodne vrste. Za prženje (pečenje) preporučuje se upotreba ulja blagog ukusa, kao što je biljno...
18. avgust
Kako da napravite mleveno meso od ribe?Prvi korak pravljenja mlevenog mesa od ribe jeste da izaberete ribu koja nema sitne kosti i karakterističan miris, koji, naravno, niko ne voli.
Možete koristiti masne ribe, ali i one koje su nešto suvlje - oslić,...
28. sep.
Halasle (Riblja čorba)Osnovna riba ovde je šaran (ili som), ali možemo da dodamo i drugu, sitnu ribu. Očistimo šarana od krljušti, odsečemo glavu i peraja. Oljštimo kožu i odvojimo od kostiju.
Sečemo filete na parčiće i ako su ostale koščice...
12. nov.
Jin i Jang hrana i njihova ravnotežaPrema kineskim verovanjima hrana ima kvalitet Jin i Janga. Smtra se da ukoliko se hranite samo jang hranom ili samo jin hranom, vaše zdravlje će biti narušeno. Ovo prema kineskim verovanjima se dobija, zato što se narušava...
11. okt.
Marokanska salata od patlidžana (Zaalouk)Beli luk i luk se iseckaju na sitno. Patlidžan i paradajz se seku na kocke 1 cm približno (paradajz može i sitnije).
Kocke patlidžana se promešaju sa kašikom soli i sokom od limuna i ostavljaju se u veliku cediljku da...
20. feb.
Ishrana kod upale žučiKako živeti sa problemima sa žuči nosi sa sobom dosta pitanja. Pre svega pojavljuje se pitanje ishrane. Hrana, kako može da razboli, tako može i da izleči. Na primer, hladna hrana može biti uzrok grčenja pilorusa želuca,...
26. mart
Od kojih vrsta ribe se ne jede kavijar?Riba je jedinstveni delikates sa nekoliko vrsta kavijara - crni i crveni, tarama kavijar i druge vrste.
Kavijar je popularni naziv za imenovanje ikre od ribe.
Ipak, postoji li kavijar, koji nije dobar za konzumaciju...
03. april
SantolSantol je zimzeleno drvo koje raste velikom brzinom i može dostići visinu od 15-45 metara, a listovi mu mogu biti od 15 do 30 cm dužine. Cvetovi santola su žuto-zelene ili roze boje, a plod je okrugao sa veoma jakom kožicom...
30. dec.
Čime da garniramo pečenu ribu?Konzumaciju ribe makar jednom nedeljno preporučuju i lekari i specijalisti, i nutricionisti, s obzirom da je to hrana bogata mineralnim solima i belančevinama koje se lako vare.
Da bismo uneli raznovrsnost u garnirunge...
13. april
LaktozaLaktoza /Lactose/ predstavlja disaharid, koji se sastoji iz dva molekula monosaharida β-D-galaktoze i β-D- glukoze. Oni se povezuju posredstvom β1-4 glikozidne veze.
Laktoza, poznata još i kao mlečni šećer, predstavlja...
04. sep.
Kako da postanete Vladar supa i čorbiKažu da supa ili čorba podstiče apetit i priprema želudac za glavno jelo. Supa ili čorba je odlika sporog života - kada kuvaš supu, nemaš kuda da žuriš. Tako i mi, koliko god da nam je brz i opterećen život koji vodimo...
27. feb.