Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
PiskavicaLatinski naziv za piskavicu je Trigonella foenum-graecum, a u narodu se koristi i naziv ždraljevina. Piskavica je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki....
03. maj
Kako se koristi piskavica?Seme piskavice vekovima se koristi kao začin na Balkanu, a lišće biljke jede se kao povrće u Indiji, Kini i na Bliskom Istoku....
21. april
Koristi i upotreba cejlonskog cimetaCejlonski cimet je dragocen začin koji vredi para - njegova neponovljiva aroma i koristna svojstva prilikom pravilnog doziranje nose samo koristi za naše telo....
15. dec.
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaKada se koristi kao biljka doza zavisi uglavnom od oblika u kom se pimenjuje. Travari preporučuju izmeđju 9 i 15 grama sušene biljke i od 30 do 60 grama u svežem stanju za unutrašnju upotrebu....
19. okt.
Koren koprive - koristi i upotrebaKorisna svojstva koprive poznata su od pamtiveka.
Listovi ove jedinstvene biljke sadrže velike količine flavonoida, tanina, karotenoida, vitamina C, proteina i mikroelemenata....
01. sep.
Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotrebaNema sumnje da je beli šećer štetan za zdravlje, s obzirom na to da je sirovina podvrgnuta beljenju pri kojem se koriste štetne materije koje prodiru prilikom upotrebe belog kristal šećera u organizam....
03. nov.
Listovi rena - sve koristi i upotrebaListovi rena – sve koristi i upotreba:
1. Pomažu da se brže izleči i nosi sa bolestima tako što zasićuju telo brojnim vrednim supstancama.
2. Aktiviraju i normalizuju sistem za varenje....
09. januar
Brašno od heljde - koristi i upotrebaBrašno od heljde se pravi od mlevene heljde - biljke poznate po svojim korisnim nutritivnim svojstvima. Zrnca heljde mogu da budu korišćena gotovo na isti način kao i pirinač....
09. jun
Brašno od rogača - koristi i upotrebaČesto se koristi kao prirodni zaslađivač u različitim pecivima i desertima....
23. april
Koristi i upotrebe kore limunaČak u ovim slučajevima koristi se samo najpovršinskiji sloj kore - korica, kako se naziva ovaj deo u kulinarstvu. Istina je da čak i beli deo između samog plod o njegove površine ima i upotrebe i koristi....
19. nov.
Koristi i primene biljke tatulaZdravstvene korisi upotrebe tatule
Lekovito delovanje tatule je zbog njenog sastava. U listovima se nalaze tropan alkaloidi. Među njima su hiosciamin, skopolamin i atropin....
04. nov.
Upotreba kore od nara i njene koristiUpotreba kore od nara i njene koristi
I tako, u njoj na prvom mestu su sadržani korisni tanini, upravo oko 25% koji blagotvorno utiču na naš organizam. Takođe imaju jak protivupalni efekat na sluzokožu creva....
08. jun
Tahini od susama - sastav, koristi i upotrebaTahini od susama je izuzetno koristan, ukusan i prijatan sastojak. On predstavlja pastu od mlevenih semenki susama. Njegova upotreba u kujinji je u slanim, ali i u slatkim jelima....
08. okt.
Mravlja kiselina - sve koristi i upotrebeU procesu pripreme lekovitih infuzija dodali su mnoge vrste biljaka koje imaju izražen terapeutski efekat.
U medicinskoj praksi, kiselina izolovana od mrava najčešće se koristi kao antiseptik....
01. avgust
Čaj od gloga - biljka za srceGlog je bogat i antioksidanskima, vitaminom C, karotenom, taninima, flavonoidima i drugim korisnim elementima.
Normalizuje nibo holesterola u krvi....
20. jun
Seme japanske jabuke (kaki jabuka) - koristi i upotrebaSemenke japanske jabuke, poznate i kao semenke kaki jabuke, su nusproizvod ploda japanske jabuke i imaju brojne zdravstvene koristi i razne upotrebe....
02. mart
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaTo je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela.
Ova biljka ima zdravstvene koristi i koristi se u narodnoj medicini....
26. sep.
Brašno od amaranta - upotreba u kulinarstvu i koristiKulinarska upotreba brašna od amaranta
Brašno do amaranta se koristi za pečenje raznih jela, ali nije dijetalan, pošto ima visok broj kalorija, samo smog glikemijskog indeksa je pogodan u tom smislu....
01. jul
Ivanjsko cveće - korisna svojstva i upotrebaU lekovite svrhe se koriste korenje, stabiljke i cvetovi....
14. maj
Jednostavan kolač bez upotrebe mikseraPrvo promešajte kiselo mleko i sodu, a nakon toga dodajte šećer, ulje, brašno i na kraju, kakao.
Dobro promešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu.
U nauljeni pleh sipajte smesu sa kakaom i pecite...
21. sep.
Voda od koprive - upotreba i sve koristi od njeKako biljka tokom procesa kuvanja ili prelivanja vrelom vodom oslobađa izuzetno korisne supstance, ova tamnozelenkasta tečnost je izuzetno vredna....
29. sep.
Biljno mleko i njegove zdravstvene koristiPored toga, svi proizvodi od soje su korisni za profilaktiku bolesti srca i krvnih sudova;
- Ljudi koji su netolerantni na kravlje mleko, kao i oni koji pate od bolesti bubrega, treba da pređu na biljno mleko, pritom...
29. sep.
Selen (biljka)Koriste se listovi, plodovi i koren biljke.
Koren i plodovi biljke su dobri antiseptici i zato se često dodaju u turšije i mesne konzerve....
07. jun
Kaloper BiljkaKaloper biljka se preporučuje kod mioma uterusa, krvarenja, krvarenja u materici, cisti i mastopatija. Za spoljašnju upotrebu koristi se kod hemoroida....
29. sep.
Koje biljno mleko se za šta koristi?Ali danas nećemo to komentarisati, već to za šta se koje biljno mleko koristi.
Međutim, pre nego što pređemo na to, hajde da vidimo šta su to biljna mleka!...
09. okt.