Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?Na našem dnevnom jelovniku najčešće se nalazi voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi, a među njima ima mnogo namirnica bogatih ugljenim hidratima koji se brzo apsorbuju i brzo razgrađuju....
20. nov.
Metabolizam ugljenih hidrata - sve što treba da znamoUgljeni hidrati se razlažu u metabolizmu, apsorbuju se kroz zid tankog creva i dospevaju u ćelije tela kroz cirkulatorni sistem....
30. dec.
Rezanci - šta treba da znamo?Treba napomenuti da se pravi od ječma i da se u Grčkoj i Italiji mnogo koristi u raznim receptima - supe sa rezancima, jela od mesa, prilozi....
29. jun
Šunka - šta treba da znamoPotrebna i posebna daska za sečenje, s tim što ne treba da se zaboravi da je najbolje da se iseče količina koja će biti odmah konzumirana....
21. feb.
Teobromin - šta treba da znamo?Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
05. april
Proseko - šta treba da znamo?Šta treba da znamo o Proseku?
1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji.
2....
30. maj
Šta su prosti ugljeni hidrati?Ugljeni hidrati su važni elementi u našoj ishrani. Oni su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoje dve glavne kategorije ugljenih hidrata....
21. jun
Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?Možda ste čuli ili čitali o tome da postoje složeni i prosti ugljeni hidrati, tako isto postoje i spori ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom i brzi sa visokim, kao i prirodni i rafinisani ugljeni hidrati....
11. feb.
Fourme d'Amber - šta treba da znamoPosle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”.
Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama....
24. maj
Ružičasti biber - šta treba da znamo?Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki....
10. dec.
Sojin protein - šta treba da znamoAko tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi.
Šta zapravo predstavlja sojin protein?
Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna...
27. avgust
Skyr (skir) - šta treba da znamoBudući da sadrži više proteina i manje ugljenih hidrata, njegova konzumacija pomaže u kontroli šećera u krvi. Prema proučavanjima, potrošnja proteina usporava apsorpciju ugljenih hidrata....
26. avgust
Roze paradajz - šta treba da znamoU isto vreme treba izbegavati prekomernu vlažnost.
Imajte na umu da ako paradajz obilno zalijete nakon dužeg sušnog perioda, plodovi će popucati i izgubiti lep izgled....
25. avgust
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Sigurno je da se po prvi put zrna kafe prže i od njih se pravi ono što znamo kao kafu, na Arapskom poluostrvu. Otuda kafa dobija ime Arabika ili arapska kafa....
25. jul
Kafa Robusta - šta treba da znamoZnamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike....
25. jul
Cejlonski cimet - šta treba da znamoS druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti....
29. jun
Ovsene pahuljice - šta treba da znamoPredstavlja dobar izvor složenih, nazivanih takođe i spori ugljeni hidrati, vlakana i sadrži više proteina i masti, u odnosu na većinu žitarica....
14. april
Instant pirinač - šta treba da znamo?Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant...
27. dec.
Prejedanje jajima - šta treba da znamoUkoliko ste pre toga imale probleme sa bubrezima, treba da izbegavate preteranu upotrebu proteina - kako biste uklonili njihove metabolite, bubrezi treba naporno da rade....
20. okt.
Topljeni sir - šta treba da znamoZa razliku od tvrđih sireva, telo u potpunosit apsorbuje topljeni sir. U topljenom siru gotovo da nema ugljenih hidrata....
21. april
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt je poznat i pod nazivom tušanj i potiče iz porodice Žednjaka i zapravo je samonikla biljka, ali se kultiviše u nekim zapadnoevropskim zemljama, zelene ili žućkaste boje.
U kulinarstvu se koriste mladi izdanci, mesastva...
18. dec.
Čeri paradajz - šta treba da znamoBirajući ih treba posebnu pažnju da obratite na aromu. Kao pravilo, kod kvalitetnog i zrelog povrća osetićete prijatnu specifičnu aromu paradajza....
21. okt.
Mančego sir - šta treba da znamoKalup ne treba da bude više od 12 cm i prečnik ne treba da prelazi 22 cm.
Na kraju, sir se obeležava pečatom, na kojem je nacrtan struk pšenice....
16. okt.
Biserni pirinač - šta treba da znamoČime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu?
Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
12. okt.