Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaVerdolada je nadimak južnoameričkih fudbalskih klubova sa zeleno-belim šemama u svojim uniformama kao što su kolumbijski Atletiko Nacional i argentiski Ferokaril Oeste. Međutim, ovo je španska reč za imenovanje biljke tušt...
19. okt.
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt je poznat i pod nazivom tušanj i potiče iz porodice Žednjaka i zapravo je samonikla biljka, ali se kultiviše u nekim zapadnoevropskim zemljama, zelene ili žućkaste boje.
U kulinarstvu se koriste mladi izdanci, mesastva...
18. dec.
Tarator sa tuštom i krastavcimaTarator se priprema na klasičan način, sa razlikom što se ovde dodaje tušt.
Krastavci, tušt i beli luk se sitno iseku i dodaju u umućeno kiselo mleko sa začinima i razređeno, ako je potrebno.
Dobro se promeša....
08. jun
Tarator sa tuštomTušt oprati i naseći listove i stabla.
Kiselo mleko umutiti u posudi i dodati vodu, uz mešanje kašikom.
Dodati i pasirani beli luk sa solju, pa nakon toga i ulje i naseckanu mirođiju....
06. jun
Zdrava paradajz salata sa tuštomOperemo, osušimo i isečemo paradajz u željeni oblik.
Operemo dobro tušt i sačuvamo njegove listiće. Rasporedimo ih preko paradajza.
Odozgo dodajemo isečene na sitno luk i peršun. Začinjavamo solju i maslinovim uljem...
25. jul
Salata od cvekle i tuštaCveklu i jabuku krupnije izrendamo.
Listove cvekle očistimo od žilica i tanko isečemo.
Tušt i mirođiju sitno iseckamo, ja odvajamo deblji deo od drške.
Začinimo maslinovim uljem, sokom od limuna i solju po ukusu....
01. april
Korovi koji su dobri za konzumacijuZa većinu nas korovi su loše biljke koje treva da budu uklonjenje ili prosto korov. Ali se ispostavlja da su mnogi od njih zapravo dosta hranljivi i zdravi. Oni mogu da se koriste za pripremanje salata i supa i čak za pripremanje...
16. okt.
Pesto od oraha sa tikvicama i belim lukomTikvica se iseče na parčiće i skuva se. Posle se ocedi i stavlja se u blender. Svi ostali sastojci se dodaju sirovi, samelju se u blenderu ili se pasiraju.
Ako nema blendera, treba da se istucaju jedno po jednu u drvenom...
24. avgust
Pesto od tuštaPesto od tušta je odlična alternativa pesta od bosiljka Đenoveze za slučaje kada želimo da naš jelovnik bude raznovrsan. Osim toga, zahvaljujući tuštu obogatićemo naš organizam dragocenim materijama.
Iako se kod nas ova...
22. okt.
Omlet u prlenciUpržite mladi beli luk u vrelom maslacu za aromu.
Dodajte sitno seckani crni luk, papriku, tušt i nanu. Kada se povrće izdinsta, dodajte dimljenu kobasicu. Umutite 3 jaja i grumen sira, dodajte i njih i omlet je gotov....
15. dec.
Zdrava salata od tušta sa mlečnim sosomOperite tušt i otkinite samo listove i krkhe vrhove. Debela stabla bacite, jer su žilavija.
Operite i ocedite zelenu salatu, a krastavac oljuštite i isecite na krugove.
Pomešajte sve u posudu u začinite maslinovim uljem...
09. nov.
Ne mešajte hranu, kako biste duže živeli!Leto je vreme da napunite svoj organizam voćem i povrćem iz bašte ili sa pijace. Sada u izobilju ima paradajza, krastavaca, šargarepe, kupusa, paprika. Oni su blli dugo izloženi suncu i na taj način su se u njima razgradili...
02. mart
Salata tabule sa kinoomJedinstveno ukusna kombinacija sastojaka - indijanska savršena hrana kinoa dodata orijentalnoj tradicionalnoj salati tabule!
U malu šerpu stavljamo da provri voda za varivo. U kipuću vodu dodajemo maslinovo ulje i himalajsku...
12. avgust
Krem supa sa tuštomLuk oljuštimo i sitno iseckamo, a šargarepu izrendamo. Stavljamo u šerpu sa malo ugrejaog ulja i pržimo dok ne omekša.
Tušt lepo operemo, sitno iseckamo. Dodajemo u luk i šargarepu i dinstamo i njih 3-4 minuta, mešamo...
27. dec.
Hrana koja pomaže zgrušavanju krviZgrušavanje krvi - koagulacija je važan proces za ljudski organizam koji štiti naše telo og gubljenja krvi u određenim situacijama. Krv treba da se zgruša za oređeni period vremena - 8-10 minuta, a svako odstupanje od odvih...
02. jul
Supa od povrća sa kinoomIzuzetno zdrava šarena supa od povrća sa čarobnom kinoom!
Nakon što voda provri sipamo na sitne kocke isečen krompir, šargarepe isečene na četvrtina i luk na sitno. Operemo kinou i dodajemo je u šerpu. Sipamo ih jedno...
09. nov.
Letnja mlečna supaU bokal moćnog blendera/nutribuleta sipamo 300 g kiselog mlea i iseckanu cveklu. Blendamo otprilike pola minute (sa pauzama) dok se ne dobije glatka homogena konzistencija zasićene roze boje.
Sipamo ciklama kiselo mleko...
04. feb.
Kada i kako se pije magnezijum?Da bi naše telo funkcionisalo pravilno, ima potrebu za širokim spektrom vitamina i minerala, koji će osigurati rad svih organa i procesa u našem organizmu. Magnezijum, zajedno sa cinkom i manganom, je jedan od glavnih fakrora...
18. jul
Neobične male pitice sa blitvom i graškomSveže nabrane iz bašte grašak, listove blitve, tušt, amarant i peršun operemo. Zeleniš isečemo i pomešamo, a svež grašak očistimo od mahuna (ako nemamo svež grašak možemo da koristimo grašak iz domaće spremljenih tegli ili...
13. feb.
Omega - 3 masne kiselineOmega-3 masne kiseline su zdrave masti koje imaju svoj udeo u sprečavanju velikog broja zdravstvenih problema, uključujući i kardiovskularna oboljenja, depresiju, astmu i artritis. Omega-3 masne kiseline zajedno sa...
18. maj
Zelena pita sa bulguromZa merenje količine sastojaka koristićemo šolju za čaj - 300 ml.
Bulgur za posnu pitu može da bude po izboru - ječmeni (kao što je u piti na fotografijama), pšenični ili speltin. Skuvamo ga u vreloj vodi, bez da poklopimo...
03. feb.